Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ανακοινώθηκαν οι βάσεις - Τι συνέβη στα δημοφιλή τμήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις - Τι συνέβη στα δημοφιλή τμήματα

Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματά τους μέσω της ιστοσελίδας https://results.it.minedu.gov.gr. Εκεί πληκτρολογούν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους, και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Εντός της ημέρας τα ονόματα των επιτυχόντων θα αναρτηθούν και στα σχολεία.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφών στις σχολές και τα τμήματα των νέων φοιτητών.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Επτά στους 10 εκ των φετινών υποψηφίων παίρνουν το εισιτήριο για τη φοιτητική ζωή, κατακτώντας μια από 70.726 θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Όμως, όπως παρατηρείται, μόλις το 10% εξ αυτών θα καταφέρει να μπει στη σχολή ή το τμήμα της πρώτης του επιλογής.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των Γενικών Λυκείων και 12.722 με τις διαδικασίες των Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των βάσεων για όσους υποψηφίους συμμετείχαν στις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι τελευταίοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν δύο θέσεις επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στις σχολές της επιλογής τους (μία θέση για όσους προέρχονται από Γενικά Λύκεια και μία θέση για όσους αποφοίτησαν από ΕΠΑΛ).

Η πορεία των φετινών βάσεων

Οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήταν περισσότεροι όσοι έγραψαν κάτω από τα 10.000 μόρια. Χαρακτηριστικά, μεταξύ των υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν μόνο στα τέσσερα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της οποίας τα μαθήματα παρακολουθούσαν, τρεις στους δέκα σε Ανθρωπιστικές και Θετικές Σπουδές βρέθηκαν κάτω από τη βάση.

Οι βάσεις εισαγωγής σε δημοφιλείς σχολές και τμήματα

Οικονομικά - Πληροφορική

Οι αριστούχοι υποψήφιοι για τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (Πληροφορική, Οικονομικά, Διοίκηση) ανήλθαν μόλις στο 0,6% φέτος. Υποχώρησαν έτσι ως και 1.350 μόρια οι βάσεις στα δημοφιλή τμήματα και σχολές, όπως το Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, αλλά και του ΟΠΑ.

Ξένες Φιλολογίες και ΜΜΕ

Η κατά 3.000 υποψήφιους αύξηση όσων φέτος εξετάστηκαν στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών οδήγησε σε μικρή άνοδο των βάσεων στην Αγγλική Φιλολογία. Ανοδικά κινήθηκαν και οι βάσεις στις σχολές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Νομικές σχολές

Μόλις το 4% των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Σπουδών έγραψε άριστα φέτος, όπως και το 2016, όμως πέρυσι ο αριθμός όσων στόχευαν στο 1ο επιστημονικό πεδίο ήταν κατά 2.000 μικρότερος. Παρ' όλα αυτά, ενισχύθηκαν οριακά, με εξαίρεση τη Νομική Αθήνας που έχασε 30 μόρια.

Πολυτεχνικές Σχολές

Σημαντική πτώση από 200 ως και 600 μόρια καταγράφηκε σε δημοφιλή τμήματα. Έκπληξη ήταν οι Αρχιτεκτονικές, που υποχώρησαν ως και 600 μόρια αν και φέτος στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι.

Σταθερές οι Ιατρικές

Μικρή άνοδος ως και 80 μόρια καταγράφηκε στις Ιατρικές σχολές της χώρες. Το ίδιο ίσχυσε και βάσεις στις σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας και όχι μόνο στα κεντρικά ιδρύματα. Μικρή μείωση υπήρξε σε δημοφιλή τμήματα του πεδίου Επιστημών Υγείας των ΤΕΙ.

Πάνω τα Παιδαγωγικά

Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού που επέλεξαν είτε Ιστορία Γενικής Παιδείας (από Θετικές Σπουδές και Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) είτε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στις Παιδαγωγικές Σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου ήταν θεαματική - της τάξεως του 77,43%. Σε συνδυασμό με την ευκολία των θεμάτων, οδήγησε σε εκρηκτική άνοδο των βάσεων, ώς και 1.000 μόρια. Τα Παιδαγωγικά βρέθηκαν πέρυσι κάτω από τα 14.500 μόρια, ενώ εννέα τμήματα βρέθηκαν κάτω από τη βάση.

Τι ανακοινώνεται σήμερα

Α. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017 ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και Πυροσβεστών και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και για ειδικό επιπλέον ποσοστό 1% για τα Πανεπιστήμια, κάτι που ίσχυσε για πρώτη φορά.

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iv) εσπερινού ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Β. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους, χωρίς νέα εξέταση το 2017, αλλά με παλαιότερη συμμετοχή το 2016 ή το 2015:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Γ. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL