Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κ. Γαβρόγλου: / Κ. Γαβρόγλου: Διευθυντές σχολείων με όραμα και όχι άθροισμα μορίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου: / Κ. Γαβρόγλου: Διευθυντές σχολείων με όραμα και όχι άθροισμα μορίων

Την επιλογή των διευθυντών στην εκπαίδευση με κριτήρια την επιστημονική τους επάρκεια, την προϋπηρεσία και τη συνέντευξη, αλλά και με τη γνωμοδότηση του συλλόγου διδασκόντων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζήτησε χθες η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η συνέντευξη, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπερασπιζόμενος την επαναφορά της, "ήταν ένας ‘αμαρτωλός’ θεσμός αλλά "εμείς λέμε ότι ο εκπαιδευτικός, πόσο μάλλον ο διευθυντής, δεν μπορεί να είναι το άθροισμα των μορίων. Άρα, πρέπει κανείς να δει και τα θέματα της προσωπικότητας. Πρέπει να δει θέματα όπως το πώς εκφράζει ένα όραμα για το σχολείο".

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στα επιστημονικά κριτήρια με τον υπουργό να υπογραμμίζει το "άγχος να μαζεύουμε πτυχία". Δεν αρκεί "μόνο να μαζεύουμε ‘χαρτιά’, αλλά και το είδος των ‘χαρτιών’ που μαζεύουμε" πρόσθεσε. Ακόμη, ο υπουργός επεσήμανε την σημασία που έχει η γνώμη του συλλόγου για την επιλογή διευθυντή λέγοντας ότι "πρέπει να συνεκτιμηθεί ο ρόλος του συλλόγου" γιατί "οι διδάσκοντες δεν είναι παθητικά μέλη μιας κοινότητας". "Η δημοκρατία δεν είναι τρομακτική, αλλά τρομάζει. Και τρομάζει όσους θεωρούν ότι δεν μπορούν να την ελέγξουν" τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή διευθυντών από τους συλλόγους διδασκόντων κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ και γι’ αυτό ήρθε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος.

Ο Κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση για την εκλογή πρυτανικών οργάνων στα πανεπιστήμια. Όπως είπε, από ένα ψηφοδέλτιο θα εκλέγονται οι πρυτάνεις και από ένα άλλο ψηφοδέλτιο -με μονοσταυρία- θα εκλέγονται οι αντιπρυτάνεις.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ σήμερα διεξάγεται στην Επιτροπή η ακρόαση φορέων.

Η Ν.Δ. καταψηφίζει το νομοσχέδιο, με την εισηγητή της Νίκη Κεραμέως να στέκεται στην επιλογή διευθυντικών στελεχών και να κάνει λόγο για αποσπασματικότητα στη νομοθέτηση. Η αξιολόγηση, είπε, δεν αποτελεί παράγοντα επιλογής στο σύστημα. Η Ν.Δ. κινήθηκε στο πνεύμα της κριτικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, εκφράζοντας ενστάσεις στο άρθρο 5 σχετικά με τη σύνθεση του Δ.Σ. του νομικού προσώπου του ισλαμικού τεμένους.

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίζουν το άρθρο, με τον εισηγητή του κόμματος Κώστα Κατσίκη να επισημαίνει ότι δεν θίγεται η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο καταψηφίζεται και από τη Χρυσή Αυγή.

Τροπολογία για Σικιαρίδειο

Τροπολογία με την οποία δίδεται έως τέλος του έτους ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα Απροσάρμοστων Παίδων κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να έχουν την αναγκαία ημερήσια φροντίδα 90 άτομα με αναπηρία. Η τροπολογία υπογράφουν οι: Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Άννα Βαγενά, Φωτεινή Βάκη, Παναγιώτα Βράντζα, Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Γιάννης Γκιόλας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μαρία Θελερίτη, Γιάννης Θεοφύλακτος, Νίκος Θηβαίος, Κατερίνα Ιγγλέζη, Αννέτα Καββαδία, Εύη Καρακώστα, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μάκης Μπαλαούρας, Νίκος Παπαδόπουλος, Κώστας Παυλίδης, Δημήτρης Ρίζος, Χρήστος Σιμορέλης, Αφροδίτη Σταμπουλή, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη.

Ο Κ. Κατσίκης με τροπολογία του προτείνει την αναγνώριση των διδασκαλείων ως μεταπτυχιακών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL