Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον των μαθητών για τα ΕΠΑΛ - Παρατείνεται η δήλωση προτίμησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον των μαθητών για τα ΕΠΑΛ - Παρατείνεται η δήλωση προτίμησης

Πάνω από 36.000 μαθητές κατέθεσαν ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για τα Επαγγελματικά Λύκεια, όπως τόνισε σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης.
"Το σύστημα τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα λάβει παράταση ως την Δευτέρα..

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό, να ενημερωθούν εγκαίρως οι μαθητές σε ποια σχολεία της επιλογής τους συγκροτούνται ποια τμήματα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εγγραφή τους.

"Το σύστημα  θα μείνει και ανοικτό συνεχώς ως 7 Ιουλίου για όσα παιδιά αμέλησαν να δηλώσουν, αλλά και για τους μετεξεταστέους, καθώς και για τους απόφοιτους Γυμνασίου", τονισε ο Δ. Μπαξεβανάκης.

Μάλιστα, χαρακτήρισε "μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά" το ενδιαφέρον για τα ΕΠΑΛ, αφού "γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, ώστε να δουν οι μαθητές στην πράξη την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης".

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η διαδικασία της ηλεκτρονικής δήλωσης γίνεται σε συνεργασία με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και κανείς δεν μπορεί να πληροφορηθεί τα στοιχεία των ανθρώπων που κάνουν τη δήλωση.

"Τα στοιχεία που ζητάει το σύστημα δεν είναι περισσότερα από αυτά που τους ζητάει το σχολείο για την εγγραφή τους", είπε, εξηγώντας ότι κανείς μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία σε 3 - 4 λεπτά ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο.

"Οι μαθητές μπορούν να απευθύνονται στο ΕΠΑΛ και να εξυπηρετηθούν απο τον διευθυντή", είπε, ενώ τόνισε πως έχει δοθεί η δυνατότητα να διευκολύνει ο διευθυντης μαθητές με τους δικούς του κωδικούς taxisnet. Διαφορετικά οι μαθητές μπαίνουν με τους κωδικούς των γονιών τους.

"Εϊναι οι κωδικοί της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που χρησιμοποιούν οι πολίτες για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο", είπε.

Είχε προηγηθεί καταγγελλία της ΟΛΜΕ εναντίον της διαδικασίας δήλωσης προτίμησης, στην οποία γίνεται λόγος για για κατάργηση ειδικοτήτων.

Το υπουργείο απάντησε ότι "η πλατφόρμα ηλεκτρονικών δηλώσεων προτίμησης για την εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. έχει ήδη ενημερωθεί από την Τρίτη 20 Ιουνίου με μικρό αριθμό ειδικοτήτων που εκ παραδρομής δεν είχαν συμπεριληφθεί. Παράλληλα, προωθείται προς δημοσίευση συμπληρωματική Υπουργική Απόφαση".

Όπως ήδη έχει ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του στις 20/6:

«Με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση καθορίστηκαν οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στα ΕΠΑ.Λ. της χώρας από την επόμενη σχολική χρονιά.

Σε όλα τα  ΕΠΑΛ της χώρας, λειτούργησαν αθροιστικά κατά το σχολικό έτος 2016-17 στη Γ’ τάξη 2.354 ειδικότητες.

Από την επόμενη  σχολική χρονιά 2017-18, σύμφωνα με την Υ.Α. ο συνολικός αριθμός των ειδικοτήτων που έχουν καθοριστεί να λειτουργήσουν σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας, είναι 2.567.

 Έχουμε συνεπώς 213 επιπλέον ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑΛ, ποσοστό αύξησης κατά 9%.

Από την απλή αυτή παράθεση των αριθμών αποδεικνύεται ότι, καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν δημοσιεύματα του τύπου ότι ‘’καταργούνται ειδικότητες, καταργούνται ΕΠΑΛ, καταργείται η ΤΕΕ’’.

Το ΥΠΠΕΘ παρακολουθεί την εξέλιξη των ηλεκτρονικών δηλώσεων, οι οποίες από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του συστήματος δημιουργούν θετικές προσδοκίες για τον τελικό μαθητικό πληθυσμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL