Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ.Γαβρόγλου: Η ένταξη των Ρομά στις εκπαιδευτικές δομές είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα

Eurokinissi

«Έχουμε περιοχές με πολύ συστηματική ενσωμάτωση των παιδιών, καθηγητές που δίνουν αξιοσέβαστη μάχη σε μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας

Οι εκπαιδευτικοί δίνουν μία αξιοσέβαστη μάχη, σε μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα, για την συστηματική ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά στις εκπαιδευτικές δομές, ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα στο οποίο «ο ρατσισμός είναι ανείπωτος», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Κόκκινο πρόσθεσε ότι «η ένταξη των Ρομά στις εκπαιδευτικές δομές είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Ήδη μετά τα περυσινά γεγονότα έχουμε στείλει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, έχουμε ευαισθητοποιήσει τους καθηγητές», είπε ο κ. Γαβρόγλου, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις «ο ρατσισμός είναι ανείπωτος».

Όπως είπε, «έχουμε περιοχές με πολύ συστηματική ενσωμάτωση των παιδιών αυτών, καθηγητές που δίνουν μία αξιοσέβαστη μάχη σε μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Όπου έχουμε ενδείξεις ότι δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, στέλνουμε ανθρώπους να τους πείσουν».

«Τα αποτελέσματα είναι ανομοιογενή», συνέχισε ο υπουργός, «έχουμε εξαιρετικές επιτυχίες -σε συνεργασία και με συλλόγους Ρομά- σε ορισμένες περιοχές, σε άλλες δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε παρά τις προσπάθειές μας -που θα συνεχίσουμε. Στην Άμφισσα, δεν έχουμε ενδείξεις ακραίων καταστάσεων» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «τα παιδιά αυτά -και οι οικογένειές τους- είναι πάρα πολύ επιρρεπή σε αυτό που εισπράττουν από την κοινωνία, είναι ένα πάρα πολύ ασταθές κοινωνικό σύνολο, που επηρεάζεται πολύ γρήγορα από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Έχουν έναν τρόπο ζωής που πρέπει να τον σεβαστούμε, πρέπει όλες οι κοινωνίες και οι τοπικότητες να τον αποδεχθούν, να βοηθήσουμε να είναι ένας τρόπος ζωής που δεν θα υποφέρουν οι άνθρωποι αυτοί από τις καταρρακτώδεις βροχές, τις επιδημίες, κτλ., είναι δική μας υποχρέωση».

Δείτε όλα τα σχόλια