Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Κ. Γαβρόγλου: Μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια η ίδρυση και συγχώνευση των Ιδρυμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου: Μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια η ίδρυση και συγχώνευση των Ιδρυμάτων

«Η λογική της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των ΑΕΙ μας μέσα στον νέο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την πανεπιστημοποίηση των ΤΕΙ. Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην σημασία των κοινών επιτροπών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που συζητούν θεσμικά την προοπτική συνεργασίας και συνενώσεων των Ιδρυμάτων τους κι υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να αξιοποιήσουμε ότι είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για την παραπέρα αναβάθμιση των Ιδρυμάτων μας μέσα από απολύτως συναινετικές διαδικασίες».

Ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «κατά βασικό και αποκλειστικό λόγο στην ίδρυση και στη συγχώνευση των Ιδρυμάτων παίζουν ρόλο τα ακαδημαϊκά κριτήρια» και σημείωσε ότι «θα τελειώσει» το πολιτικό παιχνίδι χρόνων που παίχτηκε σε βάρος των ΤΕΙ και των τοπικών κοινωνιών με την δημιουργία των τμημάτων να στοχεύει στην τοπική οικονομική αξιοποίηση. «Οι ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να είναι δέσμιες άλλων κανόνων πέραν των ακαδημαϊκών και αυτό θα θελήσουμε να το προχωρήσουμε» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Γαβρόγλου.

«Οι αριθμοί ενδιαφέρουν στον βαθμό που σχολιάζονται»

Παράλληλα, ο Κ. Γαβρόγλου μίλησε με αυστηρότητα για την έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση για το 2016 θέτοντας το ερώτημα αν «όλη αυτή η αριθμολαγνεία και η ποσοτικοποίηση των πάντων βοηθάει στην κατανόηση της πραγματικότητας». Ο Κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι «οι αριθμοί ενδιαφέρουν στο βαθμό που σχολιάζονται, οι αριθμοί δεν ενδιαφέρουν σαν ένα πλήθος στοιχείων, στο οποίο ένας πολίτης δεν μπορεί να βγάλει άκρη» και πρόσθεσε ότι «οι αριθμοί μας προκαλούν να πάρουμε θέσεις».

Ο Κ. Γαβρόγλου άσκησε κριτική και στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι αξιολογήσεις των ΑΕΙ, κυρίως ως προς αν οι αξιολογητές γνώριζαν λεπτομερώς τα δεδομένα των Πανεπιστημίων, τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην χώρα μας, τους σχετικούς νόμους, το ιστορικό, κλπ. Παράλληλα, ο Κ. Γαβρόγλου κάλεσε την ΑΔΙΠ να αποσύρει ένα έγγραφο που έχει σταλεί στα Πανεπιστήμια για τις πιστοποιήσεις ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Ο Κ. Γαβρόγλου το χαρακτήρισε «υποτιμητικό για τους Πανεπιστημιακούς» καθώς μέσα από την λογική της ποσοτικοποίησης και της κωδικοποίησης καταλήγουν στην «απονεύρωσης» του εκπαιδευτικού εγχειρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL