Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Τέλος στην ανασφάλεια χιλιάδων αποφοίτων ΑΕΙ - ΤΕΙ: Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματά τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος στην ανασφάλεια χιλιάδων αποφοίτων ΑΕΙ - ΤΕΙ: Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματά τους

Χωρίς να κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους φοιτητές σε 195 πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Από το υπουργείο Παιδείας προαναγγέλλεται η ψήφιση νόμου, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση αυτή -χαρακτηριστικά υπάρχουν και τμήματα τα δικαιώματα των οποίων ρυθμίζονται με διατάγματα των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης! Όμως η πολιτική βούληση προσκρούει σε αντιδράσεις πολλές φορές. Το πρόβλημα... των ημερών αφορά κατά βάση το επάγγελμα του Μηχανικού.

Με ρύθμιση που πέρασε στο τέλος του 2016 προβλέπεται ότι το επάγγελμα του Μηχανικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ασκείται μόνο από τους κατόχους διπλώµατος Μηχανικού αντιστοίχου της ειδικότητάς τους, των Πολυτεχνικών Σχολών ή Τµηµάτων Πολυτεχνικών Σχολών Πανεπιστηµιακών Ιδρυµάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της ηµεδαπής ή ισοτίµων σχολών της αλλοδαπής. Εξαιρούνται έτσι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ από τα αντίστοιχα τμήματα. Η διάταξη αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις ακαδημαϊκών κύκλων, που βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας για την επαναφορά της.

Σε συνέχεια, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, κατηγόρησε το σχέδιο ομαδοποίησης κλάδων εκπαιδευτικών του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι “εκ του (ανωτέρω) νόμου δεν επιτρέπεται να συνυπάρχουν στον ίδιο κλάδο κάτοχοι πτυχίων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κάτοχοι πτυχίων τεχνολογικής εκπαίδευσης”.

Κ. Γαβρόγλου: Έχω πολύ θετικές ενδείξεις από το ΤΕΕ

“Έχω πολύ θετικές ενδείξεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπου συμμετέχουν στο διάλογο όσοι θεωρούν ότι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα συγκρούονται και προσπαθούν να βρουν λύσεις- και όχι δεν έρχονται στις πολιτικές ηγεσίες για να αλληλοκατηγορούνται. Έκανα μία πολύ καλή συνάντηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχω ελπίδες, είμαι σίγουρος μάλλον ότι θα προχωρήσουμε και θα σας πω πώς”. Με αυτή τη δήλωση, πάντως, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασιλείου Κεγκέρογλου, ο Κ. Γαβρόγλου έδινε μια άλλη εικόνα σήμερα.

Ακόμη εξήγησε ότι έχει στηθεί επιτροπή που κοιτάει το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων: "Στην Επιτροπή στην οποία υπάρχουν και Νομικοί ειδικοί για ευρωπαϊκό δίκαιο και λοιπά, παίρνουμε αυτές τις προτάσεις που μας έχουν στείλει τα τμήματα –επιμένω, όχι το καθένα ξεχωριστά, αλλά η κάθε γνωστική περιοχή, που άλλες φορές θεραπεύεται από 3 τμήματα, άλλες από 5 άλλες από 8 τμήματα και λοιπά- παίρνουμε λοιπόν αυτά και τα συγκρίνουμε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λέμε λοιπόν, εδώ είναι η Α ειδικότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, η ειδικότητα αυτή τι δικαιώματα έχει; Τα δικαιώματα που έχει προκύπτουν από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών; Αν ναι, τότε θα προχωρήσουμε αμέσως στη νομοθέτηση, τώρα. Αν υπάρχουν διαφορές, θα συνεννοηθούμε με τα τμήματα και τα επιμελητήρια. Και για την ώρα έχει ενδιαφέρον το ότι είναι ελάχιστες αυτές οι διαφορές”.

Νόμο-λύση ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας

Σχετικά με το γεγονός ότι τα μισά τμήματα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ο υπουργός υποσχέθηκε να φέρει νόμο, που θα αφορά τόσο τα επαγγελματικά δικαιώματα όσο και την κατοχύρωση των προσόντων από τις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. O ΓΓ του υπουργείου μιλώντας χθες με φοιτητές, εξήγησε ότι ο νόμος θα είναι έτοιμος μέχρι το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης του ΔΣ των προέδρων των ΤΕΙ με την διευθύντρια του γραφείου του Κ. Γαβρόγλου, Νίκη Μουντζούρογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL