Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Γνώση, δημοκρατία, διεκδίκηση, δημιουργία. Στρέφουμε τον δείκτη αριστερά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γνώση, δημοκρατία, διεκδίκηση, δημιουργία. Στρέφουμε τον δείκτη αριστερά!

Καλλιόπη Κακοκέφαλου, Bloco Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

Σπύρος Κόντης, Bloco Πολιτικού ΕΚΠΑ

To Bloco είναι μία φοιτητική συλλογικότητα που δραστηριοποιείται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, από την Κρήτη μέχρι την Ξάνθη και τη Μυτιλήνη, με αναφορές στη ριζοσπαστική Αριστερά. Τα σχήματά μας παλεύουν για την ενίσχυση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Αριστερά στα πανεπιστήμια οφείλει να υπερασπίζεται τις ανάγκες των φοιτητών και να αγωνίζεται για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό σε όλους και όλες, που θα μπορεί να φτιάχνει, εκτός από καταρτισμένους επιστήμονες, και κοινωνικά χρήσιμους ανθρώπους μέσω της καλλιέργειας της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Το πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος, που θα υποστηρίζει και θα ενισχύει τις επιστημονικές απόψεις, θα σέβεται τη διαφορετικότητα και θα προσανατολίζεται στις ανάγκες της κοινωνίας τόσο ως προς το περιεχόμενο των σπουδών που θα παρέχει όσο και ως προς το ερευνητικό έργο που θα παράγει.

Την Παρασκευή 12 Μαΐου στην Πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο, πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή της φοιτητικής συλλογικότητας Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η δικτύωση των σχημάτων μας επέλεξε τον πολυχώρο αλληλεγγύης και πολιτισμού ΣΠΟΥΤΝΙΚ για να φιλοξενήσει όμορφες εκθέσεις, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και μια ρεμπέτικη - λαϊκή συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη που απογείωσε τη βραδιά, καθώς η συλλογική και συντροφική διασκέδαση πάντα χρειάζεται.

Γύρω στις 7 μ.μ. όλα ήταν έτοιμα. Ο χώρος διακοσμήθηκε με εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου που έφτιαξαν τα σχήματά μας πάνω σε θέματα που προβληματίζουν σήμερα καθώς και με τις δράσεις που πραγματοποίησε όλη τη χρονιά το Bloco. Οι εκθέσεις μας αφορούσαν θεματικές που επιδιώκουμε να προβληματίζουν και ταυτόχρονα να ενεργοποιούν τους νέους και τις νέες σήμερα. Μπαίνοντας στον χώρο, μπορούσε κανείς να δει ένα αφιέρωμα στις δράσεις της συλλογικότητάς μας το τελευταίο διάστημα, δράσεις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές, εκδηλώσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αντιρατσιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου και συλλογική κουζίνα με πρόσφυγες από δομές φιλοξενίας της Αθήνας. Οι έμφυλες ανισότητες, η πορεία του φεμινιστικού κινήματος στην πρόσφατη ιστορία του 20ού αιώνα, ο σεξισμός στον λόγο και οι αντιδράσεις που αυτός φέρνει, όλα εκείνα τα κινήματα που «δεν συμβαίνουν εδώ, αλλά συμβαίνουν τώρα» και έχουν δημιουργηθεί ανά τον κόσμο ενάντια σε ενέργειες καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ζητήματα τα οποία συζητάμε και παλεύουμε καθημερινά. Τα σχήματά μας ασχολήθηκαν επίσης με το προσφυγικό, ένα θέμα με πολλές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, το οποίο αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς άξονες της παρέμβασής μας το προηγούμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο της γιορτής, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τους αγώνες που έδωσε το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 το 2006 - 2007 και ξετυλίξαμε το νήμα της ιστορίας κάνοντας μια αναδρομή σε όλα τα φοιτητικά κινήματα από τότε μέχρι σήμερα. Σε αυτή μας την προσπάθεια συζητήσαμε με συντρόφους και συντρόφισσες οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτά τα κινήματα μέσα από τα φοιτητικά σχήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο Μάριος Θεοφιλάτος, ο οποίος συμμετείχε στο ΔΑΡΑΣ, μας μίλησε για τη μαζική κινητοποίηση των φοιτητών και τον αγώνα τους ενάντια στον Νόμο Γιαννάκου, ο οποίος στόχευε στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 του συντάγματος. Εκατοντάδες καταλήψεις, μαζικές πορείες, δημιουργικότητα και άνοιγμα στην κοινωνία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά εκείνου του κινήματος που έβαλαν φρένο στην προσπάθεια του νεοφιλελεύθερου μπλοκ να προχωρήσει αναίμακτα στη μεταρρύθμιση.

Ο Νώντας Φλώρος, συμμετέχοντας στην Αριστερή Ενότητα λίγα χρόνια μετά, έκανε λόγο για τη στάση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην ψήφιση του Νόμου Διαμαντοπούλου, που έθετε ζητήματα όπως η κατάργηση της συνδιοίκησης και του ασύλου καθώς και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Λίγο αργότερα, το φοιτητικό κίνημα ενεργοποιήθηκε ενάντια στο νεοφιλελεύθερης κοπής μέτρο των απολύσεων χιλιάδων διοικητικών υπαλλήλων των ιδρυμάτων.

Τέλος, η Αλεξάνδρα Φτούλη, φοιτήτρια που συμμετέχει στο Blocο, αναφέρθηκε στο πώς είναι η κατάσταση στα πανεπιστήμια σήμερα και στις διεκδικήσεις γύρω από τις οποίες καλείται να συσπειρωθεί το φοιτητικό κίνημα, που δεν είναι άλλες από την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Τριτοβάθμια Eκπαίδευση συνολικά, τη δυνατότητα των φοιτητών να συμμετέχουν ουσιαστικά στη λήψη των αποφάσεων εντός των ιδρυμάτων και την επανίδρυση των φοιτητικών συλλόγων και των οργάνων τους με γνώμονα τη δημοκρατία και τη συλλογικότητα.

Το Bloco μπορεί να είναι μiα νέα δικτύωση σχημάτων, όμως δεν γεννήθηκε σήμερα0, αλλά έχει μια λαμπρή παρακαταθήκη αγώνων πίσω της. Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, από το Δίκτυο μέχρι την Αριστερή Ενότητα και το Bloco, προσπάθησαν και προσπαθούν να εκφράσουν τα συμφέροντα των φοιτητών, να συνδέσουν την εκάστοτε πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα με το πανεπιστήμιο, να προάγουν του συλλογικούς αγώνες και να προασπίσουν τη δημοκρατία. Αν ένα πράγμα έμεινε από την κουβέντα, είναι ότι σίγουρα δεν υπάρχουν συνταγές για τα μαγειρεία του μέλλοντος. Οι αγώνες που δώσαμε δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά που ανήκουν στο παρελθόν, αλλά ο αγώνας για δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο είναι διαρκής και αποτελεί χρέος της Αριστεράς να συνεχίζει να παλεύει στους κοινωνικούς χώρους.

Στη γιορτή του Bloco λοιπόν βρεθήκαμε νέοι και παλιοί σύντροφοι, ξανά όλοι και όλες μαζί, συζητήσαμε για τις διεκδικήσεις του τότε και του τώρα, τα αιτήματα και τις πολιτικές μας προτεραιότητες και αυτή ήταν μια διαδικασία πραγματικά εποικοδομητική και δημιουργική. Καταλάβαμε όλες και όλοι ότι η μάχη για το πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε είναι διαρκής και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε καθημερινά, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας και παλεύοντας για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL