Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Αλλαγές στη διανομή φοιτητικών συγγραμμάτων ζητούν οι εκδότες της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές στη διανομή φοιτητικών συγγραμμάτων ζητούν οι εκδότες της Αθήνας

Πρόθυμοι να συζητήσουν αλλαγές στον τρόπο διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές δηλώνουν οι εκδότες της Αθήνας, με επιστολή τους στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των εκδοτών δεν είναι ικανοποιημένοι με το σημερινό καθεστώς.

Ζητούν όμως και την καταβολή των τιμολογημένων απαιτήσεών τους για τη διανομή των συγγραμμάτων το 2016-2017, καλώντας να τελειώσει "η αιχμαλωσία εκατοντάδων τίτλων συγγραμμάτων υπό κοστολόγηση".

"Τα δύο ζητήματα παραμένουν άλυτα, παρά την λήξη του ακαδημαϊκού έτους και παρά την υποχρέωση των εκδοτών να καταβάλουν φόρους στα τέλη του τρέχοντος μηνός", αναφέρει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών.

Πάντως, από πλευράς υπουργείου Παιδείας επισημαίνεται ότι επιτυγχάνεται η σταδιακή εξόφλησή τους, με καθημερινές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο είχαν εισαχθεί -με ΚΥΑ των αναπληρωτών υπουργών Παιδείας και Οικονομικών- προδιαγραφές στην κοστολόγηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Παράλληλα, είχε αποφασιστεί η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων και Επιτροπής Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων.

Υπήρχε η εκτίμηση ότι οι νέες ρυθμίσεις θα επέφεραν μείωση στο κόστος των συγγραμμάτων μέχρι και 75%, δηλαδή ως και στα 15 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν, χωρίς ωστόσο να μειώνεται καθόλου ο αριθμός των βιβλίων που οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να δηλώνουν και να παίρνουν δωρεάν από το σύστημα “Εύδοξος”. Εξάλλου, από πέρυσι δίνεται στους φοιτητές που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου η δυνατότητα χορήγησης δωρεάν εντύπων διδακτικών συγγραμμάτων.

Οι νέες προδιαγραφές προέβλεπαν ότι θα αναρτάται ηλεκτρονικά στον “Εύδοξο” και θα ελέγχεται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου, προκειμένου να αποτρέπονται μη αποδεκτές πρακτικές, κατά την κοστολόγηση των συγγραμμάτων. Τέτοιες αφορούν την καταμέτρηση σελίδων, όπως μεγεθυμένα σχήματα χωρίς λόγο, αραιά στοιχειοθετημένες αράδες κειμένου, αχρείαστα κενά μεταξύ παραγράφων, υπερβολικά μεγάλα διάκενα ανάμεσα σε τύπους, μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς του κυρίως κειμένου, καθώς και αχρείαστη αλλαγή σελίδας.

Πάντως, με μια “ματιά” στις ανακοινώσεις του “Ευδόξου” βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη

http://eudoxus.gr/Announcements.aspx
 

Το κόστος των συγγραμμάτων βάσει της ΚΥΑ του 2016

* Αν τα συγγράμματα της κατηγορίας “ιατρικό - μαθηματικό - τεχνικό - τέχνης - μουσικό” περιλαμβάνουν εικόνες ή μαθηματικούς τύπους ή πίνακες ή διαγράμματα ή σχήματα ή παρτιτούρες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% του συνολικού αριθμού των σελίδων. Οι σελίδες πριν από το πρώτο κεφάλαιο και μετά το τέλος του τελευταίου κεφαλαίου και τα κάθε είδους παραρτήματα κοστολογούνται ως μονόχρωμες.

* Λαμβάνονται ως βάση ο αριθμός των σελίδων που θα προέκυπτε από τη χρήση τυπογραφικών στοιχείων έως 11, διάστιχο αυτόματο και περιθώριο έως 2 εκατοστά.

* Τα «απλά» διδακτικά συγγράμματα κοστολογούνται ως μονόχρωμα, ασχέτως εάν εμπεριέχουν δίχρωμες ή τετράχρωμες σελίδες, με εξαίρεση τα ένθετα.

* Το σκληρό εξώφυλλο δεν λαμβάνεται υπόψη.

* Αν ο συνολικός αριθμός σελίδων ενός διδακτικού συγγράμματος υπερβαίνει τις 900, οι επιπλέον σελίδες δεν θα κοστολογούνται.

* Τεύχη ή τόμοι κοστολογούνται ξεχωριστά.

* Πέραν του δεκάτου έκτου εξαμήνου από την πρώτη ανάρτηση συγγράμματος στον «Εύδοξο» έκπτωση 2% ανά έτος (δεν μπορεί να υπερβεί το 10% επί της τιμής που ισχύει)

* Έκπτωση 5% για κάθε αντίτυπο πέραν των 800 και 10% για αριθμό αντιτύπων υψηλότερο των 1.500 ανά εξάμηνο.

Τι προέβλεπε η υπουργική απόφαση για τη διανομή

* Οι προπτυχιακοί φοιτητές και σπουδαστές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχουν το δικαίωμα επιλογής και δωρεάν προμήθειας ενός διδακτικού συγγράμματος για κάθε διδασκόμενο υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα. Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου επιλέγουν μια σειρά συγγραμμάτων για κάθε θεματική ενότητα του προγράμματος σπουδών.

* Εάν επιλέξουν περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα ή θεματικές ενότητες από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, το δικαίωμα επιλογής και δωρεάν προμήθειας διδακτικών συγγραμμάτων δεν επεκτείνεται και στα επιπλέον μαθήματα που αυτοί επέλεξαν και εξετάστηκαν, ακόμη και αν αυτά υπολογίζονται για τη λήψη του πτυχίου.

* Η επιλογή διδακτικού συγγράμματος γίνεται ξεχωριστά από τη δήλωση μαθήματος.

* Μετά το πέρας της διαδικασίας επιλογής κάθε φοιτητής ή σπουδαστής λαμβάνει άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και μέσω σύντομου γραπτού μηνύματος (SMS) έναν κωδικό (PIN) με την προσκόμιση του οποίου θα παραλαμβάνει από τα σημεία διανομής τα συγγράμματα.

* Κάθε εκδότης διανέμει τα διδακτικά συγγράμματα από την 15η Οκτωβρίου για το χειμερινό εξάμηνο και από την 15η Μαρτίου για το εαρινό εξάμηνο.

* Σε περίπτωση που φοιτητής ή σπουδαστής παρέλειψε να παραλάβει τα διδακτικά συγγράμματα και εξετάστηκε επιτυχώς στο αντίστοιχο μάθημα, χάνει το δικαίωμα αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL