Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Γαβρόγλου: Αύξηση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, προτεραιότητα οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση (Video)

Θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για φέτος δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2020, την ανάγκη μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών γίνεται σε συνεννόηση με όλους τους φορείς ενώ έχουν γίνει σημαντικές επιστημονικές συνεισφορές με κείμενο και της Ιεραρχίας. Ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στο θέμα αυτό».

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις αλλά η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά το μάθημα αλλά μια υπουργική απόφαση του υπουργού τότε του κ. Φίλη. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ασέβειας ως προς τις αποφάσεις του ΣΤΕ» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ θα αυξηθεί φέτος και το σχετικό νούμερο σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Ανέφερε όμως ότι «δεν μπορεί να είναι ισομερώς σε όλες τις κατευθύνσεις αλλά από τις υποδομές και τις δυνατότητες που έχει η κάθε σχολή και το κάθε τμήμα».

Για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι υπάρχουν αδυναμίες σοβαρές στο σημερινό σύστημα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις σύντομα. Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας το νέο σύστημα εισαγωγής θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020 δηλαδή αφορά τους μαθητές που βρίσκονται σήμερα στην Α’ Λυκείου.

Σε ανακοινώσεις στο άμεσο μέλλον παρέπεμψε και για τις αλλαγές στα μαθήματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών «όταν ολοκληρωθούν οι επιστημονικές συζητήσεις που κάνουμε. Τα μαθήματα αυτά πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να συμπεριλάβουν τα σύγχρονα επιτεύγματα στους τομείς αυτούς καθώς και τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις.

Στο θέμα των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου και πρώτο θέμα στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Όπως είπε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μεγάλη προϋπηρεσία που έχουν οι αναπληρωτές καθώς και η ανάγκη ανανέωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού με νέους εκπαιδευτικούς. Όταν ανακοινωθεί ο αριθμός των διορισμών θα ανακοινωθεί και το σύστημα που θα γίνουν αυτοί δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Επίσης ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αλλάξουν τα προνόμια που έχουν οι αθλητές αναφορικά με την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια παρά την αρνητική απόφαση του ΣΤΕ και στο θέμα αυτό. Για το θέμα των μεταγγραφών που τέθηκε από τηλεθεατή ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να υπάρξει συναίνεση στο ζήτημα αυτό.

Κατ. Μπρέγιαννη

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο