Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Πανελλαδικές 2017 / Πανελλαδικές 2017: Μπρος - πίσω με τον αριθμό των εισακτέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές 2017 / Πανελλαδικές 2017: Μπρος - πίσω με τον αριθμό των εισακτέων

Αντί να μειωθεί, θα αυξηθεί τελικά ο αριθμός των φοιτητών που θα δεχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το νέο ακαδημαϊκό έτος. Η αναστάτωση που προκλήθηκε γύρω από την κατανομή των φοιτητών του ερχόμενου Οκτωβρίου στις σχολές οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να αλλάξει την αρχική απόφαση, με την οποία μείωνε τις θέσεις των εισακτέων - κυρίως σε τμήματα υψηλής ζήτησης. Έτσι, το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι “η μείωση θα εφαρμοστεί σταδιακά”, κατά 50% φέτος και 50% το 2018-2019.

Ειδικότερα, στα 143 τμήματα πανελλαδικά που “έχασαν” με την αρχική κατανομή των εισακτέων φοιτητών του Μαρτίου 2.475 άτομα σε σχέση με το 2016, τώρα “χάνουν” 1.238 θέσεις. Όσο για τα τμήματα που ανακοινώθηκε ότι θα δεχτούν περισσότερους φοιτητές, σε αυτά δεν θα υπάρξει καμία ανακατανομή (η αύξηση που δέχονται είναι της τάξεως των 975 θέσεων και δεν θα επηρεαστεί). Καμία δεν θα είναι η αλλαγή και στα τμήματα που μένουν στα ίδια επίπεδα με το 2016.

Μπορεί με τις ανακατατάξεις αυτές σε τμήματα δημοφιλή να παραμένει μειωμένος ο αριθμός των νέων φοιτητών, όμως στο σύνολό του πανελλαδικά θα ξεπερνά τα 70.700 άτομα. Αν συνυπολογιστούν οι εισακτέοι των ειδικών κατηγοριών, καθώς και οι εισακτέοι των επαναληπτικών Πανελλαδικών, τότε ο αριθμός ανεβαίνει κι άλλο. Την ίδια ώρα, τα πανεπιστήμια είχαν ζητήσει 29.915 φοιτητές και τα ΤΕΙ 19.710. Το ερώτημα είναι γιατί δεν πήραν θέση ώστε να εξηγήσουν σε τι αποσκοπεί η μείωση των εισακτέων, όπως επισήμαναν αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Παιδείας - κατά την ανακοίνωσή του, εξάλλου, πρόκειται για “ζήτημα πρωτίστως ακαδημαϊκό”.

Ο υπουργός Παιδείας κατηγόρησε το Σάββατο την αντιπολίτευση για “μικροκομματική εκμετάλλευση” της αγωνίας χιλιάδων υποψηφίων μαθητών και μαθητριών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, κατηγόρησε “τα πρωτοσέλιδα και τις κακοήθειες” γύρω από την αρχική κατανομή των εισακτέων και τη διασπορά της μείωσης στα υψηλής ζήτησης τμήματα (χαρακτηριστικά οι Ιατρικές Σχολές έχαναν 220 φοιτητές). Υπό το βάρος των αντιδράσεων, πάντως, και δεδομένου ότι “η πρόβλεψη του νόμου (νόμου ψηφισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση) να ανακοινώνεται ο αριθμός εισακτέων τον Μάρτιο δεν παρέχει έγκαιρα στους υποψηφίους τις αναγκαίες πληροφορίες” -όπως ανακοινώθηκε-, αναμένεται τις επόμενες ημέρες συμπληρωματική Υπουργική Απόφαση για τον αριθμό των νέων φοιτητών.

Έρχεται ρύθμιση για τις επαναληπτικές εξετάσεις

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση επαναληπτικών Πανελλαδικών εξετάσεων, που φέτος θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Θα λυθεί έτσι “το πρόβλημα ασθένειας που απαιτεί πολλές μέρες για την ανάρρωση” για όσους φοιτητές δεν προσέρχονταν στις κανονικές Πανελλαδικές επικαλούμενοι αυτό τον λόγο. Πέρυσι, οι φοιτητές αυτοί ήταν περί τους 550.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, “Οι υποψήφιοι που έχουν δικαίωμα βάσει των δικαιολογητικών τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές Πανελλαδικές, εφόσον το ζητήσουν, διαγωνίζονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου και όχι μόνο σε όσα απουσίασαν”, ενώ όποιος τυχόν απουσιάσει σε ένα ή περισσότερα μαθήματα οφείλει “να δηλώσει εντός ορισμένης προθεσμίας αν προτίθεται να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση θέσης από τη γενική κατηγορία των υποψηφίων και να διεκδικήσει θέση από το ειδικό ποσοστό των ασθενών”. Διαφορετικά, μπορεί να διεκδικήσει εισαγωγή στην Τριτοβάθμια με τρία ή λιγότερα μαθήματα. Σε όσα δεν προσέλθει βαθμολογείται με μηδέν (0).

Επαναληπτικές Πανελλαδικές: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

* Διαγωνίζονται για ξεχωριστό αριθμό θέσεων.

* Θα προσφέρονται και σε ΓΕΛ και σε ΕΠΑΛ.

* Θα γίνουν και στα ειδικά μαθήματα, και στις πρακτικές δοκιμασίες των ΤΕΦΑΑ, τα οποία μέχρι σήμερα αποκλείονταν.

* Θα διεξαχθούν αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων των εξετάσεων του Ιουνίου.

* Προϋπόθεση για την εισαγωγή είναι η βαθμολογία των επαναληπτικών να είναι τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα των Πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου ανά συγκεκριμένο τμήμα.

Κ. Γαβρόγλου: "Τα κόμματα να σεβαστούν την αγωνία των υποψηφίων"

Ο Κώστας Γαβρόγλου κάλεσε “τα κόμματα να σεβαστούν την αγωνία και τη σκληρή προσπάθεια των χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους και να μη συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος”. Μεταξύ άλλων, είχε προηγηθεί ο ισχυρισμός της Νίκης Κεραμέως, τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ., περί καθυστερήσεων στον έλεγχο των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων. “Ελπίζουμε ειλικρινά να μην υιοθετήσει τη νέα πρακτική των fake news” απάντησε το υπουργείο Παιδείας. Σημειωτέον, αύριο ο Κ. Γαβρόγλου θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της Τριτοβάθμιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL