Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κ. Γαβρόγλου: Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βάλαμε τέλος στην αδιοριστία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου: Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βάλαμε τέλος στην αδιοριστία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

«Είναι απαράδεκτο πρυτάνεις και συνδικαλιστικοί φορείς των Πανεπιστημίων με κάθε ευκαιρία να επικαλούνται στον δημόσιο λόγο τους τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό επιρρίπτοντας ευθύνες στην Πολιτεία» αναφέρει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με αφορμή δηλώσεις και σχετικά δημοσιεύματα για τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

«Προφανώς, επειδή η πραγματικότητα είναι διαφορετική, μήπως οι δηλώσεις αυτές εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες; Σίγουρα, πάντως, βλάπτουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο» τονίζει ο Κ. Γαβρόγλου και υπογραμμίζει ότι« ως υπουργείο, από το 2016 βάλαμε τέλος στην αδιοριστία του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα ορισμένα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με ευθύνη τους δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Είναι ακατανόητη η ολιγωρία των διοικήσεων ορισμένων Ιδρυμάτων να μην προχωρούν τις διαδικασίες και να επιδίδονται σε παραπλανητικές και πολιτικάντικες δηλώσεις».

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι  μετά από πέντε χρόνια μηδενικών διορισμών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το 2016 δόθηκαν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ 550 θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού με εξασφαλισμένες από τον προϋπολογισμό τις αναγκαίες πιστώσεις. Δυστυχώς, για αυτές τις πρώτες 550 θέσεις:

- Από τις 414 που διατέθηκαν για τα Πανεπιστήμια, τα Ιδρύματα ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για 277 θέσεις και παραμένουν αδιάθετες 137 θέσεις ΔΕΠ

- Από τις 136 που διατέθηκαν για τα ΤΕΙ, τα Ιδρύματα ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για 101 θέσεις και παραμένουν αδιάθετες 35 θέσεις

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έδωσε άλλες 500 θέσεις μελών ΔΕΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018 οι οποίες μέχρι σήμερα είτε δεν έχουν προκηρυχθεί από τα Πανεπιστήμια, είτε τα Ιδρύματα τις έχουν προκηρύξει αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται αφού στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου δεν έχει φθάσει κανένας ολοκληρωμένος φάκελος διορισμού μέλους ΔΕΠ.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, εάν κηρυχθεί άγονη η προκήρυξη μιας θέσης ΔΕΠ, η θέση αυτή επιστρέφει στο Υπουργείο για να διατεθεί σε άλλο Ίδρυμα.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την ενίσχυση των Πανεπιστημίων με 1.500 νέους επιστήμονες για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας διδάσκοντας μέχρι τρία μαθήματα. Το αντίστοιχο κονδύλιο για αυτήν την δράση έχει αυξηθεί από 7 σε 24 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Παιδείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL