Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Κώστας Γαβρόγλου: / Κ. Γαβρόγλου: Στις 9 το πρωί η έναρξη μαθημάτων από το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβρόγλου: / Κ. Γαβρόγλου: Στις 9 το πρωί η έναρξη μαθημάτων από το 2019

Την ευχάριστη είδηση ότι τα μαθήματα θα ξεκινούν από την επόμενη σχολική χρονιά στις 9 το πρωί ανακοίνωσε από το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων και τον καθιερωμένο αγιασμό ο υπουργός Παιδείας. Ο Κώστας Γαβρόγλου είπε μάλιστα ότι με το νέο αυτό μέτρο θα μπορούν οι μαθητές να κοιμούνται λίγο παραπάνω, με τα παιδιά να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Σύμφωνα με τον υπουργό, έως την επόμενη εβδομάδα θα έχει συγκροτηθεί για το θέμα μια επιστημονική επιτροπή και μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τεχνικά ζητήματα. Πάντως, η μελλοντική εφαρμογή του μέτρου δεν πρόκειται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς στα Δημοτικά, καθώς οι γονείς θα μπορούν -όπως και σήμερα- να αφήνουν τα παιδιά τους από νωρίς στο σχολείο. Ως προς τη μεταφορά των μαθητών, το υπουργείο ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες.

Επισκέψεις με συμβολισμό

Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός παρέστη συμβολικά σε δύο σχολεία, στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων, στέλνοντας το μήνυμα αφενός ότι η κυβέρνηση στηρίζει την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αφετέρου ότι δίνει έμφαση στην παιδαγωγική αξία της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά -παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει σε ορισμένους δήμους- σε 184 δήμους της χώρας. «Ο βασικός λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι για να εκφράσω την έμφαση που δίνουμε και θα δώσουμε ως κυβέρνηση και ως υπουργείο στα ΕΠΑΛ» σημείωσε, προτρέποντας τους μαθητές να κερδίσουν την κοινωνία ώστε να πάψει να πιστεύει ότι στα ΕΠΑΛ φοιτούν τα παιδιά που δεν τα «καταφέρνουν» στο σχολείο. «Αυτό τελείωσε. Στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που επέλεξαν να πάνε στα ΕΠΑΛ» τόνισε.

Για την επίσκεψή του στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων είπε ότι “πρόκειται για έναν από τους πρωτοποριακούς δήμους, καθώς ανήκει στους 184 όλης της χώρας όπου εφαρμόζεται η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη μας χρονιά που κάνουμε στην εκπαίδευσή μας ένα παιδαγωγικά σημαντικό βήμα».

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας - Νέας Μάκρης και το ΕΠΑΛ Ραφήνας επισκέφτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, όπου φοιτούν παιδιά από πυρόπληκτες οικογένειες. «Η αρχή της φετινής χρονιάς είναι διαφορετική. Πολλοί έζησαν ανατροπές ζωής μέσα σε λίγες ώρες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πόνος, αγανάκτηση, αίσθηση αδικίας ακόμη και θυμός. Υπάρχει ένα τεράστιο 'γιατί' και σε αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε» δήλωσε ο Κώστας Φωτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι η Πολιτεία είναι παρούσα και ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα ερευνητικά κέντρα, οι οποίοι θα επεκταθούν σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Ο αναπληρωτής υπουργός παρέστη μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον αγιασμό του 1ου ΕΠΑΛ Ραφήνας, το οποίο αποκαταστάθηκε πλήρως μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη μετέβη στο συγκρότημα σχολείων της Ακαδημίας, καθώς και στο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας στα Ιωάννινα, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος επισκέφθηκε την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, το 72ο Δημοτικό Σχολείο στο Θησείο και το 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου.

Το μήνυμα να αλλάξουν η κουλτούρα οδικής συμπεριφοράς και η χρήση του Διαδικτύου, αλλά και να αντιμετωπιστεί η ενδοσχολική βία έστειλε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου όπου παρέστη μαζί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο Ραφήνας επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννημάτα παρέστη στον αγιασμό του 4ου και του 11ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών.

Μόνιμοι διορισμοί

Με προτεραιότητα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί από το 2019, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας. Πρόκειται για τις πρώτες 4.500 μόνιμες προσλήψεις στην ειδική εκπαίδευση από την επόμενη σχολική χρονιά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των μόνιμων διορισμών, που θα πραγματοποιηθούν σε βάθος τριετίας, αλλά και το νέο σύστημα διορισμών αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL