Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών / Ξανά επί τάπητος η υποχρεωτική ένταξη προνηπίων στα νηπιαγωγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών / Ξανά επί τάπητος η υποχρεωτική ένταξη προνηπίων στα νηπιαγωγεία

Επί τάπητος θα βρεθεί ξανά σήμερα των θέμα της υποχρεωτικής εγγραφής των προνηπίων, δηλαδή των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία μετά τη θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των παιδαγωγών των δημοτικών παιδικών σταθμών και δημάρχων, ιδίως μετά την πανελλαδική κινητοποίηση της Τρίτης.

Οι μεν παιδαγωγοί υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών ηλικίας 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα σημάνει το κλείσιμο πολλών τμημάτων προσχολικής αγωγής σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι η υπό ψήφιση ρύθμιση που εισήχθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συνιστά υποβάθμιση του παιδαγωγικού τους έργου και προκαλεί την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας κυρίως για τους συμβασιούχους, οι οποίοι απασχολούνται μέσω του προγράμματος “Εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής”.

Αντίδραση στην υπό ψήφιση ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας έχουν εκφράσει και εκπρόσωποι των δήμων μέσω της ΚΕΔΕ υποστηρίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα σημάνει το κλείσιμο πολλών τμημάτων δημοτικών παιδικών σταθμών. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι, λόγω του διευρυμένου ωραρίου των παιδικών σταθμών έναντι των νηπιαγωγείων, που λειτουργούν έως τις 12.45 το μεσημέρι και κλείνουν τη θερινή περίοδο, αυτό θα ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία υποβαθμίζοντας έτι περαιτέρω τις δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία συνιστά ικανοποίηση πάγιου αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας και πως θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο. Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για υποβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών επικαλούμενο τη δέσμευση των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας για αύξηση των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετάσχουν ως συναρμόδιοι ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, όπως και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της ΠΟΕ - ΟΤΑ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι με το ίδιο αντικείμενο είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα τέλη Μαΐου του 2017, όπου υπήρξε η δέσμευση ότι ο διάλογος για την ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία θα γινόταν σε βάθος τριετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL