Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Γαβρόγλου: Καμία πρακτική επίπτωση από την απόφαση του ΣτΕ

«Προχωράμε, έχουμε συγκροτήσει μία εξαιρετική επιτροπή εδώ και πολλούς μήνες. Επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις. Θα προχωρήσουμε με συντηρητικά βήματα -αλλά θα προχωρήσουμε»

Άκαιρη είναι η απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά και δεν έχει καμία απολύτως πρακτική επίπτωση, παρότι έχει πολύ σοβαρή κοινωνική και πολιτική διάσταση, είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Αντιδράσεις υπάρχουν και για το μάθημα της Ιστορίας, για το οποίο είναι σε εξέλιξη αντίστοιχη διαδικασία.

«Είμαστε στο στόχαστρο περισσότερο μερίδας του Τύπου παρά από της Εκκλησίας. Ελάχιστοι, αριθμός ασήμαντος, έχουν πάρει επιθετική θέση απέναντί μας», είπε ο Κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ κατά πρώτον είναι άκαιρη, γιατί έχει σχέση με αυτά που έγιναν πέρυσι. Όταν αλλάζουν κάποια μαθήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι τη νέα σχολική χρονιά αρχίζει κανείς το καινούργιο μάθημα και το αφήνει επί δεκαετίες. Υπάρχουν διαδικασίες αποτίμησης, αξιολόγησης του μαθήματος, διαδικασίες ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και με επιμόρφωση και με τα σχόλιά τους, ώστε να δούμε πώς πάνε τα μαθήματα, πού υπάρχουν δυσκολίες, που υπάρχουν ασάφειες κτλ. Άρα, στην αρχή κάθε μαθήματος υπάρχει διαδικασία βελτίωσής του, αυτό κάποια στιγμή βρίσκει μία ισορροπία που εκφράζεται μέσα από ένα βιβλίο, είναι μία δυναμική κατάσταση».

«Έρχεται το ΣτΕ και χαρακτηρίζει μία υπουργική απόφαση αντισυνταγματική, χωρίς καμία απολύτως πρακτική επίπτωση», τόνισε ο Κ. Γαβρόγλου, ωστόσο «η κοινωνική και πολιτική διάσταση είναι βεβαίως πάρα πολύ σοβαρή».

Κατά τον ίδιο, «είναι προφανές ότι εδώ δεν "παίζεται" η κυριαρχία της Ορθοδοξίας σε αυτά τα βιβλία. Έχουμε εξάλλου ομόφωνη απόφαση της ιερής ιεραρχίας που δεν το αμφισβητεί, τον Ιούνιο. Υπήρχαν διαφορές μεταξύ μας, αλλά ούτε η ιεραρχία θεώρησε, στην ομόφωνη απόφασή της, ότι διακυβεύεται αυτό».

Ενόψει της αντίστοιχης διαδικασίας σε άλλα μαθήματα και ειδικά της Ιστορίας, ο Κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι «αντιδράσεις υπάρχουν, άλλες καλοπροαίρετες, άλλες με ιδεολογικοπολιτικό χαρακτήρα. Προχωράμε, έχουμε συγκροτήσει μία εξαιρετική επιτροπή εδώ και πολλούς μήνες. Επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις. Θα προχωρήσουμε με συντηρητικά βήματα -αλλά θα προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο