Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει: / Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει: Σχέδιο για τη στέγαση των αναπληρωτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει: / Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει: Σχέδιο για τη στέγαση των αναπληρωτών

Την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη στέγαση των αναπληρωτών ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας με φόντο τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές ως προς την εύρεση στέγης, κυρίως στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές, όπου τα ενοίκια είτε είναι πολύ ακριβά, είτε υπάρχει περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων σπιτιών λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

“Ετοιμάζουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο στέγασης. που τα αποτελέσματά του θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε έπειτα από 5-6 χρόνια" δήλωσε σε συνέντευξή του (Real FM) ο Κώστας Γαβρόγλου, σημειώνοντας πως η προοπτική των μόνιμων διορισμών θα δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Δεδομένων των σημερινών συνθηκών, κάλεσε και τους δήμους να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση, έστω και προσωρινώς, του ζητήματος.

Άλλωστε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μια ημέρα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κάλεσε την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους πως η εύρεση στέγασης για τους αναπληρωτές γίνεται κάθε χρόνο όλο και δυσκολότερη.

Θετικοί οι δάσκαλοι

Ως θετικό βήμα για την επαναφορά της κανονικότητας στα δημόσια σχολεία χαρακτηρίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία το μεγάλο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μέχρι στιγμής 4.406 σε όλη τη χώρα. Τα περισσότερα κενά υπάρχουν στην Α' Αθήνας (400), στη Γ' Αθήνας (324), στην Ανατολική Αττική (293) και στον Πειραιά (265), ενώ οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς εντοπίζονται κυρίως στον τομέα της παράλληλης στήριξης. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι αιτήσεις των γονέων αυξάνονται με τα χρόνια, με αποτέλεσμα οι πιστώσεις να μην επαρκούν για την κάλυψη όλων των παιδιών που ζητούν παράλληλη στήριξη.

Κουδούνι στις 9

Για την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να ξεκινούν τα σχολεία στις 9 το πρωί από την επόμενη σχολική χρονιά, η ΔΟΕ δεν δηλώνει αρνητική στην εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο έθεσε το ζήτημα της εξάντλησης των παιδιών της πρωινής ζώνης που θα πηγαίνουν πριν την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία και θα τελειώνουν αργότερα, σύμφωνα με το νέο ωράριο. Επίσης υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει είναι προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα καθώς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, εφαρμόζεται συνήθως στις σκανδιναβικές χώρες (π.χ. λόγω των καιρικών συνθηκών).

Πάντως, σύμφωνα με διευκρινιστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, η διεπιστημονική επιτροπή που συγκροτείται θα μελετήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, σε συνεργασία και με τις Ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών. Με δεδομένο ότι τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο, επισήμανε ότι η εφαρμογή του μέτρου στα Δημοτικά θα μελετηθεί ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για μαθητές και γονείς.

Σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για τα νήπια άνω των τεσσάρων ετών, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος σε 184 δήμους της χώρας, η ΔΟΕ δηλώνει ικανοποιημένη (καθώς πρόκειται για πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας), σημειώνοντας ωστόσο ότι η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τα κτηριακά προβλήματα που έχουν προκύψει. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής άσκησε κριτική στην ΚΕΔΕ για τη στάση της: υπενθύμισε πως πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς επιδόθηκε σε μια ρητορική καταστροφολογίας, ότι δήθεν θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί και ότι θα απολυθούν εργαζόμενοι. “Το ψεύδος αποκαλύφθηκε, η αλήθεια αποκαταστάθηκε” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικινής.

Μαθητές Σικιαρίδειου Ιδρύματος - Δωρεάν σχολικές μεταφορές έως το 2020

Έως το 2020 η Περιφέρεια Αττικής έχει εξασφαλίσει δωρεάν σχολικές μεταφορές για τους ογδόντα μαθητές ΑμεΑ του Σικιαριδείου Ιδρύματος στο Μαρούσι, διοχετεύοντας πόρους ύψους 538.904 ευρώ, αυξάνοντας παράλληλα τα δρομολόγια.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση για τις σχολικές περιόδους 2018- 2019 και 2019- 2020 ανέρχεται σε 538.904 ευρώ, ενώ αυξήθηκαν από τριάντα σε πενήντα οι πόλεις- περιοχές από τις οποίες θα διέρχονται καθημερινά τα δρομολόγια. Επιπλέον, το Σικιαρίδειο ενισχύεται φέτος με 221.063 ευρώ προκειμένου να ανταπεξέλθει σε λειτουργικές του δαπάνες, ενώ ως Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδων ΑμεΑ χρηματοδοτείται μέσω του ΠΕΠ Αττικής με 433.000 ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί οι πρώτοι πόροι.

Οι πόλεις- περιοχές από τις οποίες καθημερινά θα διέρχονται δρομολόγια είναι: Ωρωπός, Καματερό, Άνω Λιόσια, Μενίδι, Αχαρναί, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Βριλήσσια, Μαρούσι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Π. Ψυχικό, Παπάγος, Γαλάτσι, Αγία Παρασκευή, Γέρακας, Παιανία, Νέα Ιωνία, Περισσός, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Μεταμόρφωση, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Κηπούπολη, Ίλιον, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Ταύρος, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Βούλα, Γλυφάδα, Άλιμος, Αγ. Δημήτριος, Βύρωνας, Ζωγράφου, Γουδί, Ιλίσια και Αθήνα, από τις περιοχές Αμπελόκηποι, Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Πλ. Κουμουνδούρου, Βοτανικός, Κολωνός, Πλ. Αμερικής, Κυψέλη, Σεπόλια και Άνω Πατήσια.

«Η ιστορική κοινωνική δομή του Αμαρουσίου επέστρεψε πλέον στην κανονικότητα και τέθηκαν στέρεες βάσεις για τη βιωσιμότητά της, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του Σικιαριδείου» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γ. Καραμέρος, προσθέτοντας: “Ως Περιφερειακή Αρχή σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή κοντά στις ανάγκες παιδιών, γονέων και εργαζομένων. Αποτρέψαμε την οικονομική κατάρρευση του ιδρύματος και διασφαλίσαμε στην πράξη την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL