Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κατατίθεται νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ / Ο άγνωστος Χ του νέου συστήματος επιλογής διευθυντών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατατίθεται νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ / Ο άγνωστος Χ του νέου συστήματος επιλογής διευθυντών

Θα συνεκτιμάται η γνώμη των εκπαιδευτικών στη νέα διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι “η γνώμη αυτή θα αποτελεί στοιχείο που το συμβούλιο επιλογής συνεκτιμά κατά τη συνέντευξη του υποψήφιου διευθυντή”.

Έτσι, τα διευρυμένα επταμελή Περιφερειακά Συμβούλια ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ (για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αντίστοιχα), όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, θα παίρνουν συνέντευξη από τους υποψήφιους των σχολείων αρμοδιότητάς τους -όπως ίσχυε πριν τον νόμο των Μπαλτά - Κουράκη- συνεκτιμώντας τη θέση των εκπαιδευτικών. Κατά τις πληροφορίες, δάσκαλοι και καθηγητές θα αποτυπώνουν την άποψή τους σε φύλλο αποτίμησης με βάση κριτήρια που θα θέσει ο νομοθέτης. Επίσης, τα κριτήρια αλλά και ο τρόπος αποτίμησης θα εξειδικεύονται σε Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί σε δεύτερη φάση.

Για την επιλογή των νέων διευθυντών, των οποίων οι θητείες θα είναι τριετείς, θα υπάρξουν ακόμη δύο πυλώνες μοριοδότησης:

- Η επιστημονική - παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (προσμετράται το αυτόνομο διδακτικό έργο σε ΑΕΙ).

- Η υπηρεσιακή κατάσταση και η καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (τουλάχιστον 10 χρόνια υπηρεσίας).

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το αργότερο τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ψηφιστεί. Υπενθυμίζεται ότι οι θητείες των σημερινών διευθυντών λήγουν τον Ιούλιο, ωστόσο θα ανανεωθούν με διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο από εκείνο του νόμου Μπαλτά - Κουράκη (Ν. 4327/2015), αφού κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL