Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Μια πρόταση λύσης... / Προβληματισμός για την παραβατικότητα στα ανώτατα ιδρύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια πρόταση λύσης... / Προβληματισμός για την παραβατικότητα στα ανώτατα ιδρύματα

Ποιο είναι τελικά το ζητούμενο; Να αντιμετωπιστεί η - πραγματική- βία και ανομία στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης ή να βγαίνουν δραματικές ανακοινώσεις περί "βίας και ανεξέλεγκτης ανομίας"; Για κάποιους φαίνεται πως ισχύει το δεύτερο. Έτσι, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη η διευρυμένη επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη, λίγες ημέρες μετά την περιβόητη αλλά και "ιδιότυπη" έρευνα του ΠΑ.ΜΑΚ. που διαπίστωνε "βία και ανεξέλεγκτη ανομία" στα ανώτατα ιδρύματα. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η λήψη πρωτοβουλιών και δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας στα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τις τοπικές αρχές, τους πρυτάνεις και τους εκπροσώπους της Εισαγγελίας και της αστυνομίας. Πρόκειται για τη δεύτερη διευρυμένη συνεδρίαση της επιτροπής υπό τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα). Αυτή τη φορά συμμετείχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας καθώς και εκπρόσωποι της Εισαγγελίας και της αστυνομίας.

Τον Ιούνιο τα πορίσματα της επιτροπής

Εντός του μήνα θα ανακοινωθούν τα πορίσματα της επιτροπής, τα οποία θα περιλαμβάνουν καταγεγραμμένα προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και επισημάνσεις θετικών πρωτοβουλιών όπως προανήγγειλε μιλώντας στην "Αυγή" ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Οι εισηγήσεις θα αφορούν κυρίως τα ζητήματα της διακίνησης των ναρκωτικών αλλά και τα φαινόμενα παραβατικότητας μέσα στα ιδρύματα. Μεταξύ των προτάσεων της επιτροπής περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός "ευέλικτου σχήματος" σε κάθε ίδρυμα, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών, των καθηγητών, των φοιτητών αλλά και εκπροσώπων της Εισαγγελίας και της αστυνομίας. Το σχήμα θα αλλάζει ανάλογα με το είδος και το ύφος των ζητημάτων που προκύπτουν. Ο στόχος είναι τα προβλήματα τα μην κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά να εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται άμεσα, να μοιράζονται αρμοδιότητες και ευθύνες. "Αντί καταγγελιών, θέλουμε συμμετοχή και δραστηριότητα" προσθέτει ο Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι χρειάζονται συνεργασίες και συνέργειες.

Η διακίνηση των ναρκωτικών είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα εντός του ιδρύματος, όπως εξήγησε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας μετά τη συνεδρίαση. Σημείωσε πως υπάρχουν κάποια προβλήματα βίας και παραβατικότητας, υπογραμμίζοντας, πάντως, την καλή συνεργασία του ιδρύματος με τις αρχές της πόλης. "Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να γίνεται ο χώρος εκτόνωσης της παραβατικότητας της πόλης" τόνισε, για να προσθέσει ότι βία και πανεπιστήμια θα έπρεπε να είναι δύο έννοιες ξένες μεταξύ τους. Για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης Παναγιώτης Τζιώνας είπε ότι καταγράφονται αξιόποινες πράξεις, κυρίως τις βραδινές ώρες, ωστόσο δεν υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα λόγω της τοποθεσίας του ιδρύματος, που βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης. Παράλληλα, χαρακτήρισε την επιτροπή ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL