Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συγκρότηση της επιτροπής για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη

Eurokinissi

Η επιτροπή θα αναλάβει να υποβάλει σχέδια και προτάσεις προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας, για την ορθή εφαρμογή όσων ορίζει ο «νόμος Γαβρόγλου» για τα ΑΕΙ σχετικά με το άσυλο στα πανεπιστήμια

Στη συγκρότηση δωδεκαμελούς επιτροπής, αρμόδιας για τη μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, σκοπός της εν λόγω επιτροπής είναι «να μελετήσει ζητήματα του θεσμικού πλαισίου που αφορούν σε ζητήματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, καθώς και φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των ΑΕΙ».

Στην ουσία, η επιτροπή θα αναλάβει να υποβάλει σχέδια και προτάσεις προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υγείας, για την ορθή εφαρμογή όσων ορίζει ο «νόμος Γαβρόγλου» για τα ΑΕΙ [ν. 4485/2017 (Α' 114)] -που ψηφίστηκε το καλοκαίρι- σχετικά με το άσυλο στα πανεπιστήμια.

Σημειώνεται, πάντως, ότι αν και η συγκρότηση της Επιτροπής ήρθε μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση περιστατικών ληστείας και απόπειρας ληστείας στην Πανεπιστημιούπολη, στου Ζωγράφου, η πρόθεση σύστασης της επιτροπής είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό από την ηγεσία του υπουργείου.

Η επιτροπή αποτελείται από τους:

- Νικόλαο Παρασκευόπουλο, βουλευτή, ομότιμο καθηγητή Νομικής ΑΠΘ, ως πρόεδρο της επιτροπής.
- Γιαννούλα Καρύμπαλη, καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ, ως μέλος.
- Αλέξιο Μπένο, καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ, ως μέλος.
- Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής ΔΠΘ, ως μέλος.
- Χαράλαμπο Πουλόπουλο, καθηγητή Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ, ως μέλος.
- Μαρίνα Παπαδή, κλινική ψυχολόγο, ως μέλος.
- Σταμάτη Βαρδαρό, αναπληρωτή γγ του υπουργείου Υγείας.
- Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
- Ζωή Τζήκα, αστυνόμο Α', Δ/νσης Δημόσιας Ασφάλειας.
- Τον εκάστοτε πρόεδρο της Συνόδου Πρυτάνεων των πανεπιστημίων ή νόμιμο αναπληρωτή του.
- Τον εκάστοτε πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των ΤΕΙ ή νόμιμο αναπληρωτή του.
- Μαγδαληνή Συγγρού, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Α' Οργάνωσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ως Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται η Γεωργία Βασσάλου, επιστημονική συνεργάτης του βουλευτή Ν. Παρασκευόπουλου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διαχωριστικές γραμμές

Η χθεσινή ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, πέρα από την έγκριση της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές και πέρα από τις γνωστές τριβές στο θέμα της εκλογής από...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο