Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Στη γραμμή Μπαρπαρούση και Έλληνας πανεπιστημιακός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη γραμμή Μπαρπαρούση και Έλληνας πανεπιστημιακός

Ανάμεσα στους διαφόρους υπαρκτούς ή μόνο «σφραγίδες» υπερπατριωτικούς φορείς που εμφανίζονται ως υπερασπιστές της πατρίδας και της Ιστορίας στο εσωτερικό της χώρας και στην ομογένεια, υπάρχει και ένας διαδικτυακός τόπος με την επωνυμία Ιnternational Hellenic Association - Professors & Ph. Ds., τον οποίο συναποτελούν κυρίως πανεπιστημιακοί από διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ελάχιστοι ελληνικών ΑΕΙ. Ο λόγος που εκπέμπουν δυστυχώς είναι βαθιά ανιστόρητος, πολλές φορές μέχρι αφέλειας και πείσμα μισομορφωμένων, μα ταυτόχρονα διάχυτα πολεμοχαρής, εμφυλιοπολεμικός, υβριστικός, που υπερβαίνει κάθε στοιχειώδη ακαδημαϊκή δεοντολογία και ευθύνη - μέχρι… στρατιωτική εισβολή στη γείτονα χώρα προβάλλει ως λύση του «Μακεδονικού». Απέναντι σε έναν τέτοιου είδους λόγο δεν κρίναμε ότι υπήρχε λόγος να ασχοληθούμε με αυτόν, αλλά σήμερα νιώθουμε ότι δεν μπορούμε άλλο να σιωπούμε όταν ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ονόματι Γρηγόριος Παπαγιάννης -όπως ακριβώς και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μπαρπαρούσης, και την ίδια μέρα μάλιστα- περιμένει από τους εν ενεργεία στρατιωτικούς... «αντίστοιχα έργα»!

Δηλαδή; Πραξικόπημα; Κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος;

Το θέμα προφανώς υπερβαίνει κάθε έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας, άπτεται άμεσα των εισαγγελικών αρχών, αλλά πρωταρχικά των φοιτητών και συναδέλφων του, όπως και των ακαδημαϊκών οργάνων του πολύπαθου αυτού πανεπιστημίου, μα και του υπουργείου Παιδείας!

Και δεν μπορεί να αφεθεί στις... ελληνικές καλένδες.

Άλκης Ρήγος

Μια απαράδεκτη εγκύκλιος

Την ίδια μέρα της απεργίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 30 Μαΐου, η Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Παιδείας (τμ. Δ’ Μητρώου) του υπουργείου Παιδείας καλούσε με ηλεκτρονικό της μήνυμα τους προέδρους των πανεπιστημιακών τμημάτων όλων των ΑΕΙ να καταθέσουν μέχρι την 1η Ιουνίου κατάλογο με τα μέλη του τμήματός τους, διοικητικούς υπαλλήλους, μέλη ΔΕΠ και λοιπό διδακτικό προσωπικό που... απέργησε, επισυνάπτοντας μάλιστα και φόρμα διευκόλυνσης της καταγραφής και την ποσοστιαία αναλογία απεργών απέναντι σε όσους δεν απέργησαν.

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια μας γυρίζει χρόνια πίσω και δημιουργεί αλγεινή εντύπωση στους εργαζόμενους των πανεπιστημίων. Εύλογα, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, βρήκε σχεδόν την καθολική αντίδραση των προέδρων των τμημάτων καθώς και των προϊσταμένων των αντίστοιχων γραμματειών.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν θα επιτρέψει την επανάληψη τέτοιου είδους αντιδημοκρατικών ενεργειών από τη γραφειοκρατία του υπουργείου της, η οποία δυσφημεί όχι μόνο την ίδια και το έργο που επιτελεί αλλά και την όλη πολιτική της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL