Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες έκφρασης γνώμης για τους διευθυντές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες έκφρασης γνώμης για τους διευθυντές

Σχεδόν σε όλα τα Γυμνάσια, τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, σχεδόν σε όλα τα Εργαστηριακά Κέντρα, συνεδρίασαν οι σύλλογοι των μόνιμων εκπαιδευτικών, προκειμένου να εκφράσουν γνώμη για τους υποψηφίους που διεκδικούν τη θέση των νέων διευθυντών στα σχολεία. Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη διαδικασία ήταν 95%.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδόν 7 στους 10 έλαβαν μέρος στην αποτίμηση του ρόλου των υποψηφίων, παρ’ όλο που η ομοσπονδία των δασκάλων (ΔΟΕ) καλούσε σε μαζική απεργία-αποχή από τη διαδικασία.

Από σήμερα ξεκίνησαν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων διευθυντών ενώπιον των διευρυμένων συμβουλίων επιλογής. Θα διαρκέσουν ως τις 18 Ιουλίου, προκειμένου να αναρτηθούν οι πίνακες με τις βαθμολογίες τους. Η διαδικασία των ενστάσεων και της τελικής επιλογής θα γίνει μέσα στον Ιούλιο και 1η Αυγούστου οι νέοι διευθυντές αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Οι συνεδριάσεις των συλλόγων έγιναν μέσα σε κλίμα εκφοβισμών που περιέγραφαν διαδικασίες δήθεν εφαρμογής της αξιολόγησης, ενώ όπως κατήγγειλαν και οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις τις ημέρες πριν συνέλθουν κυκλοφορούσαν “διάφορα δημοσιεύματα με στόχο την τρομοκράτηση των συναδέλφων για επικείμενες δήθεν «νομικές ευθύνες» που θα ζητηθούν από  υποψήφιους που θα αποκλειστούν,  από τους Συλλόγους ή τους αιρετούς”.

Οι εκπαιδευτικοί σε κάθε περίπτωση αποφάσισαν να συμμετέχουν μαζικά στη δυνατότητα που τους έδωσε ο νέος νόμος για την επιλογή διευθυντών. Το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών που αντικαθιστά τον αντισυνταγματικό πλέον “νόμο Μπαλτά-Κουράκη”, ενόψει της λήξης της θητείας των απερχόμενων διευθυντών.

Την επομένη της έκφρασης γνώμης από τους συλλόγους, η ΔΟΕ έκανε λόγο περί “νικηφόρου αγώνα” ενάντια “στην αξιολόγηση στην εκπαίδευση μέσω της έκφρασης γνώμης των μονίμων συναδέλφων”. Όμως, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που την Τετάρτη έδωσε το υπουργείο Παιδείας, δεν απείχε παραπάνω από το 33% των δασκάλων πανελλαδικά. Μεταξύ των καθηγητών το ποσοστό της αποχής ήταν 5% πανελλαδικά. Στην πράξη, δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί μαζικά επέλεξαν να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία η οποία προέβλεψε τη δυνατότητά τους να εκφέρουν γνώμη για τους διευθυντές στα σχολεία τους.

Τα στοιχεία για τη Συμμετοχή Συλλόγου Διδασκόντων ανά Περιφερειακή Διεύθυνση

Η ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) δεν κατέληξε σε απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων, ενόψει του 18ου συνεδρίου της.

“Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 7/6/17 δεν κατέληξε σε απόφαση για το θέμα της συμμετοχής των συλλόγων διδασκόντων στην επιλογή διευθυντών”, υπογράμμισαν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, διεκδικώντας από το υπουργείο Παιδείας την “ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του στη λήψη αποφάσεων, όχι μόνο στο θέμα της επιλογής του διευθυντή,  αλλά για όλα τα διοικητικά, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά θέματα”. “Σε αυτό το πλαίσιο ο διευθυντής πρέπει να είναι ισότιμο μέλος του Συλλόγου και  συντονιστής των αποφάσεών του”, επισημαίνουν.

Στο μεταξύ, η ΕΡΑ εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνει υποστήριξη στον προηγούμενο ν. Μπαλτά-Κουράκη. “Ο νόμος 4327/2015 εμπεριείχε αυτή τη θέση μας, θέση που ήταν και αίτημα του κινήματος και αποτελούσε κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων”, επισήμαινε η ΕΡΑ, κάνοντας λόγο για “ εκκωφαντική σιωπή του  ΠΑΜΕ  και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ για την απόφαση του ΣτΕ”.

Η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ

Ποιος παραποιεί την πραγματικότητα στην επιλογή διευθυντών;

Η ανακοίνωση της ΕΡΑ

Για τη συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων στην διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικής ευθύνης

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής διευθυντών

Από 22/6/2017 έως 18/7/2017 Συνεντεύξεις των υποψηφίων ενώπιον των συμβουλίων επιλογής

19/7/2017 Κατάρτιση και ανάρτηση του τελικού ενιαίου αξιολογικού πίνακα της τελικής βαθμολογίας των υποψηφίων στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης

Από 19/7/2017 έως 21/7/2017 Κατάθεση ενστάσεων για τον τελικό πίνακα

24/7/2017 Εκδίκαση ενστάσεων – κατάρτιση αναμορφωμένων τελικών ενιαίων αξιολογικών πινάκων, ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και αποστολή τους προς κύρωση στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

25/7/2017 Υποβολή δήλωσης προτίμησης σχολικών μονάδων και Ε.Κ. με ενιαία σειρά

27/7/2017 Πρόταση τοποθέτησης διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. από τα συμβούλια επιλογής

28/7/2017 Απόφαση τοποθέτησης διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

1/8/2017 Ανάληψη υπηρεσίας των διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL