Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Παρά το πόρισμα για τα οικονομικά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου / Δεν απολογείται ο Καραμπίνης, τον υπερασπίζεται η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρά το πόρισμα για τα οικονομικά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου / Δεν απολογείται ο Καραμπίνης, τον υπερασπίζεται η Ν.Δ.

Κανένας φάκελος δεν είχε φτάσει μέχρι χθες το απόγευμα στο υπουργείο Παιδείας, όπου αναμενόταν η γραπτή απολογία του πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Αθανάσιου Καραμπίνη. Ο τελευταίος, έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό των μελών ΔΕΠ με το ερώτημα της αναστολής των καθηκόντων του, σε συνέχεια των σοβαρών ποινικών ευθυνών που προκύπτουν τόσο εις βάρος του όσο και εις βάρος του πρώην πρύτανη του ιδρύματος Κωνσταντίνου Σιμόπουλου για την οικονομική διαχείριση του ΔΠΘ.

Οι ευθύνες αυτές προκύπτουν βάσει πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το ΣΕΕΔΔ παραπέμπει τους δύο πρυτάνεις για τις απευθείας αναθέσεις για τη σίτιση του ΔΠΘ, σε εργολάβο (Αντώνη Χούτο) με τον οποίο διατηρούσαν εξωπανεπιστημιακές εταιρικές σχέσεις.

Κατά το πόρισμα, σημαντικές ευθύνες προκύπτουν και για τα μέλη της Συγκλήτου, όπως και για τον διευθυντή οικονομικής διαχείρισης και τον προϊστάμενο του Τμήματος Προμηθειών του ΔΠΘ. Ο συγκεκριμένος εργολάβος, σημειωτέον, διαχειρίζεται τη σίτιση σε πολλά ιδρύματα της βόρειας Ελλάδας...

Προσφάτως ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου δήλωνε για την υπόθεση: "Υπάρχουν καταστάσεις που έχουν πια ξεφύγει από τον έλεγχο της νομιμότητας".

Κι όμως, παρά τις καταστάσεις, ο Αθ. Καραμπίνης όχι μόνο αρνείται να παραιτηθεί, όχι μόνο δεν απολογείται, όχι μόνο μήνυσε τον υπουργό Παιδείας, αλλά έχει βάλει μπροστά και τη διοίκηση του ιδρύματος, που τον υπερασπίζεται. Πάντως, η υπόθεση βρίσκεται ήδη στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και είναι θέμα χρόνου να ζητηθεί η απομάκρυνσή του, κατά τις πληροφορίες.

Σε κοινή “γραμμή”

Τρεις βουλευτές της Ν.Δ. ανέλαβαν προ ημερών να τον υπερασπιστούν, τονίζοντας ότι το ίδρυμα "βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα". Μάλιστα έβαλαν κατά των ελεγκτών του ΣΕΕΔΔ, ισχυριζόμενοι: "Η πίεση για συνεχόμενους ελέγχους προς το ΔΠΘ προερχόταν από τον κ. Κασσαβέτη (σ.σ.: ειδικό γραμματέα του ΣΕΕΔΔ), ο οποίος τυγχάνει επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου. Ύστερα από ανώνυμη καταγγελία διενεργήθηκε εις βάρος του ΕΔΕ". Η ΕΔΕ, τονίζουν οι "γαλάζιοι" βουλευτές, αποφάσισε την παραπομπή του Κασσαβέτη στο πειθαρχικό “με το ερώτημα της απόλυσης για σοβαρά αδικήματα και της απαίτησης για επιστροφή του ποσού των 397.800 ευρώ, καθόσον έλαβε δίδακτρα χωρίς να διδάξει".

Με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα περί ΣΕΕΔΔ, τη Δευτέρα η Διοίκηση του Δημοκρίτειου θύμιζε ότι με “γαλάζιους” νόμους είχε ωφεληθεί το ίδρυμα και ότι με απόφαση του 2011 είχαν αρχειοθετηθεί σχετικές δικογραφίες που ενέπλεκαν σε ατασθαλίες τον Αθ. Καραμπίνη... Λίγες ώρες πριν, επέλεξε να ανεβάσει στον πανεπιστημιακό ιστότοπο -γεγονός πρωτοφανές- την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας!

Κατά την πανεπιστημιακή αρχή, μία και μόνη ήταν η ατασθαλία: “Ο νυν πρύτανης έπρεπε δήθεν να ζητήσει να εξαιρεθεί το 2007 από τα αρμόδια συλλογικά όργανα (Πρυτανικό Συμβούλιο, Σύγκλητο) στα οποία συζητήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία (447/2007) που αφορούσε ανάθεση υπηρεσιών σίτισης στους φοιτητές του ΔΠΘ επειδή η σύζυγός του είχε μετοχές σε εταιρεία φωτοβολταϊκών στην οποία συμμετείχε και ο τότε πρύτανης”.

Ένας καθηγητής, ένας πρύτανης, ένα σκάνδαλο και το... Διάστημα

Το Δημοκρίτειο γίνεται “ακούσιος σιωπηρός μάρτυρας μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας ηθικής και οικονομικής εξόντωσής μου” καταγγέλλει μέσω της “Α” ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Βασίλης Τσαουσίδης. Είναι ένας από τους λίγους που έχουν καταστήσει γνωστά την κατατρομοκράτηση που επικρατεί σήμερα εκεί.

Προσφάτως κατηγορούνταν από την “Espresso” για “υπεξαίρεση ποσού που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ”. “Πήρε τα χρήματα και την έκανε για το... Διάστημα” ισχυρίστηκε το σκανδαλοθηρικό εξώφυλλο, υποστηρίζοντας ότι ο Β. Τσαουσίδης “λάμβανε επί σειρά ετών κονδύλια από προγράμματα της Ε.Ε., αλλά οι εργασίες του για τη δημιουργία εργαστηρίων δεν προχώρησαν ποτέ”.

Ο Καραμπίνης κατηγορούσε στην εφημερίδα ότι το πανεπιστήμιο δεν ήταν ενήμερο για όσα έκανε ο καθηγητής και ότι επικαλέστηκε εργαστήρια της σχολής ανύπαρκτα για τα ερευνητικά διαστημικά προγράμματα στα οποία συμμετείχε.

Το θέμα είχε φέρει στο φως η “Εφημερίδα των Συντακτών”, που έχει αναδείξει κατά καιρούς και άλλες πτυχές των όσων συμβαίνουν στο ΔΠΘ. Ο καθηγητής Β. Τσαουσίδης καταγγέλλει τώρα μέσω της “Α” τις “απολύτως συκοφαντικές πρυτανικές καταγγελίες στο συγκεκριμένο έντυπο (σ.σ.:. στην ‘Espresso’)”.

“Όλοι γνωρίζουν ότι τα ευρωπαϊκά έργα έχουν γίνει αποδεκτά μετ’ επαίνων από τους αρμόδιους ελεγκτές και αμφισβητούνται από τους αναρμόδιους δήθεν πραγματογνώμονες ‘συναδέλφους’ που επέλεξε αυθαίρετα και διόρισε η διοίκηση Καραμπίνη” τονίζει ο Β. Τσαουσίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “τα ανακλαστικά της ακαδημαϊκής κοινότητάς μας θα λειτουργήσουν με την επιβεβλημένη ετοιμότητα, ώστε να προασπίσουν την ίδια την ακαδημαϊκή υπόσταση του Δημοκρίτειου που διακυβεύεται”. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστολή υπέρ του καθηγητή έχουν υπογράψει και όσοι φοιτητές συνεργάστηκαν μαζί του σε ερευνητικά προγράμματα.

“Κάτι από Κάφκα”

Ο Β. Τσαουσίδης έχει εργαστεί ως επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Stony Brook και στη συνέχεια στο Northeastern της Βοστώνης, αλλά και ως επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ. Κατά τη θητεία του στο ΔΠΘ έχει περάσει από πολλές ΕΔΕ.

“Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η αφορμή και η ίδια η διαδικασία: Ανώνυμες καταγγελίες για ανύπαρκτα αδικήματα, ΕΔΕ για τη διερεύνησή τους από ‘επίλεκτους’ ανακριτές, παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ, άρνηση χορήγησης εγγράφων, μυστικά πορίσματα και ΕΔΕ που παραμένουν ανοιχτές για όσο χρειαστεί”, δηλώνει στην “Α” και συνεχίζει: “Κάτι σαν τη δίκη του Κάφκα”. Όπως σημειώνει, “η τελευταία ΕΔΕ, χωρίς να ερωτηθώ, κατέληξε σε αυθαίρετο καταλογισμό ημερομισθίων, ακόμη και για απουσίες τα σαββατοκύριακα”.

Ο Β. Τσαουσίδης επισημαίνει ότι από το 2015 έχει καταγγείλει συγκεκριμένες πράξεις των διοικήσεων τόσο του Θ. Καραμπίνη όσο και του προηγούμενου πρύτανη Κ. Σιμόπουλου. Όμως "στοιχειοθετημένες υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, ενώ παράλληλα υποθετικά αδικήματα απέκτησαν νομική υπόσταση" υποστηρίζει, για να καταλήξει: "Το κυρίαρχο στοιχείο που ακόμη δεν ικανοποιήθηκε από την Πολιτεία είναι η νομοθέτηση ασφαλιστικών δικλίδων για τη διαφάνεια και τον διάλογο. Το ΔΠΘ είναι ένα ιστορικό πανεπιστήμιο και ο χαρακτήρας του διαμορφώθηκε μέσα από δυσκολίες και ιδιομορφίες. Ήρθε η ώρα να γίνει ανοιχτό και παγκόσμιο και να ξεπεράσει τον τοπικισμό και τους περιορισμούς που αυτός συνεπάγεται”.

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο Καραμπίνης “υιοθέτησε τη γραμμή της πολιτικής δίωξης και κατά τη συνήθη πρακτική του επέλεξε να κρυφτεί πίσω από το ΔΠΘ και να το χρησιμοποιήσει ως ασπίδα προστασίας, ταυτίζοντας την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με επίθεση της κυβέρνησης στο ακριτικό πανεπιστήμιο”, διαμηνύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο μεταξύ.

Οι ίδιοι κατηγορούν τη ΝΔ ότι “ταυτίστηκε πλήρως με το αφήγημα του πρύτανη σχετικά με την υπόθεση”, υπογραμμίζοντας ότι “τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και παρανομίας, που ζημιώνουν το ΔΠΘ, όχι μόνο δεν πρέπει να μένουν σκιές, αλλά να διερευνώνται σε βάθος και να αποδίδονται ευθύνες εκεί που πρέπει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL