Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Το Δέντρο της Αποδοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Δέντρο της Αποδοχής

Το Δέντρο της Αποδοχής δημιουργήθηκε από τρεις ψυχολόγους που συνδέθηκαν με φιλία στα φοιτητικά τους χρόνια και σήμερα, με διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές, είναι σκορπισμένες σε Αθήνα, Πάτρα και Βαρκελώνη. Εμπνεύστηκε από το 1ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής και, ως μια «γιατί όχι;» μεταμεσονύκτια ιδέα, πήρε μορφή σε ένα κλίμα προσφοράς και αφθονίας δημιουργικότητας. Δεν έχει καμία νομική υπόσταση ακόμα -και ίσως ποτέ να μην αποκτήσει-, αλλά κουβαλάει αυτή τη φρεσκάδα του να μαζευτούμε και να κάνουμε αυτό που θέλουμε και ξέρουμε: δημιουργικές δράσεις που προωθούν την ψυχική υγεία και την κοινωνική συνείδηση.

«Θυμάμαι να διαβάζω με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό για το Φεστιβάλ τον Οκτώβριο 2017 και την ιστορία πίσω απ’ αυτό. Πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος και πόσα ακόμα πιο πολλά όταν συγκεντρώνονται περισσότεροι! Όταν έγινε το δεύτερο κάλεσμα, αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε από τη θέση που είμαστε να προσφέρουμε μια δράση που να έχει νόημα. Σε μια γιορτή δρόμου, το εργαστήριο / εικαστική εγκατάσταση του Δέντρου της Αποδοχής ήρθε κι έδεσε αρμονικά αντανακλώντας αξίες όπως ο σεβασμός και η προσβασιμότητα σε όλους» λέει η Καίτη Καραγιάννη, ψυχολόγος, ΜΑ Art Therapy.

Το εργαστήριο πραγματεύτηκε ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας. Για δύο ώρες το Δέντρο της Αποδοχής φιλοξένησε στη δροσερή σκιά του μικρούς και μεγάλους για να δουλέψουν σε ζευγάρια και να δημιουργήσουν πάνω σε κορδέλες κάτι που ήταν σημαντικό για εκείνους και θα ήθελαν οι άλλοι να γνωρίζουν. Στόχοι του εργαστηρίου ήταν το δημιουργικό παιχνίδι, η ενίσχυση της ομαδικής σκέψης και της αποδοχής των μελών, η συμβολική αναγνώριση του εαυτού ως μέλους μιας συλλογικότητας, η ασφαλής γνωριμία των μελών μέσω της δημιουργικής διεργασίας, η συνεργασία των μελών στην επίτευξη ενός βραχύχρονου δημιουργικού στόχου (κορδέλα) καθώς και η αναγνώριση της ενεργού συμμετοχής των μελών στην επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου στόχου (εγκατάσταση).

Παιδιά όλων των ηλικιών με τους γονείς τους, παρέες εφήβων, γιαγιάδες και παππούδες με τα εγγόνια τους, μαθητές με τους δασκάλους τους, επαγγελματίες από γειτονικούς φορείς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ενήλικοι περαστικοί άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και πειραματίστηκαν με τις κορδέλες. Κάποιοι έφτιαξαν κορδέλες από κοινού. Για άλλους ήταν σημαντικό να δημιουργήσουν κάτι προσωπικό. Κάποιοι γέμισαν στη στιγμή με χρώματα τις κορδέλες. Κάποιοι άλλοι κάθισαν με ιδιαίτερη προσήλωση να βρουν τα σύμβολα που τους αντιπροσώπευαν. Κι όταν οι κορδέλες ήταν έτοιμες, οι συμμετέχοντες, άλλοτε μεταξύ τους κι άλλοτε με τη βοήθεια των συντονιστριών, σκαρφάλωναν και τις κρεμούσαν στο Δέντρο της Αποδοχής.

«Είναι τόσες πολλές οι στιγμές που με συγκίνησαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το κοριτσάκι από τη Συρία που μου δείχνει με περηφάνια το όνομά της γραμμένο στα ελληνικά πάνω στην κορδέλα, το Ελληνόπουλο που ρωτάει αυθόρμητα τι σημαίνει αποδοχή και η γιαγιά του ζωγραφίζοντας του εξηγεί, ο κύριος από την Τουρκία που με δημιουργικό άγχος ψάχνει στο ίντερνετ τη μετάφραση στα αγγλικά όλων όσα θέλει να εκφράσει στην κορδέλα του για να γίνουν κατανοητά, τα παιδιά που ανεβοκατέβαιναν όλη την ώρα την ελιά σαν να είχαν βρει το δεντρόσπιτό τους για παιχνίδι, τις αναπάντεχες προσθήκες στο δέντρο, όπως μπαλόνια και κατασκευές από γειτονικές δράσεις να μαρτυρούν πως είμαστε όλοι εκεί με έναν κοινό σκοπό» θυμάται η Χριστίνα Καρέλα, ψυχολόγος, PhD Αναπτυξιακής Ψυχολογίας.

Το εργαστήριο ολοκληρωνόταν με την ανάδειξη των συμμετεχόντων σε «επίσημα μέλη» του Δέντρου της Αποδοχής μέσα από την απονομή ενός αυτοκόλλητου, το οποίο αποτελεί και το λογότυπο του Δέντρου της Αποδοχής. «Θέλαμε οι συμμετέχοντες να παίρνουν κάτι μαζί τους ως αναμνηστικό αυτής της θετικής εμπειρίας, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, εξωτερικής εμφάνισης. Στο αυτοκόλλητο που δημιούργησα για το Δέντρο της Αποδοχής προσπάθησα να αποδώσω το πνεύμα ενότητας που πρεσβεύει αυτό το σημαντικό φεστιβάλ» αναφέρει η Παρασκευή Παπαγιάννη, ψυχολόγος - εικαστικός, MSc Art Psychotherapy.

Το Δέντρο της Αποδοχής, λειτουργώντας ως πλατφόρμα εκδήλωσης του συλλογικού ασυνείδητου, είχε πάνω του πληθώρα ευχών για αγάπη και ειρήνη, όπως τα δέντρα των ευχών που συναντάμε στην ιστορία πολλών λαών με παγανιστικές πρακτικές. Παρ’ ότι ως εικαστική εγκατάσταση το Δέντρο της Αποδοχής είχε εφήμερο χαρακτήρα, όλες αυτές οι σημαντικές ευχές, που μπόρεσαν να εκφραστούν σε ένα κλίμα ασφάλειας και αποδοχής, κάνουν το συγκεκριμένο εργαστήριο και ολόκληρο φεστιβάλ τόσο δυνατά συγκινησιακά και τα καταγράφουν ανεξίτηλα στη μνήμη.

Καίτη Καραγιάννη, Παρασκευή Παπαγιάννη, Χριστίνα Καρελα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL