Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Ελληνοτουρκική φιλία στο 2ο Σχολικό Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκική φιλία στο 2ο Σχολικό Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής

Στο 2ο Σχολικό Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής είχαμε την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας και να λάβουμε ένα ξεκάθαρο σημάδι για το πώς μπορούμε τελικά να χτίσουμε μαζί με τους Έλληνες ένα καινούργιο μέλλον στηριγμένο στις ανθρωπιστικές αξίες. Σε αυτήν τη νέα προοπτική, όπου δεν υπάρχουν αποστάσεις, μας δίνεται η ευκαιρία να αισθανθούμε νέα συναισθήματα και να ανακαλύψουμε τις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς. Η κατανόηση αυτών των κοινών στοιχείων μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε ένα ιδανικό πρότυπο κοινωνίας, όπου θα επικρατούν η αγάπη και ο σεβασμός.

Σήμερα εμείς, Τούρκοι πολίτες, απομακρυνθήκαμε με βία από το επάγγελμα του δασκάλου για πολιτικούς λόγους. Με τον ίδιο τρόπο έκλεισαν τα σχολεία μας, έδιωξαν τα παιδιά μας από τα σχολεία και με κάθε τρόπο μας εμπόδισαν να εργαστούμε σε μια οποιαδήποτε δουλειά ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι από εμάς, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, άντρες και γυναίκες, κάποιες σε εγκυμοσύνη, μπήκαμε στη φυλακή. Σήμερα είμαστε εδώ. Θα μπορούσε να ήμασταν στη φυλακή. Ή στον τάφο. Στην Ελλάδα ήρθαμε να βρούμε ελευθερία. Και εδώ μας υποδέχθηκαν οι Έλληνες σαν να ήταν αδέρφια μας. Ευχαριστούμε πολύ την Ελλάδα γι’ αυτό.

Το Σχολικό Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής μοιάζει σαν μια πλατφόρμα όπου άτομα από διάφορες γωνιές της Γης μπορούν μέσα από τους τρόπους της Τέχνης, την εικόνα, τη μουσική κ.ά. να μιλήσουν, ακόμη και να διαμαρτυρηθούν για τις κοινωνικές αδικίες που συμβαίνουν στον κόσμο ή στους ίδιους. Είναι σημαντικό που μικρά παιδιά και έφηβοι έλαβαν μέρος και είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν τις βάσεις εκείνες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα περισσότερο όμορφο μέλλον προσφέροντας ευαισθητοποίηση, κίνητρα και μια αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Εμείς, ως ομάδα, συνεισφέραμε στο φεστιβάλ αυτό δείχνοντας στα παιδιά μια παραδοσιακή τουρκική τεχνική, την τεχνική Erbu (μαρμαρογραφία), μαζί με μια σειρά άλλες δραστηριότητες και παιχνίδια. Ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία και επόμενα χρόνια να συμμετάσχουμε στο Φεστιβάλ Αποδοχής.

Θέλουμε να εκφράσουμε ξανά την ευγνωμοσύνη μας που μας δώσατε τόσες πολλές φορές την ευκαιρία να εκφραστούμε.

Με εκτίμηση,

Αbdulvahap & Bahtigul Karabekmez*

*Το κείμενο μεταφράστηκε από τα αγγλικά.

Πρόκειται για ψευδώνυμα.

Οι Γυναίκες του Σχιστού

Είμαστε μια ομάδα γυναικών από το Αφγανιστάν και λάβαμε μέρος κι εμείς στο 2ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής και παρουσιάσαμε τα πράγματα που φτιάχνουμε με τα χέρια μας στο εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης γυναικών που λειτουργεί στη δομή του Σχιστού. Όλο το διάστημα της προετοιμασίας που προηγήθηκε, πραγματικά αισθανθήκαμε μεγάλη ανυπομονησία για να βρεθούμε κι εμείς μαζί με όλους τους υπόλοιπους σε αυτό το φεστιβάλ στον δρόμο. Δείξαμε πλεκτά ρούχα, κουρελούδες από ανακυκλώσιμα υλικά, διακοσμητικά και διάφορα πράγματα που φτιάξαμε με τα χέρια μας. Εργαστήκαμε σκληρά, με πάθος και επιμονή, με μεγάλη λαχταρά και αγάπη για να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Σε όλες τις γυναίκες που έλαβαν μέρος άρεσε πολύ αυτή η δράση στον δρόμο και μακάρι να είχαμε περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουμε σε τέτοια προγράμματα. Η εμψυχώτριά μας, η Ελισάβετ, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και μας ενθάρρυνε να βγούμε μπροστά.

Είναι η πρώτη φορά που γυναίκες από το Αφγανιστάν συμμετέχουν σε ένα τέτοιο φεστιβάλ και τα θετικά που εισπράξαμε ήταν πάρα πολλά. Περάσαμε πολύ ωραία, διασκεδάσαμε και ευχαριστηθήκαμε που βρεθήκαμε σε ένα τόσο ωραίο μέρος, στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα μέρος με αρχαιολογικό ενδιαφέρον... Επιπλέον μας δόθηκαν ευθύνες και ευκαιρίες να πάρουμε πρωτοβουλίες και να αισθανθούμε σημαντικές και χρήσιμες.

Χρειάστηκε να συνεργαστούμε και να συναποφασίσουμε μέσα από πολλές ιδέες που προτάθηκαν για τη συμμετοχή μας. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια δράση που μας δίδαξε πολλά και μας ενθάρρυνε σε πολλά επίπεδα.

Με εκτίμηση,

Nasima Samadi, Sarah Higima

(εκπρόσωποι των γυναικών του εργαστηρίου της δομής του Σχιστού )

* Η μετάφραση του κειμένου έγινε με τη βοήθεια διερμηνέα από κείμενο που γράφτηκε στα φαρσί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL