Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Για τα νέα καθήκοντά μας στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τα νέα καθήκοντά μας στο προσφυγικό

Του Κώστα Τσούκαλη*

Το ταξίδι για την αναζήτηση μιας ζωής μακριά από τον πόλεμο οδηγεί από το καλοκαίρι του 2015 και μετά χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα. Χιλιάδες άνθρωποι, με την ελπίδα να φτάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αναζητούν μια καλύτερη ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η ελληνική κυβέρνηση εξαρχής επέλεξε να διατηρήσει ανοιχτά σύνορα, επιμένοντας μάλιστα σε αυτή την πολιτική επιλογή ακόμη και όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες τις Ε.Ε. αντιμετώπιζαν τους πρόσφυγες με φράχτες, σφαίρες, κατάσχεση της ελάχιστης περιουσίας τους και σκληρές ποινές φυλάκισης. Το παράδειγμα της Ελλάδας να δημιουργήσει -με πολύτιμη συνδρομή πάμπολλων εθελοντών- κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, προσφέροντας ως επί το πλείστον αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αποτέλεσε εξαίρεση και φώτισε τον δρόμο της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλληλεγγύη όμως ξεδιπλωνόταν μέσα στο πεδίο μιας μάχης, μιας μάχης στην οποία η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να είναι παρούσα.

Το πρώτο διάστημα, όταν προτεραιότητα ήταν η κάλυψη των βασικών αναγκών για στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. ρούχων), οργανώσαμε τη δράση μας σε τρεις κυρίαρχους άξονες. Φροντίσαμε να έχουμε καθημερινή και αδιάλειπτη φυσική παρουσία στις δομές φιλοξενίας, βοηθώντας την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και την καλύτερη δυνατή μεταχείριση των φιλοξενούμενων. Από τον Πειραιά, το Tae Kwon Do και το Ελληνικό μέχρι τα Διαβατά, την Ειδομένη και τα νησιά, βρεθήκαμε σε κάθε γωνιά της χώρας προκειμένου να ενισχύσουμε το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες.

Στη συνέχεια, μέσα από συνεχείς πρωτοβουλίες, συγκεντρώσαμε τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και άλλα είδη, τα οποία παραδόθηκαν στις δομές φιλοξενίας και διευκόλυναν τους όρους διαβίωσης των ανθρώπων. Δώσαμε σκληρό αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις, μοιράσματα και δράσεις κάθε μορφής στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία. Βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας στην απομόνωση της Χρυσής Αυγής και κάθε ρατσιστικής φωνής που επιχείρησε να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα έναντι των προσφύγων.

Νέα φάση

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, το προσφυγικό έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, αφού έχει καταστεί σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων θα μείνει μόνιμα στη χώρα μας. Αυτή η παραδοχή συνεπάγεται πια μια ποιοτική μετακίνηση ενδιαφέροντος, από την ικανοποίηση των κεντρικών βιοτικών αναγκών (που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει ομαλοποιηθεί) στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Η διαδικασία ένταξης έχει πολλές πτυχές, με κρισιμότερες τη σταδιακή εισαγωγή των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, τη διευκόλυνση εύρεσης αξιοπρεπούς εργασιακής απασχόλησης και την προσέγγιση σε πολιτισμικό επίπεδο.

Τα νέα δεδομένα ορίζουν εν πολλοίς και τα καθήκοντα που προκύπτουν για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαμε στον αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματος των προσφυγόπουλων για μόρφωση, με μαζική παρουσία έξω από δημοτικά συμβούλια, έξω από συνεδριάσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, έξω από σχολεία όλης της Ελλάδας και οπουδήποτε τέθηκε το ζήτημα υποδοχής των ανήλικων προσφύγων. Αντιπαρατεθήκαμε με τη Χρυσή Αυγή και τους χειροκροτητές της που βαφτίστηκαν "αγανακτισμένοι γονείς", συλλέξαμε σχολικά είδη και με κάθε τρόπο προσπαθήσαμε να εγγυηθούμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση κάθε παιδιού στην εκπαίδευση. Παράλληλα, μέσα από σειρά δράσεων, όπως διεξαγωγή τουρνουά ποδοσφαίρου με προσφυγικές ομάδες, συλλογικές κουζίνες, κοινές εκδηλώσεις, καταφέραμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους πρόσφυγες, να γνωρίσουμε την κουλτούρα τους και να ευαισθητοποιήσουμε ένα καθόλου αμελητέο κομμάτι της κοινωνίας για τα προβλήματά τους.

Να εργαζόμαστε για την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα πρέπει να συνεχιστεί η δράση μας εφεξής. Ακόμη πιο συντεταγμένα, ακόμη αποτελεσματικότερα, ακόμη αποφασιστικότερα, οφείλουμε να εργαζόμαστε για την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία με στοχευμένες κινήσεις, να αποκρούουμε κάθε απόπειρα ρατσιστικών - φασιστικών ιδεών να κερδίσουν έδαφος και βέβαια να υποστηρίζουμε ένα ευρύ αντιπολεμικό κίνημα, που θα μάχεται δυναμικά απέναντι στον πόλεμο ως την πρωταρχική αιτία για τη δημιουργία προσφυγικών ρευμάτων. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει κάνει ώς τώρα, πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε Ωραιόκαστρο, σε κάθε Μόρια και σε κάθε Πέραμα, αντιπαρατάσσοντας τον δρόμο της αλληλεγγύης και δείχνοντας στην πράξη ότι μπορούμε και θέλουμε να ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες.

* Ο Κώστας Τσούκαλης είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL