Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Δυναμώνοντας τα φτερά της πεταλούδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυναμώνοντας τα φτερά της πεταλούδας

Και αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει

να είσαι υπερήφανος κ΄ευτυχισμένος.

Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι˙

τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.

(Κ.Π. Καβάφης)

Παπαδοπούλου Στέλλα, καθηγήτρια Αγγλικών και φιλόλογος του Γυμνασίου-Λ.Τ. Αστυπάλαιας

Γρηγόρη Λαμπρινή, καθηγήτρια Αγγλικών και διευθύντρια του Γυμνασίου-Λ.Τ. Αστυπάλαιας

Η Σχολική Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου - Λ.Τ. Αστυπάλαιας είναι ένα από τα μεγάλα και σπουδαία επιτεύγματα που μας κάνουν να χαμογελάμε. Με την άοκνη προσπάθεια της Στέλλας Παπαδοπούλου, καθηγήτριας Αγγλικών και φιλολόγου του σχολείου μας, η βιβλιοθήκη μας αριθμεί 8.000 βιβλία όλων των κατηγοριών. Τα βιβλία αυτά είναι όλα καταγεγραμμένα στο βιβλίο της Βιβλιοθήκης.

Είναι μεγάλη μας τιμή το γεγονός ότι ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος είναι φίλος και επίτιμος δημότης Αστυπάλαιας, έχει προβεί σε δωρεά προς το σχολείο μας περισσοτέρων από 20 χαρτοκιβωτίων με βιβλία εξαιρετικού περιεχομένου. Τον ευχαριστούμε για την αγάπη του και τον εκτιμούμε βαθύτατα. Η λέξη ευγνωμοσύνη είναι μικρή για να εκφράσει το εύρος των συναισθημάτων απέναντι σε αυτό τον ξεχωριστό άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου-Λ.Τ. Αστυπάλαιας εθελοντικά αναδιοργάνωσαν τα βιβλία στις βιβλιοθήκες των τάξεών τους με βάση το επώνυμο του συγγραφέα και το θεματικό περιεχόμενο. Επιπλέον, βοήθησαν στη διάταξη των βιβλίων στον κεντρικό χώρο της βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου μας, τον οποίο αγαπούν και σέβονται. Προώθησαν τη φιλαναγνωσία μεταξύ όλων των μαθητών/τριών του σχολείου μας λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές. Οι υπόλοιποι μαθητές/τριες απευθύνονται στα παιδιά αυτά για να τους βοηθήσουν στην εύρεση του βιβλίου που αναζητούν και την τακτοποίηση αυτού στη σωστή θέση. Έχουν δωρίσει δικά τους βιβλία για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας δίνοντας το καλό παράδειγμα στους συμμαθητές/τριες τους. Η εθελοντική αυτή δράση εντάχθηκε και στο πρόγραμμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης «Νοιάζομαι και Δρω» στο οποίο το σχολείο μας συμμετέχει για δύο συναπτά έτη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για δεύτερο συνεχόμενο έτος λειτουργεί στο χώρο του σχολείου η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη με μεγάλη επιτυχία. Εκεί τα παιδιά μπορούν να αφήσουν ένα δικό τους βιβλίο και να πάρουν για δικό τους κάποιο ενός άλλου παιδιού, με αποτέλεσμα την ανακύκλωση της γνώσης. Τα παιδιά έχουν δωρίσει βιβλία από την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη σε φίλους και συγγενείς τους μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το φιλαναγνωστικό κοινό, πλέκοντας το πολύ όμορφο γαϊτανάκι της γνώσης. Επιπρόσθετα, έχουν δωρίσει βιβλία σε Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς μαθητές. Τις φορές που καλούνται να βοηθήσουν ανθρώπους σε ανάγκη, αντί βιβλίων φέρνουν τρόφιμα, τα οποία συμβολικά τοποθετούνται σε αυτή τη μικρή γωνιά της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης. Τα τρόφιμα αποστέλλονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε διάφορους οργανισμούς και ιδρύματα, όπως για παράδειγμα στην Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου - Λέρου - Αστυπάλαιας.

Τα παιδιά του σχολείου μας συμμετέχουν με πολλή αγάπη και θετική διάθεση σε μαθητικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στους οποίους πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις κάνοντάς μας περήφανους. Μαθητές μας, πέρυσι, βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό και τα έργα τους συμπεριλήφθηκαν σε έναν πολύ όμορφο τόμο με τις συμμετοχές όλων των παιδιών σε πανελλήνιο επίπεδο. Επίσης, συμμετείχαν με ποιήματα και διηγήματα σε έκδοση μαθητικού ανθολογίου της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Η νεολαία μας, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη, αλλά προσφέρει τη βοήθειά της και στη Ναρκίσσειο Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού, η οποία διαθέτει χώρο ελληνικών αλλά και ξενόγλωσσων βιβλίων. Η Δημοτική Ελληνόγλωσση Βιβλιοθήκη υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο νησί και περιέχει περίπου 8.500 βιβλία όλων των κατηγοριών. Τα περισσότερα έχουν αποκτηθεί από την ευγενική προσφορά δωρητών, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων φίλων του νησιού μας. Το περίσσευμα αγάπης τους μας έχει συγκινήσει βαθύτατα. Στην Ελληνόγλωσση Βιβλιοθήκη εργαζόταν η Αντωνία Ποδότα για πολλά χρόνια. Τώρα λειτουργεί με εθελοντική εργασία ανθρώπων του νησιού μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Στέλλα Παπαδοπούλου και Ξενούλα Πετρινώλη.

Η Δημοτική Ξενόγλωσση Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε έναν από τους ανεμόμυλους στην κεντρική πλατεία του νησιού και φτιάχτηκε πριν από πέντε χρόνια με την ανιδιοτελή βοήθεια του δήμου και πολλών ανθρώπων του νησιού, καθώς και με την αγάπη και την προσφορά μαθητών/τριών του Γυμνασίου μας. Περιέχει περισσότερα από 2.500 ξενόγλωσσα βιβλία (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, σουηδικά, δανικά, νορβηγικά, ολλανδικά, τουρκικά, ισπανικά, πολωνικά, ρουμανικά, εβραϊκά, φινλανδικά, ρωσικά, βουλγαρικά, αλβανικά, ουγγρικά), τα οποία είναι δωρεές ξένων κατοίκων του νησιού μας και επισκεπτών. Λειτουργεί εθελοντικά δανείζοντας σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και κυρίως ξένους. Η αγάπη που μας δίνουν δεν είναι εύκολο να περιγραφεί. Η συγκίνηση στο ζενίθ.

Όλη αυτή η υλική και ηθική συμπαράσταση των ανθρώπων στόλισε την πλατεία μας και έκανε ακόμη πιο πλούσιο τον ανεμόμυλο-βιβλιοθήκη μας. Έγινε πλουσιότερος και μεστός από συναισθήματα, σκέψεις, γνώσεις, ελπίδες, όνειρα κρυμμένα στις σελίδες των βιβλίων, προσφορά για πάντα…

Οι μαθητές/τριες ευαισθητοποιούν τους κατοίκους του νησιού ως προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις αγάπης προς τα βιβλία και προσφέροντας εθελοντική εργασία. Μετά τις σχολικές εξετάσεις ευελπιστούμε να κάνουμε έκθεση βιβλίου στην κεντρική πλατεία του νησιού, έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η Ναρκίσσειος Δημοτική Βιβλιοθήκη οργάνωσε bazaar βιβλίων με στόχο την οικονομική στήριξη της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου. Την όλη προσπάθεια στήριξε και το Φιλοζωικό Σωματείο Αστυπάλαιας, μια εθελοντική οργάνωση για τη φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων και όχι μόνο. Δώρισαν βιβλία εμπλουτίζοντας το bazaar. Toυς ευχαριστούμε όλους θερμά και ιδιαίτερα την κυρία Φωτεινή. Τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου προέρχονται από πολύ φτωχές και δύσμοιρες οικογένειες. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και το αποτέλεσμα σκόρπισε χαμόγελα ευτυχίας σε όλους. Συγκεντρώθηκε το ποσό των 600 ευρώ με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας του νησιού. Υπήρξε μεγάλη συγκίνηση και ικανοποίηση για το ποσό που συγκεντρώθηκε. Απόδειξη του ότι «όλοι μαζί μπορούμε».

Το καλοκαίρι του 2016, η Ναρκίσσειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, δίνοντας και πάλι το «παρών», οργάνωσε εκδήλωση στον χώρο της Ροδιάς, στον προαύλιο χώρο του ναού της Παναγίας της Πορταΐτισσας, με σκοπό την παρουσίαση των βιβλίων της Ειρήνης Ρηνιώτη και του Αλέξανδρου Στεφανίδη των εκδόσεων Άγρα. Παρών ήταν και ο εκδότης των εκδόσεων. Ήταν μια πολύ γλυκιά βραδιά, η οποία πλαισιώθηκε μουσικά από τον Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, πρώην μαθητή του σχολείου μας και νυν φοιτητή της Φαμακευτικής Σχολής Πατρών. Τη βιντεοσκοπική κάλυψη της βραδιάς ανέλαβε ο Χρήστος Μπέργκες, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας. Στην οργάνωση της βραδιάς συνέβαλε η Ασημίνα Καλή, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου του Γυμνασίου-Λ.Τ. Αστυπάλαιας.

Το όνειρό μας ολοκληρώθηκε καθώς πετύχαμε ακόμη έναν πολύ μεγάλο στόχο μας: Εμπλουτίσαμε τον ανεμόμυλό μας με Έλληνες συγγραφείς μεταφρασμένους σε άλλες γλώσσες, για να γνωρίσουν οι ξένοι, και φυσικά να αγαπήσουν, τους γλυκύτατους και αξιολογότατους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους… Η χαρά μας είναι απερίγραπτη και γι’ αυτό ενδεικτικά αναφέρουμε:

* Γ. Σεφέρη, Κ.Π. Καβάφη, Γ. Ρίτσο, Στρ. Μυριβήλη στα τουρκικά

* Οδ. Ελύτη στα γαλλικά

* Δ. Σωτηρίου, Ν. Βρεττάκο, Γ. Σεφέρη, Μ. Θεοδωράκη στα αγγλικά

* Γ. Ρίτσο, Ηλ. Βενέζη, Ν. Καζαντζάκη στα γερμανικά

* Γ. Ρίτσο, Κ.Π. Καβάφη, Κ. Δημουλά, Κ. Καρυωτάκη στα ιταλικά

* Θ. Βαλτινό στα σουηδικά

* Κ.Π. Καβάφη στα ρουμανικά

* Γ. Σεφέρη, Ν. Καζαντζάκη στα ισπανικά

Το κλείσιμο της χρονιάς είναι μια μεγάλη γιορτή για όλους. Επιβραβεύονται οι κόποι των παιδιών της ομάδας αλλά και όλων των μαθητών/τριών που ευαισθητοποιήθηκαν και καλλιέργησαν την αγάπη τους για τα βιβλία αλλά και τον συνάνθρωπο. Η εθελοντική αυτή δραστηριοποίηση μας ανταμείβει με ψυχική ικανοποίηση.

Στόχοι της Βιβλιοθήκης; Πολλοί και ποικίλοι, τους οποίους πιστεύουμε ότι υλοποιήσαμε:

* Καλλιέργεια της αγάπης προς τα βιβλία, πολύ δυνατό ψυχικό και ηθικό στήριγμα σε μια δύσκολη γι’ αυτό τον στόχο εποχή

* Συνεργασία με τους μαθητές/τριες, αλληλοβοήθεια και αγάπη

* Προσφορά βοήθειας στον εμπλουτισμό του σχολικού χώρου και αλληλοσεβασμός

* Ανάπτυξη του αισθήματος της εθελοντικής προσφοράς

* Ανταλλαγή ιδεών και συναισθημάτων

* Γνωριμία και επικοινωνία με άλλους μαθητές μέσω της συμμετοχής σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς

* Οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων

* Προσφορά στους κατοίκους και αγάπη προς την πατρίδα μας και το νησί μας

Ένα νησί τόσο μικρό, αλλά με τόσο μεγάλη αγάπη για τα βιβλία και τη διάδοση της φιλαναγνωσίας. Μια πεταλούδα της οποίας τα φτερά μεγαλώνουν και δυναμώνουν μέσα από την εθελοντική δράση και διάθεση αλληλεγγύης των κατοίκων της εν γένει και δη της νεολαίας της. Ένα νησί το οποίο αφυπνίζει συνειδήσεις, αφουγκράζεται και προσφέρει χέρι βοηθείας και ανιδιοτελούς φιλανθρωπίας. Ένα νησί που θεριεύει και αναγεννιέται καθημερινά. Αυτή είναι η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά για τους ντόπιους. Το νησί της καρδιάς μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL