Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Τι ζητούν τα ΤΕΙ, τι ζητούν οι θεσμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Τι ζητούν τα ΤΕΙ, τι ζητούν οι θεσμοί

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι συνεδριάσεις της οκταμελούς επιτροπής που θα αναλάβει να καταρτίσει το σχέδιο για τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το νέο Πανεπιστήμιο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τον Μάιο, διευκρινίζοντας ότι θα προκύψει μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης. “Πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται εντός τριετίας” είχε πει τότε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο ήδη οι πρόεδροι των ΤΕΙ μελετούν σενάρια για το πώς θα μπορέσουν τα νέα τμήματα να είναι στα Μηχανογραφικά Δελτία του επόμενου σχολικού έτους.

Ο πρωθυπουργός είχε συνδέσει τη δημιουργία του νέου ΑΕΙ “με την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και με τους τίτλους των σπουδών”. Ακόμη είχε πει πως “θα έχει τμήματα 4ετούς φοίτησης που θα προκύψουν από τη συγχώνευση των αντίστοιχων τμημάτων” των δύο ΤΕΙ, προαναγγέλλοντας τη λειτουργία νέων διετών δομών στο εσωτερικό του “που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων”.

Αν και η επόμενη μέρα για τη συγκρότηση των διετών δομών φαντάζει μακρινή, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πανεπιστήμιο στη Δυτική Αττική ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Μ. Μπρατάκος είχε χαιρετίσει τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για “δικαίωση των πολυετών άοκνων ακαδημαϊκών προσπαθειών του ιδρύματος”. Έκτοτε, έχουν ήδη συγκροτηθεί ομάδες εργασίας από τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που έχουν συνεδριάσει δύο φορές, και τη Δευτέρα θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, αλλά και την οκταμελή επιτροπή του υπουργείου, για να τεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη διαδικασία. Σημειωτέον, πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Γ. Αγγελόπουλος, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Πράσινο φως

Εξάλλου, η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει και το “πράσινο φως” των θεσμών, κατά τις πληροφορίες, αφού περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων -που ήδη μελετώνται ανάμεσα σε όμορα τμήματα των ΤΕΙ. Για τους θεσμούς αυτό μεταφράζεται σε “συρρίκνωση” του ακαδημαϊκού χάρτη - κάτι που αποτελεί πάγια επιθυμία τους, ανεξαρτήτως δημοσιονομικού ή άλλου κόστους. Γι’ αυτό και είχαν εκφραστεί αντιδράσεις στην επανένταξη στα Μηχανογραφικά φέτος τμημάτων που προορίζονταν για “λουκέτο” βάσει του σχεδίου Αθηνά. Μπορεί οι αντιδράσεις αυτές να αποσοβήθηκαν τελικά, όμως όπως φαίνεται αλλαγές στον χάρτη των ΤΕΙ θα υπάρξουν. Αρχής γενομένης από τα δύο ΤΕΙ σε Αθήνα και Πειραιά.

Εκπεφρασμένος στόχος των ιδρυμάτων είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν τα τμήματά τους, χωρίς να καταργηθεί τίποτα. Επί αυτού βρίσκουν ευήκοα ώτα στο υπουργείο Παιδείας, έτσι η διαπραγμάτευση θα αφορά στο ποια και πόσα τμήματα με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο θα συγχωνευθούν. Βασικός γνώμονας της κάθε πρότασης που θα προκύψει είναι σαφώς το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Πρόσφατη απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι να δημιουργηθεί Γραφείο και Μητρώο Εγγραφών για τους πτυχιούχους Μηχανικούς των ΤΕΙ - απόφαση που ανοίγει την πόρτα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ. Η πρόταση βρίσκει θετικούς τόσο τους προέδρους των ΤΕΙ όσο και το υπουργείο Παιδείας, αφού θα αποτελέσει μέρος της λύσης ενός προβλήματος που ταλανίζει πάνω από 195 τμήματα ΑΕΙ πανελλαδικά.

Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έχουν θέσει ως προϋποθέσεις της συζήτησης:

* Το επιστημονικά δόκιμο των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου.

* Την υποστήριξη των νέων τμημάτων από το υπάρχον εκπαιδευτικό κ.λπ. Προσωπικό.

* Τη διευκόλυνση ένταξης των υφιστάμενων φοιτητών στα νέα τμήματα.

* Την ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης των αποφοίτων με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL