Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Το νέο μισθολόγιο των καθηγητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο μισθολόγιο των καθηγητών

Μικρές αυξομειώσεις θα δουν απ' ό,τι φαίνεται στους μισθούς τους πανεπιστημιακοί και ερευνητές, σε συνέχεια των ρυθμίσεων που προβλέπει το νέο ειδικό μισθολόγιο. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε από τη Σύνοδο Πρυτάνεων το Σάββατο ότι οι μισθοί των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων θα αυξηθούν από 2,5% ως 7,5% ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία υπάγονται, για να προκαλέσει τις αντιδράσεις της ΠΟΣΔΕΠ. Η ομοσπονδία των καθηγητών όχι μόνο δεν βλέπει αυξήσεις με τον νέο καθορισμό των αμοιβών βάσει του πολυνομοσχεδίου, αλλά κάνει λόγο για “νέες μειώσεις” στις καθαρές αποδοχές των καθηγητών.

Ειδικότερα η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι η ενσωμάτωση του λεγόμενου “επιδόματος βιβλιοθήκης” στον βασικό μισθό επιφέρει “αυξημένη φορολόγηση των βασικών αποδοχών”. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι η ενσωμάτωση αυτή υπήρξε πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας, προκειμένου οι όποιες μελλοντικές αυξήσεις να πραγματοποιούνται επί του νέου βασικού μισθού (με ενσωματωμένο το επίδομα).

Αυξήσεις πρώτη φορά

Κατά την ΠΟΣΔΕΠ αύξηση στους μισθούς θα δουν μόνο οι επίκουροι καθηγητές και οι λέκτορες, ενώ οι καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές θα δουν μειώσεις. Ωστόσο ο Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωνε το Σάββατο αυξήσεις μεταξύ 175 και 190 ευρώ (6,5% - 7,5%), για τους αναπληρωτές καθηγητές μεταξύ 85 και 105 ευρώ (3% - 5%), για τους επίκουρους καθηγητές μεταξύ 118 και 128 ευρώ (5% - 7%) και για τους λέκτορες 52 και 58 ευρώ (2,5% - 3,5%). “Όλα τα στοιχεία συντείνουν σε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα” τόνιζε.

Κατά τις εκτιμήσεις αρμόδιων πανεπιστημιακών, οι αυξήσεις μάλλον δεν θα φτάσουν στους καθηγητές. Κατά τα λεγόμενα, όμως, αρμόδιων κύκλων του υπουργείου Παιδείας -που επιφυλάσσεται να επανατοποθετηθεί για τα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε είναι μικρότερες είτε είναι μεγαλύτερες οι αυξήσεις, είναι η πρώτη φορά μέσα στην μνημονιακή επταετία που αυτές θα υπάρξουν. Να σημειωθεί ότι μέσα στην κρίση οι μισθοί των πανεπιστημιακών υποχώρησαν κατά 40%. “Αντιθέτως, άλλα ειδικά μισθολόγια είχαν λάβει προ κρίσης αυξήσεις 30% έως 80%”, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΣΔΕΠ, ζητώντας την εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ για κατάργηση των μνημονιακών μειώσεων στις αποδοχές των καθηγητών και καλώντας τους καθηγητές στη γενική απεργία της Τετάρτης.

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου μεταξύ άλλων ενοποιούνται 8 ειδικά μισθολόγια που ρυθμίζουν το μισθολογικό καθεστώς των πανεπιστημιακών, ενώ δημιουργείται ενιαία μισθολογική κλίμακα (16 κλιμάκια) για την οποία ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη ο βασικός μισθός της βαθμίδας του καθηγητή πανεπιστημίου. Ο τελευταίος ορίζεται στα 2.122 ευρώ (+60 ευρώ ανά κλιμάκιο).

Επίδομα βιβλιοθήκης

Όσον αφορά τα επιδόματα πανεπιστημιακών και ερευνητών, ενσωματώνεται στον βασικό μισθό η πάγια αποζημίωση (το λεγόμενο “επίδομα βιβλιοθήκης”), που κυμαίνεται στα 128 έως 343 ευρώ τον μήνα (σύμφωνα με πανεπιστημιακούς), και ακόμη το μικρότερο επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και το ειδικό ερευνητικό επίδομα. Αυτά φορολογούνται πλέον με την κλίμακα φορολόγησης των εσόδων των μισθωτών.

Νέα επιδόματα

Εφεξής προβλέπεται ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας, καθώς και ειδικό επίδομα έρευνας για τους πανεπιστημιακούς. Για τους ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες θεσπίζεται το επίδομα θέσης ευθύνης των 500 ευρώ τον μήνα (για γενικούς διευθυντές ή διευθυντές των ερευνητικών κέντρων) και επίδομα θέσης ευθύνης των 400 ευρώ (για διευθυντές των ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων). Το επίδομα αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς μόνο στην περίπτωση που καταβάλλεται στις αποδοχές του υπαλλήλου τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος των προς ψήφιση διατάξεων.

Οι ερευνητές, πάντως, με ανακοίνωση της ένωσής τους εκφράζουν δυσαρέσκεια για το νέο ειδικό μισθολόγιο και για τη διάκριση μεταξύ καθηγητών και ερευνητών.

"Γκρίνιες" ΤΕΙ

Στο μεταξύ συνάντηση με τον Κ. Γαβρόγλου ζητούν οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε συνέχεια της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, αφού, όπως επισημαίνουν (και όπως φαίνεται στους συνοδευτικούς πίνακες), οι αμοιβές τους εξακολουθούν "να υπολείπονται κατά 10% από τις αντίστοιχες αμοιβές των καθηγητών των ΑΕΙ του πανεπιστημιακού υομέα". Όπως λένε, αυτό συμβαίνει "παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας για τη διόρθωση αυτής της άνισης αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης".

Η ΟΣΕΠ - ΤΕΙ επισημαίνει και άλλες "αδικίες" του πολυνομοσχεδίου. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τα ΤΕΙ πήραν την προηγούμενη εβδομάδα "ανάσα" από την εξαγγελία περί ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας συνεχάρη το υπουργείο Παιδείας, αν και ακολούθησαν αντιδράσεις από όσα ΤΕΙ δεν "πανεπιστημιοποιούνται" σύντομα...

Διαβούλευση

Στη Σύνοδο Πρυτάνεων στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη των ΑΕΙ με 65 εκατ. ευρώ με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών το 2018. Οι πρυτάνεις χαιρέτισαν ζητώντας περαιτέρω αύξηση χρηματοδότησης για το 2017.

Ακόμη ο Κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε για την ανάρτηση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια προς διαβούλευση στις 25 Μαΐου. Εκεί οι πρυτάνεις αντέδρασαν στον εξορθολογισμό των αποδοχών τους για τη διδασκαλία στα μεταπτυχιακά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στοιχεία για τις οποίες έχει στη διάθεσή της η “Α”, καθηγητές λαμβάνουν έως 100 και 150 ευρώ την ώρα! Ευτυχώς, δεν είναι πλειοψηφική αυτή η τάση, οι αμοιβές ωστόσο και τα δίδακτρα είναι ανεβασμένα.

Το ν/σ εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση των φοιτητών για οικονομικούς λόγους στα μεταπτυχιακά και επαναφέρει τη συνδιοίκηση των ΑΕΙ από καθηγητές και φοιτητές. Μεταξύ άλλων ρυθμίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων εκατοντάδων τμημάτων (στην “Α” 5.5.2017).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL