Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Κάποια έντονα ανησυχητικά φαινόμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάποια έντονα ανησυχητικά φαινόμενα

Η Δημοκρατία είναι ένα ανοικτό συγκρουσιακό πολίτευμα που μέσα από ελεύθερο και ακηδεμόνευτο διάλογο οφείλει να προχωρά και να βαθαίνει συνεχώς. Αυτό απαιτεί συνεχείς συγκρούσεις όχι μόνο με την τάση συρρίκνωσής της σε ένα τυπικό πολίτευμα συναίνεσης που πρεσβεύει ο ατομοκεντρικός νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, αλλά και με καθημερινές μικρές ή μεγαλύτερες παραδοσιακές συντηρητικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις που διαχέονται μέσα στο κοινωνικό σώμα και ιδιαίτερα εκείνα τα μέλη του που συγκροτούν την υπαλληλική γραφειοκρατία, την εκκλησιαστική, στρατιωτική, αστυνομική και δικαστική ιεραρχία, αυτό που χαρακτηρίζουμε ως "βαθύ κράτος".

Το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε τόσο σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικό-πολιτικής μας ζωής όπου και όταν η κυβέρνηση επιχειρεί τομές εκδημοκρατισμού και κοινωνικής ευαισθησίας. Με ιδιαίτερη ένταση το φαινόμενο παρουσιάζεται στην Περιφέρεια της Θράκης, εμπλουτισμένο με τη διάχυτη ιδεοληψία ενός παρωχημένου λόγου "εθνικοφροσύνης", αλλά και αλήστου μνήμης "κυπατζίδικες" πρακτικές.

Για να μείνουμε μόνο στα πεδία που αφορούν αυτό το ένθετο, τελευταία γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιου είδους χαρακτηριστικής περίπτωσης ( βλ. “Εφημ. των Συντακτών”, φ. 14ηςκαι 16ης Δεκεμβρίου).

Ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης -μετά από μηνυτήρια αναφορά μέλους της... Χρυσής Αυγής- έδωσε εντολή, και μάλιστα τέσσερις φορές, στην Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής του, για προανακριτική εξέταση «για παράβαση άρθρων του Π. Κ. σχετικά με Προδοσία της Χώρας - Προσβολή της Διεθνούς Ειρήνης της Χώρας - Διατάραξη της Ειρήνης των Πολιτών» και εκείνη, με έγγραφό της, ζήτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης κατάλογο με πλήρη στοιχεία και διευθύνσεις πανεπιστημιακών που το ερευνητικό τους αντικείμενο έχει σχέση με τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα»!

Προφανώς ο κύριος αντιεισαγγελέας δεν γνωρίζει ότι με το θέμα του τμήματος της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι τουρκικής καταγωγής (τα άλλα δύο αφορούν Πομάκους και Ρομά) δεν ασχολούνται μόνο νομικοί αλλά και κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, παιδαγωγοί, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και προφανώς όχι μόνο στο Δημοκρίτειο. Αν θέλει πάντως, μπορούμε να του παραθέσουμε την υπάρχουσα πλούσια βιβλιογραφία, ώστε να ζητήσει και για τους υπόλοιπους προκαταρκτική εξέταση για... "Προδοσία της χώρας", του γράφοντος μη εξαιρουμένου της δίωξης. Εκτός και αν δεν εμπίπτουμε χωρικά στις αρμοδιότητές του, οπότε τη γλιτώνουμε για την ώρα.

Θα έπρεπε βέβαια να γνωρίζει ότι, πέραν του Ποινικού Κώδικα, υπάρχει και Σύνταγμα σ’ αυτή τη χώρα, το οποίο κατοχυρώνει την ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας όπως και την ελεύθερη διακίνηση των πορισμάτων της καθώς και την τυχόν αντίκρουση των πορισμάτων της, στο πλαίσιο του ανοικτού επιστημονικού διαλόγου βασικού συστατικού της Δημοκρατίας, την οποία καλείται με τον όρκο του να προστατεύει. Όπως και ότι βασικό στοιχείο της δημοκρατικής ισονομίας όλων των πολιτών, χωρίς κανενός είδους διακρίσεις, αποτελεί και το δικαίωμα του ατόμου στον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητάς του και τη συλλογική έκφραση αυτού του δικαιώματος.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και δεν αφορά έναν και μόνο δημόσιο λειτουργό. Δυστυχώς, στον χώρο της εκπαιδευτικής λειτουργίας στην περιοχή εμπλέκονται και άλλες... κρατικές υπηρεσίες πέραν εκείνων του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί μια σημαντική τομή στην περιοχή και το καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα, με την κατάργηση της υποχρεωτικής υποταγής της στην παράδοση της "σαρία", είναι καιρός να προχωρήσει και στην κατοχύρωση για τα μέλη της -Τούρκους, Πομάκους, Ρομά- συνθηκών απόλυτης ισονομίας και στη δημόσια εκπαιδευτική λειτουργία.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βέβαια σημαντικά βήματα στο πλαίσιο μιας νέας αντίληψης του προγράμματος «Εκπαίδευση για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», ενώ συστάθηκε και Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης για πρώτη φορά τα μειονοτικά γυμνάσια της περιοχής απέκτησαν ωρολόγιο πρόγραμμα στη λογική των υπόλοιπων δημόσιων γυμνασίων της χώρας, με τις απαραίτητες προσαρμογές που επιβάλλονται από τον δίγλωσσο χαρακτήρα αυτών των σχολείων, και μοιράστηκε επιβοηθητικό συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, προχώρησε στην κατοχύρωση του δικαιώματος μεταγραφής και για τους φοιτητές/τριες της μειονότητας

Βήματα όμως που δεν αρκούν αν δεν αρθεί το όλο πλέγμα διακρίσεων και δράσης διαφόρων ιδιωτικών ιδρυμάτων, παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, εθνικιστικών μορφωμάτων, τα οποία ανθούν στην περιοχή και έμμεσα, ακόμη και άμεσα, παρεμβαίνουν στη σχολική ζωή, εντείνοντας διακρίσεις μεταξύ των μαθητών.

Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Παιδείας οφείλει, στον τομέα των αρμοδιοτήτων του, να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά. Η αργοπορημένη δημοκρατική μεταπολίτευση οφείλει να κατοχυρωθεί και σ’ όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της μειονότητας στη Θράκη.

Άλκης Ρήγος

Υ.Γ. Αλήθεια, πώς ονομάζεται αυτή η εκτός της ελληνικής γλώσσα που διδάσκεται στα μειονοτικά σχολεία;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL