Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κ. Γαβρόγλου: Να μη χαθούν οι διαφοροποιήσεις στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου: Να μη χαθούν οι διαφοροποιήσεις στην Ευρώπη

Στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι διήμερες εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΕΧΑΕ), όπου συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Φέτος, κλείνουν 20 χρόνια από την πρωταρχική «Διακήρυξη της Σορβόννης» (1998) που οδήγησε ένα χρόνο μετά στη «Διακήρυξη της Μπολόνια» για τη «σύγκλιση των ευρωπαϊκών συστημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και στη συνέχεια στην υιοθέτηση του ΕΧΑΕ.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου της Διάσκεψης, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τα θέματα της κινητικότητας, της καινοτομίας, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, καθώς και της ποιότητας των σπουδών, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός κ. Γαβρόγλου. Είκοσι χρόνια μετά τη Διάσκεψη της Σορβόνης», ανέφερε, «υπάρχει μια πιο ομογενοποιημένη κουλτούρα ως προς τον Ενιαίο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες ολοκλήρωσης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διάφορες ανάμεσα στα πανεπιστήμια».

H κινητικότητα των φοιτητών μέσω Erasmus, παραμένει η μεγάλη πρόκληση για τη Διακήρυξη της Μπολόνια. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο διπλασιασμό των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πράγμα που βρίσκει απολύτως σύμφωνη την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να τα αξιοποιήσει. Επίσης ο κ. Γαβρόγλου αναγνώρισε ότι είναι κυρίως τα Ελληνόπουλα που φεύγουν στο εξωτερικό, υπάρχει όμως και ένας αυξανόμενος αριθμός φοιτητών από την Ευρώπη, που άρχισαν να επιλέγουν την Ελλάδα.

Η έλλειψη υποδομών «φοιτητικής μέριμνας» για τη στέγαση και διατροφή αποτελεί ίσως ένα «φρένο» στην έλξη των ξένων φοιτητών. «Το θέμα αυτό στα ξένα πανεπιστήμια ρυθμίζεται με τις εστίες και τα φοιτητικά εστιατόρια. Η μεγάλη πλειοψηφία των δικών μας υποδομών χρησιμοποιείται από τους δικούς μας φοιτητές και δεν είναι και επαρκείς. Πράγμα που λειτουργεί αποτρεπτικά», εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL