Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ματιές Στον Κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ματιές Στον Κόσμο

Οι εκπαιδευτικοί μίας από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας παραμένουν απλήρωτοι για εννέα μήνες. Ενώσεις γονέων και άλλες οργανώσεις σχεδιάζουν κινητοποιήσεις υποστήριξης των εκπαιδευτικών με το σύνθημα «Ακούστε τη φωνή των εκπαιδευτικών». Το Μαλάουι είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός καπνού στον πλανήτη, η χώρα όμως παραμένει φτωχή, αφού ο πρωτογενής της τομέας ελέγχεται από μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες στηρίζονται στην παιδική εργασία για υπερκέρδη. Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί, όταν πληρώνονται, αμείβονται με 50 δολάρια τον μήνα.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Ένωσης Fecode πραγματοποιούν απεργία διαρκείας απαιτώντας καλύτερη χρηματοδότηση της Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα σε πολεμικές δαπάνες παρά στην εκπαίδευση, τη στιγμή που τα τμήματα ξεπερνούν κατά κανόνα τους 45 μαθητές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να στιγματίσει την απεργία ως μέσο ικανοποίησης των στενών οικονομικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών, η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι οι κινητοποιήσεις αφορούν συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα, τη βελτίωση των υποδομών, τα προγράμματα σίτισης και μεταφοράς των μαθητών, την πρόσβαση στο Διαδίκτυο κ.τ.λ.

Το ιρακινό εκπαιδευτικό σύστημα -κάποτε ένα από τα καλύτερα στη Μέση Ανατολή- έχει συστηματικά απαξιωθεί. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 η κατάσταση της Παιδείας αιτιολογούσε το αραβικό ρητό «Οι Αιγύπτιοι γράφουν, οι Λιβανέζοι εκδίδουν και οι Ιρακινοί διαβάζουν». Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει πια. Ως αποτέλεσμα, ιδιώτες επενδυτές βλέπουν ως ευκαιρία την άντληση περισσότερων κερδών από την ταλαιπωρημένη χώρα. Από το 2003 και έπειτα, οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται σταδιακά, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Τα ιδιωτικά σχολεία ακολουθούν το παγκόσμιο μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο απονέμουν πιστοποιητικά παρακολούθησης που εξασφαλίζουν τη συνέχιση των σπουδών των μαθητών. Προσφέρουν ελάχιστα βελτιωμένες συνθήκες διδασκαλίας σε επίπεδο υποδομών συγκριτικά με αυτές που παρέχονται από τα δημόσια σχολεία, ενώ το πραγματικό επίπεδο σπουδών σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τα υψηλά δίδακτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL