Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
«...κάθε ημέρα είναι Πρωτομαγιά!»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«...κάθε ημέρα είναι Πρωτομαγιά!»

«...κάθε ημέρα είναι Πρωτομαγιά!»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου τιμούν τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Βασίλης Χονδρογιάννης και Νίκος Σιώχος, δάσκαλοι της ΣΤ τάξης

Ιγνάτιος Καράμηνας, σχολικός σύμβουλος στα δημοτικά σχολεία του Χαϊδαρίου

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της εικαστικής δράσης

Η εικαστική εγκατάσταση «...κάθε ημέρα είναι Πρωτομαγιά!» και το καλλιτεχνικό βιβλίο - λεύκωμα δημιουργήθηκαν από τους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου, σε συντονισμό και εμψύχωση από τον εκπαιδευτικό φορέα «Η σπείρα, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση», που πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο με όλους τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης, παρουσία του εικαστικού καλλιτέχνη Αλέξανδρου Pfaff και της επιμελήτριας τέχνης Μαρίας Αγγελή, μελών του φορέα, που συνεργάστηκε μαζί μας σε όλη τη διαδικασία.

Η εικαστική εγκατάσταση εντάχθηκε στο πλαίσιο της διασχολικής δράσης με θέμα «Διαδρομές στην πόλη μου: Ιστορία, πολιτισμός, περιβάλλον», την οποία διοργάνωσε το σχολικό έτος 2014-2015 ο σχολικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ιγνάτιος Καράμηνας.

Στην εν λόγω εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων του Χαϊδαρίου με τον συντονισμό των δασκάλων τους. Αφού επέλεξαν ένα θέμα από την τοπική ιστορία του Χαϊδαρίου, εργάστηκαν συλλογικά με βιωματικές δράσεις και επισκέψεις όλη τη σχολική χρονιά και τον Μάιο του 2015 παρουσίασαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους σε τέσσερις συναντήσεις συνεδριακού τύπου, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από τέσσερα κάθε φορά σχολεία της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, η εικαστική εγκατάσταση «...κάθε ημέρα είναι Πρωτομαγιά!» αποτελείται από τον εσωστρεφή χώρο με τις ξύλινες παλέτες που παραπέμπει στον εγκλεισμό του κελιού, τις 200 πεταλούδες - ψυχές - οράματα, αναρτημένες από το ταβάνι, τον καμβά των οραμάτων με τις πολύχρωμες πεταλούδες - οράματα και το «Κουβεντολόι» στον ομώνυμο χώρο με το παλαιικό τραπέζι και τις δύο καρέκλες.

Η εγκατάσταση προσκαλεί τον επισκέπτη της σε σύνδεση με τη μεταμορφωτική δύναμη των πεταλούδων - ψυχών, που φέρουν πάνω τους το σύνολο ή αποσπάσματα από την επιστολή του Σουκατζίδη στον πατέρα του λίγο πριν από την εκτέλεσή του από το γερμανικό απόσπασμα.

Οι 200 πεταλούδες απελευθερωμένες από βάρη και ενοχές, εξαγνισμένες και ανάλαφρες όπως αναρτώνται από το ταβάνι, αποτύπωσαν το θετικό τους μήνυμα στις σελίδες της Ιστορίας την Πρωτομαγιά του 1944. Το αποτύπωμά τους, αισιόδοξο και απελευθερωτικό, όπως το πέταγμα μιας πεταλούδας, και παράλληλα δυνατό και εμψυχωτικό, «γράφει» στις σύγχρονες καρδιές παιδιών και ενηλίκων ενώνοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών γύρω από αξίες και ιδανικά που χρειάζονται ξεσκόνισμα στις ημέρες μας!

* Τι θα πει όραμα;

* Έχω οράματα για τη σύγχρονη κοινωνία, της οποίας αποτελώ μέρος;

* Πώς νιώθω την αλληλεγγύη;

* Μπορώ να κάνω κάτι για την ενότητα και την αποδοχή στο σχολείο μου, στη γειτονιά μου, στο σπίτι μου, στη χώρα μου, στον πλανήτη;

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης, κατ’ εξοχήν οραματιστής και μελετητής της κοινωνίας της εποχής του, εμπνέει καθ’ ολοκληρία τη σύλληψη και υλοποίηση της εικαστικής εγκατάστασης. Προσκαλεί παιδιά και ενηλίκους της σχολικής κοινότητας στον χώρο της οποίας φιλοξενείται η εγκατάσταση, καθώς και κάθε επισκέπτη του σχολείου, να στραφούν μέσα τους και να αναρωτηθούν: Υπάρχει κάτι στον κόσμο μας που χρειάζεται αλλαγή; Τι μπορώ να πράξω προσωπικά προς αυτήν την αλλαγή; Πού μπορώ να βρω υποστήριξη στην προσπάθειά μου;

Τα οράματα και οι προτάσεις ανθρώπων αποτυπώνονται στις πολύχρωμες πεταλούδες - οράματα στον πράσινο καμβά των οραμάτων... Κάθε ένας συμβάλλει με το προσωπικό του όραμα και τη δική του πρόθεση για το συλλογικό καλό. Ο καμβάς παραμένει εκεί, ενθύμημα της δράσης με τα παιδιά και, κυρίως, των προσωπικών οραμάτων. Είναι εκεί επίσης ως σημείο εκκίνησης για δράση.

Αυτό ας κρατήσουμε... Τα οράματα υπάρχουν για να υλοποιηθούν τελικά!

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης μαχητής στη ζωή του, λόγιος και εκφραστής πανανθρώπινων αξιών, μελετούσε, έγραφε, προσκαλούσε τους συνανθρώπους του σε διάλογο. Τολμούσε διαρκώς την αλλαγή και εφάρμοζε στην πράξη τις ιδέες του. Αποκορύφωμα αυτής της συνέπειας μεταξύ λόγων και πράξεών του υπήρξε η επιλογή του να δώσει τη δική του ζωή στο όνομα της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της φιλίας, της ειρήνης.

Η σχολική κοινότητα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου και οι επισκέπτες του προσκαλούνται να καθίσουν στο «Κουβεντολόι», το τραπέζι με τις δυο καρέκλες της εικαστικής εγκατάστασης, να δουν τις δημιουργίες μαθητών της ΣΤ’ τάξης ξεφυλλίζοντας το καλλιτεχνικό βιβλίο - λεύκωμα, να βιώσουν το σύνολο της εικαστικής εγκατάστασης «...κάθε ημέρα είναι Πρωτομαγιά!» και να σημειώσουν με κείμενο ή / και σχέδιο τη δική τους συμβολή στην αλλαγή του κόσμου μας προς το καλύτερο.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!

Ο καμβάς των οραμάτων εμπλουτίζεται ώρα με την ώρα, ημέρα με την ημέρα, όσο δέχεται εμπνευσμένους στόχους και προσωπικά οράματα. Ας τα ζωντανέψουμε με τη δράση μας, γιατί κάθε ημέρα είναι Πρωτομαγιά! Κάθε ημέρα είναι ημέρα αναγέννησης, πολύχρωμης ευωδιαστής γιορτής και ένωσης δυνάμεων, όπως συμβαίνει στην πλάση γύρω μας!

Η εικαστική εγκατάσταση αφιερώνεται σε όλους τους ανθρώπους, οργανισμούς και φορείς που υπηρετούν με τη δράση τους και τις καθημερινές τους επιλογές την ειρηνική διάδραση και τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, της ενότητας, της αποδοχής και της αγάπης.

Αφιερώνεται επίσης στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης που συμμετείχαν στην υλοποίησή της, σε όλη τη σχολική κοινότητα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου και σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL