Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο άγνωστος Χ του νέου συστήματος επιλογής διευθυντών

Κατατίθεται νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ - Οι εκπαιδευτικοί θα πουν τη γνώμη τους για τους νέους διευθυντές στα σχολεία, αλλά παραμένει άγνωστο το πώς...

Θα συνεκτιμάται η γνώμη των εκπαιδευτικών στη νέα διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι “η γνώμη αυτή θα αποτελεί στοιχείο που το συμβούλιο επιλογής συνεκτιμά κατά τη συνέντευξη του υποψήφιου διευθυντή”.

Έτσι, τα διευρυμένα επταμελή Περιφερειακά Συμβούλια ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ (για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αντίστοιχα), όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, θα παίρνουν συνέντευξη από τους υποψήφιους των σχολείων αρμοδιότητάς τους -όπως ίσχυε πριν τον νόμο των Μπαλτά - Κουράκη- συνεκτιμώντας τη θέση των εκπαιδευτικών. Κατά τις πληροφορίες, δάσκαλοι και καθηγητές θα αποτυπώνουν την άποψή τους σε φύλλο αποτίμησης με βάση κριτήρια που θα θέσει ο νομοθέτης. Επίσης, τα κριτήρια αλλά και ο τρόπος αποτίμησης θα εξειδικεύονται σε Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί σε δεύτερη φάση.

Για την επιλογή των νέων διευθυντών, των οποίων οι θητείες θα είναι τριετείς, θα υπάρξουν ακόμη δύο πυλώνες μοριοδότησης:

- Η επιστημονική - παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (προσμετράται το αυτόνομο διδακτικό έργο σε ΑΕΙ).

- Η υπηρεσιακή κατάσταση και η καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (τουλάχιστον 10 χρόνια υπηρεσίας).

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το αργότερο τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ψηφιστεί. Υπενθυμίζεται ότι οι θητείες των σημερινών διευθυντών λήγουν τον Ιούλιο, ωστόσο θα ανανεωθούν με διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο από εκείνο του νόμου Μπαλτά - Κουράκη (Ν. 4327/2015), αφού κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο Δένδιας, ο Άδωνις και το πολιτικό έλλειμμα του Κ. Μητσοτάκη

Η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε τελικά την ιδέα της πρότασης μομφής, μια άθλια κίνηση τακτικισμού, που αποσκοπούσε στο να κερδηθεί χρόνος ώστε να προετοιμαστεί ο δεύτερος γύρος των άθλιων επεισοδίων της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο