Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Νέα σελίδα για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα σελίδα για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Σχέδιο εξυγίανσης με διττό στόχο εφαρμόζει η νέα διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ: αφενός επιδιώκει να “καλύψει” το έλλειμμα των 8 εκατ. ευρώ για το 2017 και σταδιακά να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, αφετέρου στοχεύει στο να μπορεί να ανταποκριθεί εφεξής το ίδρυμα στις αυξημένες αρμοδιότητές του. Μέχρι σήμερα ο “υπεροργανισμός” που λέγεται ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει συνδεθεί με ιδιαίτερα υψηλά χρέη, αλλά και ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας του. Όμως, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τέθηκαν ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ορίστηκε η νέα διοίκηση, κοινοί στόχοι για την εξυγίανσή του.

Το "χρονικό" της κακοδαιμονίας

Ήδη από το 2011 εκκρεμούσαν για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ πάγιες ανεξόφλητες δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων διοικήσεων -πριν δηλαδή “ιδρυθεί” μέσα από τη συνένωση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, του ΙΔΕΚΕ και του Ινστιτούτου Νεολαίας.

Το 2013, όταν πια ψηφίστηκε ο ιδρυτικός νόμος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ακολούθησε σειρά καταγγελιών περί οικονομικής διαφθοράς της διοίκησής του επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Στα τέλη του 2015, το ίδρυμα είχε χάσει τη φορολογική και ασφαλιστική του ενημερότητα, με αποτέλεσμα να χάσει και τη δυνατότητα είσπραξης τακτικής επιχορήγησης. Το 2016 βρέθηκε αντιμέτωπο με μια οξεία εσωτερική κρίση, την οποία οι εργαζόμενοι έβλεπαν ως “προσπάθεια να κλείσει το ίδρυμα”.

Οι προσπάθειες, πάντως, του τελευταίου χρόνου ώστε να υπάρξει ένα τέλος στην “κακοδαιμονία” του ιδρύματος, φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς. “Βρισκόμαστε σε συνεργασία πλέον με τη διοίκηση, τόσο σε θεσμικά ζητήματα, όσο και στο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του φορέα”, λέει στην “Α” ο Θοδωρής Νικολαΐδης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κάνοντας λόγο για “γεφύρωση του χάσματος που είχε δημιουργηθεί επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης”. “Θέλουμε οι δραστηριότητες του ιδρύματος να βελτιστοποιηθούν σε όλα τα μέτωπα, τόσο για το συμφέρον των εργαζομένων, όσο και της κοινωνίας”, συμπληρώνει.

Χρονιά - σταθμός

Αν και αντιμετώπισε δυσκολίες, ένας πρώτος κύκλος σταθεροποίησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μοιάζει να έχει ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι “τερμάτισε” ανάμεσα στους πρώτους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΕΘ -για πρώτη φορά- όσον αφορά στην ολοκλήρωση του οικονομικού απολογισμού του για το 2016. Από τον περασμένο Ιούλιο το ίδρυμα έχει νέα διοίκηση, που περιγράφει το 2017 ως “χρονιά-σταθμό για να έρθει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο σήμερα”.

Με τα παραπάνω λόγια, ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος, Θεόδωρος Μπλίκας, αναφέρθηκε στο σχέδιο εξυγίανσής του. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύνταξη νέου Οργανισμού, πρόταση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν 42 κενές οργανικές θέσεις, αλλά και σχέδιο αλλαγής του τρόπου με τον οποίο “τρέχουν” τα προγράμματά του.

Στα 8 εκατ. ευρώ το έλλειμμα για το 2017

“Από το 2014 το ίδρυμα έχει υποστεί συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς του, που φτάνουν το 50%. Το έλλειμμά του σήμερα είναι στα 8 εκατ. ευρώ για το 2017, όταν μόνο οι λειτουργικές μας δαπάνες φτάνουν τα 7,5 εκατ. ευρώ”, εξηγεί ο Θ. Μπλίκας, συνεχίζοντας: “Βεβαίως οι προϋπολογισμοί αναμορφώνονται και τελικώς καλύπτονται πάγιες ανάγκες, αλλά καταλήγουμε με σοβαρές καθυστερήσεις σε πληρωμές του ιδρύματος”.

Στο μεταξύ, την ώρα που προβλέπονται για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ 122 οργανικές θέσεις, καλύπτονται μόνο 80, ενώ η κατανομή είναι τέτοια, ώστε συνεχώς να συνάπτει συμβάσεις έργου με ομάδες εξωτερικές για να ικανοποιούνται λειτουργικά ζητήματα. Κι αυτό γιατί ως “υπεροργανισμός” διαχειρίζεται μια σειρά από δομές και προγράμματα: τις φοιτητικές εστίες, ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας νέων (Erasmus+ / Youth), τα Δημόσια ΙΕΚ, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τις συμβάσεις και πληρωμές των σχολικών επιτροπών.

Πέντε εξωτερικοί συνεργάτες ανά έναν μόνιμο εργαζόμενο

“Η αναλογία μόνιμου και εξωτερικού προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες μας και σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι 1 προς 5”, τονίζει ο Θ. Μπλίκας, προσθέτοντας ότι στο λογιστήριο και την οικονομική διαχείριση μόνο εργάζονται 37 εξωτερικοί συνεργάτες. “Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε την τεχνογνωσία, δεν μένει μέσα στον φορέα”, λέει.

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ιδρύματος υπήρξε ο τρόπος επιλογής των ομάδων έργου που πλαισίωναν τους μόνιμους υπαλλήλους. “Προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό τώρα”, σημειώνει η Χρυσάνθη Γκοντίνου, αντιπρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, συμπληρώνοντας πως εφεξής το ίδρυμα ελέγχει αποτελεσματικότερα τις δαπάνες του. “Μόνο και μόνο από το κόστος της καθαριότητας των σχολικών μονάδων των ΔΙΕΚ εξοικονομήσαμε 30% της συνολικής δαπάνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρεωνόταν με αναλώσιμα η καθαριότητα της αυλής των σχολείων”, αναφέρει η ίδια. Στην κατεύθυνση αυτή τροποποιούνται προϋπολογισμοί και αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής διαγωνισμών παροχής υπηρεσιών με στόχο την εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Εθνική Μονάδα Συντονισμού και Διαχείρισης του Erasmus+ / Youth

Μέσα στις ενέργειες που εκπονεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σήμερα είναι και το σχέδιο ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας (που παρουσίασε η “Α” στις 16/4 αποκλειστικά). Παράλληλα, επανασχεδιάζει τα προγράμματα Erasmus+/Youth. Στο πλαίσιο αυτό είναι που “ξεπάγωσε” και το Erasmus+/ Youth για τη χώρα μας, πρώτη φορά μετά το 2014.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η Κομισιόν είχε αναστείλει το 2014 προσωρινά τη χρηματοδότηση του προγράμματος Νεολαία του Erasmus+ / Youth για την Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσει εάν υφίστανται τα απαιτούμενα πρότυπα για τη χρηστή διαχείριση της χρηματοδότησης από την εθνική υπηρεσία που εποπτεύει τα κονδύλια. Τώρα όμως έδωσε το "πράσινο φως" για να "ξεπαγώσει" το πρόγραμμα, αφού προηγήθηκε η αξιολόγηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ως Εθνικής Μονάδας Συντονισμού και Διαχείρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων. "Η Ελλάδα βγαίνει από το «μικροσκόπιο» της Κομισιόν, επανακτά την αξιοπιστία της και είναι και πάλι σε θέση να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια για την εφαρμογή του προγράμματος", κατά το υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα και μόνο για το έτος 2017 ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τις επιχορηγήσεις σχεδίων και δράσεων για περισσότερους από 4.500 νέους και δεκάδες οργανώσεις νέων αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL