Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Δεν αλλοιώνεται η φιλοσοφία του νόμου Φίλη" για την ιδιωτική εκπαίδευση

Το υπ. Παιδείας μετά τη συμφωνία με τους Θεσμούς

“Δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία των διατάξεων που ψηφίστηκαν πέρσι” όσα συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς για την ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Η συμφωνία έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από πολλούς μήνες, και “δεν αφήνει σε κανέναν την παραμικρή αμφιβολία ότι η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους και δεν είναι εμπορική επιχείρηση”.

“Διασφαλίζεται, έτσι, η εργασιακή προστασία των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αλλά και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης”, τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια ώρα οι σχολάρχες ζητούν με ανακοίνωσή τους κατάργηση του νόμου Φίλη, και επιστροφή “στη συνταγματικά κατοχυρωμένη επαγγελματική ελευθερία των ιδιωτικών σχολείων”. Η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, από την άλλη, εγείρει αμφιβολίες για τις αλλαγές στις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Τι συμφωνήθηκε

*Ο υπουργός Παιδείας συγκροτεί ανεξάρτητη Επιτροπή με τρεις Πρωτοδίκες, και ως παρατηρητές έναν εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ και έναν των σχολαρχών.

*Η Επιτροπή αποφαίνεται εντός 60 ημερών αν η σύμβαση εργασίας ιδιωτικού εκπαιδευτικού καταγγέλθηκε νομίμως ή αν η καταγγελία είναι καταχρηστική. Υποβάλλει στον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης σχετική πρόταση με δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έχει δέσμια αρμοδιότητα να εκδώσει σχετική απόφαση εντός τριών ημερών.

*Μετά την έκδοση της απόφασης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης.

*Η καταγγελία σύμβασης εργασίας λαμβάνει υπόψη έκθεση που συντάσσεται την πρώτη χρονιά από τον Διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τη δεύτερη χρονιά από τον Διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.

*Οι αποζημιώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

*Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης των εργαζομένων στα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών παραμένει στις 21 ώρες.

*Παρέκκλιση χορηγείται στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία μόνο μετά το πέρας του υποχρεωτικού ωραρίου, και εφόσον οι διδάσκοντες έχουν τα τυπικά προσόντα.

*Για τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες -πέραν του ωρολογίου προγράμματος- απασχολούνται κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί της οικείας σχολικής μονάδας, για συμπλήρωση των ωρών του διοριστηρίου τους.

 

Χωρίς άδεια

Στην Εισαγγελία Ιωαννίνων προσφεύγει η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ύστερα από καταγγελία καθηγητών της δημόσιας εκπαίδευσης -που κατά την ΟΙΕΛΕ έχει φτάσει στο υπουργείο Παιδείας- περί "μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Ηπείρου, που λειτουργεί χωρίς άδεια και έχει επιλεγεί ως εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλαδικές". Το εν λόγω σχολείο βρίσκεται κατά τις πληροφορίες στα Γιάννενα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιλεγεί ως εξεταστικό κέντρο.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας εξηγούσαν ότι άμεσα θα επιλυθεί το πρόβλημα της αδειοδότησης του σχολείου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πρωτοβουλία στα χέρια της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση, που για τρεισήμισι χρόνια πορεύτηκε με δεμένα τα χέρια, τώρα έχει έναν καθαρό δρόμο μπροστά της. Η προώθηση ώριμων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και ένα σχέδιο εξωστρεφούς δράσης θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο