Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Εμπόριο θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών / Οι άριστοι αντιγραφείς και το θράσος της ΔΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμπόριο θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών / Οι άριστοι αντιγραφείς και το θράσος της ΔΑΠ

Κλεφτές ματιές στην κόλλα του διπλανού, σκονάκια, ανοιχτά βιβλία, κινητά και ακουστικά, δεν φαντάζουν παρά ρομαντικές εκδοχές του φαινόμενου της αντιγραφής στις εξεταστικές των πανεπιστημίων, σπορ στο οποίο επιδίδεται επί δεκαετίες η φοιτητιώσα νεολαία. Είναι γνωστό ότι οι μέθοδοι αντιγραφής έχουν... αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ κανείς δεν αρνείται και τον ρόλο που επιτελούν εταιρείες, πρώην φοιτητές και κυρίως συγκεκριμένες παρατάξεις. Η χθεσινή είδηση για τη μαζική και ως εκ τούτου εξόφθαλμη αντιγραφή στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών δυστυχώς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, ήταν η δημόσια, ανοιχτή στάση που τήρησε η φοιτητική παράταξη των «αρίστων» στην Πάτρα, ξεσηκώνοντας πολιτικές αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και ευρύτερες.

Στην εξεταστική του Ιουνίου, 106 φοιτητές κατέθεσαν την ίδια εργασία για το μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα». Η απάτη έγινε αντιληπτή και η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει τους αντιγραφείς με αποκλεισμό από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Στη συνέλευση, οι «άριστοι» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της φοιτητικής παράταξης που έχει ως πολιτικό φορέα τη Νέα Δημοκρατία, τάχθηκε κατά της απόφασης, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ομοίως έπραξε και η ΠΑΣΠ.

Επικαλούνται τον... Μαρξ

Η ΔΑΠ, επικαλούμενη τον... Μαρξ, ζήτησε οι φοιτητές να μην δώσουν τον Σεπτέμβριο το συγκεκριμένο μάθημα και όχι να χάσουν όλη την εξεταστική. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Κάθε σημαντικό γεγονός στη σύγχρονη εποχή εξελίσσεται σαν φτηνή αντιγραφή του ιστορικού παρελθόντος. Αυτό είχε αντιληφθεί και διατυπώσει στο έργο του 'Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη' ο Γερμανός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ».

Χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρη» την απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος και «εξοντωτική» την τιμωρία των φοιτητών, που «σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει κάποιο είδος σωφρονιστικού χαρακτήρα. Έχει έρθει η ώρα να αποφασίσουμε εάν θέλουμε ένα πανεπιστήμιο και ένα εκπαιδευτικό σύστημα δίκαιο και νουθετικό ή απλά τιμωρητικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «άριστοι» της Ν.Δ. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για «επίθεση» που «είναι επιλεκτική και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς». Μετά από όλα αυτά, η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ. κλείνει την ανακοίνωσή της λέγοντας ότι θα «παραμείνει επικεντρωμένη» στη «δράση για ένα σύγχρονο - δημοκρατικό και ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο».

Ωστόσο, όσον αφορά την αυστηρότητα της ποινής, αρκεί να θυμηθούμε το παράδειγμα του αμερικανικού Χάρβαρντ, το οποίο πριν από τέσσερα χρόνια απέβαλε προσωρινά 60 φοιτητές επειδή συμμετείχαν σε μεγάλη επιχείρηση αντιγραφής στη διάρκεια των εξετάσεων. Ο κανονισμός δε του Πανεπιστημίου Πατρών κανονικά προβλέπει τον αποκλεισμό από τρεις εξεταστικές στην περίπτωση αντιγραφής.

«Είναι ίσως η πιο χαμηλή από τις αυστηρές ποινές που θα μπορούσαν να επιβληθούν», δήλωσε σχετικά στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Εμείς το σκεφτήκαμε πάρα πολύ, γιατί η πλειοψηφία των συγκεκριμένων φοιτητών είναι πρωτοετείς».

Ρήξη Ν.Δ. με ΔΑΠ Πάτρας

Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα ώθησε την ΟΝΝΕΔ και τη Ν.Δ. να πάρουν σαφείς αποστάσεις από τη στάση της ΔΑΠ Πατρών, με τον αντιπρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη να υποστηρίζει στο ΑΜΠΕ ότι πρέπει «να εφαρμοσθούν οι κανονισμοί της σχολής και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές». Είχε δε προηγηθεί η δήλωση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αυτονόητη» την επιβολή κυρώσεων και την τήρηση της νομιμότητας. Τη στήριξή της στον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ δήλωσε και η Ν.Δ. Η Πειραιώς σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «ζητήθηκε η παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ της συγκεκριμένης Σχολής» και υποστηρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία απαιτεί τον σεβασμό των κανονισμών από όλους χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερβολές».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter: «Οι κομματάρχες διδάσκουν στα παιδιά αυτά που έγιναν στην Πάτρα. Η λύση είναι μία: έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια». «Να μη με ψηφίσουν οι παρατάξεις που πάνε να δώσουν συγχωροχάρτι σε 106 φοιτητές οι οποίοι αντέγραψαν την ίδια εργασία» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Γνωστά τα κυκλώματα και οι πρακτικές της ΔΑΠ

«Είναι γνωστό στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι οι πρακτικές της ΔΑΠ περιλαμβάνουν δίκτυα σημειώσεων, κυκλώματα αντιγραφής, υπόγειες συνεννοήσεις με καθηγητές, κεράσματα σε μπουζούκια και ταξίδια αναψυχής», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Φυσικά, η δική τους ‘αριστεία’ επεκτείνεται στην υπεράσπιση όσων αντιγράφουν, με σκοπό να διατηρήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ακραίας υποτίμησης της ακαδημαϊκότητας και της επιστήμης, επιδιώκεται η συνολική απαξίωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε η μετάβαση σε ένα καθεστώς ιδιωτικών πανεπιστημίων να μοιάζει με αναπόφευκτη επιλογή», καταλήγει.

Για εκφυλισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας που βρίσκει αντίθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα έκανε λόγο ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας. «Η λογοκλοπή και η αντιγραφή αποτελούν σοβαρά ακαδημαϊκά παραπτώματα γιατί αλλοιώνουν την έννοια της μόρφωσης και της άμιλλας. Γίνονται απεχθέστερα όταν μεσολαβεί οικονομική συναλλαγή”.

Κ. Γαβρόγλου: Θέμα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξεως

«Το περιστατικό εγείρει σοβαρότατο θέμα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξεως, αντίθετο με το πνεύμα της ακαδημαϊκότητας και της άμιλλας μεταξύ των φοιτητών», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. «Η απόφαση των ακαδημαϊκών οργάνων του Πανεπιστημίου Πατρών», υπογράμμισε, «σηματοδοτεί ότι οι κανόνες υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να παραμένουν γράμμα κενό. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις που έσπευσαν να προστατεύσουν τους ‘άριστους’ αντιγραφείς».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «η καθιέρωση των εργασιών αντί των αυστηρά επιτηρούμενων εξετάσεων» αποτελεί «τεράστια αναβάθμιση των εκπαιδευτικών διεργασιών» που «δεν πρέπει παθογενείς καταστάσεις να υπονομεύσουν». Υπενθυμίζεται ότι, επί δεκαετίες, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν και άφηναν να οργανωθεί ένα σύστημα παραπαιδείας πέριξ των πανεπιστημίων. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές και με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, αυτή η παθογένεια να τερματιστεί και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της μαθησιακής και εξεταστικής διαδικασίας.

Θα ληφθούν από κοινού όλα τα μέτρα ώστε να προστατευθεί η δυνατότητα των φοιτητών να εκπονούν και να συγγράφουν τις εργασίες τους εκτός των πανεπιστημιακών αιθουσών, γεγονός που αποτελεί πρόοδο και κατάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL