Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ

Φέτος το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, και οι μαθητές που μπήκαν στη διαδικασία της ηλεκτρονικής δήλωσης ξεπέρασαν τους 76.000

Τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στις Γ΄ τάξεις ανά κάθε Επαγγελματικό Λύκειο φέτος ανακοινώνει σε ΦΕΚ το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να γνωρίζουν οι μαθητές πού θα μπορέσουν να φοιτήσουν ανάλογα με τις επιλογές στους στη ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, και οι μαθητές που μπήκαν στη διαδικασία της ηλεκτρονικής δήλωσης ξεπέρασαν τους 76.000.

Όπως ήδη έχει ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας στις 20/6:

"Σε όλα τα  ΕΠΑΛ της χώρας, λειτούργησαν αθροιστικά κατά το σχολικό έτος 2016-17 στη Γ’ τάξη 2.354 ειδικότητες.

Από την επόμενη  σχολική χρονιά 2017-18, σύμφωνα με την Υ.Α. ο συνολικός αριθμός των ειδικοτήτων που έχουν καθοριστεί να λειτουργήσουν σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας, είναι 2.567.

Έχουμε συνεπώς 213 επιπλέον ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑΛ, ποσοστό αύξησης κατά 9%.

Από την απλή αυτή παράθεση των αριθμών αποδεικνύεται ότι, καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν δημοσιεύματα του τύπου ότι ‘’καταργούνται ειδικότητες, καταργούνται ΕΠΑΛ, καταργείται η ΤΕΕ’’".

Τονίζεται ότι οι μετεξεταστέοι μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι περιμένουν την έκδοση αποτελεσμάτων από τη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και όσοι δεν μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση εντός του Ιουνίου για λόγους ανωτέρας βίας, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ. στο διάστημα 1 - 7 Ιουλίου 2017 και να εγγραφούν έως τις 17 Ιουλίου 2017 κατά τις ημέρες λειτουργίας των σχολείων.

Οι παραπεμπόμενοι μαθητές στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι απόφοιτοι των Σ.Δ.Ε. του τρέχοντος σχολικού έτους μπορούν, λόγω της επιμήκυνσης του σχολικού έτους, να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ. από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι απόφοιτοι ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. του σχολικού έτους 2016-2017 που επιθυμούν να εγγραφούν στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας μπορούν να εγγραφούν και στο διάστημα 1 - 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Τέλος, οι μαθητές/τριες που εμποδίστηκαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας ( π.χ. λόγοι υγείας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι κ.α.) μπορούν να εγγραφούν και στο διάστημα 1 - 11 Σεπτεμβρίου 2017, στα υπάρχοντα τμήματα.

Στο μεταξύ, η νέα δομή των ΕΠΑΛ, που περιλαμβάνει Α΄ Τάξη Ενιαία, Β΄ Τάξη με τομείς, Γ΄ Τάξη με ειδικότητας, και Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας για τους αποφοίτους, θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο που ιδρύει ο ν. 4386/16 προβλέπονται 36 ειδικότητες, από 24 προηγουμένως. Οι τομείς της Β΄ τάξης είναι 9. Με υπουργική απόφαση που δημοσιοποιείται σήμερα καθορίζονται οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη.

“Προφανώς σε μια Υ.Α., όπου περιλαμβάνονται πάνω από 2.500 ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας, μπορεί να υπάρχουν και μικρά λάθη ή παραλείψεις”, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι θα διορθώσει άμεσα πιθανά λάθη, τα οποία θα επισημανθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης”.

Δείτε όλα τα σχόλια