Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Γαβρόγλου: Κάποιοι καθηγητές δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαβρόγλου: Κάποιοι καθηγητές δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο

Υπάρχουν συνάδελφοι στο πανεπιστήμιο που έχουν πληρώσει αυτά που έπρεπε να πληρώσουν", αλλά και άτομα που "απόκτησαν την αξία που έχουν και λόγω της πανεπιστημιακής τους θέσης στο ελεύθερο επάγγελμα που έκαναν και δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο".

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου απαντώντας σε ερώτηση Δ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη.

Στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπεται η παρακράτηση υπέρ των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ από τους μισθούς των ΔΕΠ, αλλά και ο τρόπος ελέγχου και εξόφλησης των δαπανών αυτών μεταξύ άλλων.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης διατύπωσε την άποψη ότι αν δεν ληφθεί σχετική πρωτοβουλία “δεν θα πάρει λεφτά ούτε το κράτος και αυτοί θα θεωρούνται ότι έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα πάνω τους, ενώ αν τους βοηθήσουμε με αυτήν την τροπολογία, η οποία όταν έρθει –επαναλαμβάνω- εγώ προσωπικά θα τη στηρίξω και σας το λέω, το κράτος θα πάρει λεφτά . Ενδεχομένως δεν θα πάρει όσα προβλέποντο αρχικά με τον νόμο, αλλά αν θέλετε «ηθικά» ίσως είναι ένα πρόβλημα γι’ αυτούς τους συναδέλφους που δεν έχουν πληρώσει, αλλά και αυτοί οι συνάδελφοι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους χωρίς να νιώθουν ότι είναι φοροφυγάδες, γιατί στην ουσία δεν είναι”.

Ο Κ. Γαβρόγλου απάντησε: "Η πολιτική βούληση είναι να κλείσουμε το θέμα των οφειλών πανεπιστημιακών από ελεύθερο επάγγελμα προς του ΕΛΚΕ".

Και συνέχισε: "Να το κλείσουμε, όμως, με έναν τρόπο που να μην θεωρηθεί μια επιβράβευση, έστω και μετά από πολλά χρόνια, ατόμων που κατά τη γνώμη μου απόκτησαν την αξία που έχουν και λόγω της πανεπιστημιακής τους θέσης στο ελεύθερο επάγγελμα που έκαναν και δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο.

Υπάρχει ένα νομικό θέμα και υπάρχει ένα ηθικό θέμα. Σχετικά με το νομικό θέμα, συμφωνώ απολύτως μαζί σας, γιατί νομίζω ότι παραπάνω ταλαιπωρία δεν θα οδηγήσει πουθενά. Λεφτά δεν θα πάρουμε και θα ήταν ένας τρόπος να κλείσουμε αυτήν την ολίγον θλιβερή ιστορία.

Τι εννοούμε «θλιβερή ιστορία»: Υπάρχουν συνάδελφοι στο πανεπιστήμιο -και το ξέρετε γιατί αμφότεροι είμαστε από το πανεπιστήμιο- που έχουν πληρώσει αυτά που έπρεπε να πληρώσουν. Εδώ, λοιπόν, θα έπρεπε όχι μόνον όλοι μας να το ψηφίσουμε στη Βουλή, αλλά να έχουμε και ένα επιχείρημα στους συναδέλφους που θα έρθουν καλοπροαίρετα και αυτοί και θα πουν: «Ρε παιδιά, εμείς πληρώσαμε τόσα χρόνια κανονικά. Θα μας επιστρέψετε πίσω αυτά που πληρώσαμε ως ένα βαθμό»;

Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Νομίζω ότι το συμμεριζόσαστε κι εσείς. Η πολιτική βούληση είναι να το κλείσουμε. Να το κλείσουμε, όμως, με έναν τρόπο που να μην θεωρηθεί μια επιβράβευση, έστω και μετά από πολλά χρόνια, ατόμων που κατά τη γνώμη μου απόκτησαν την αξία που έχουν και λόγω της πανεπιστημιακής τους θέσης στο ελεύθερο επάγγελμα που έκαναν και δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο.

Λέω, λοιπόν, ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά και νομικά προβλήματα. Είμαι σίγουρος ότι θα τα λύσουμε και θα το καταθέσουμε στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ζητάω την κατανόηση των συναδέλφων που πραγματικά ήταν πολύ εντάξει στις υποχρεώσεις τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL