Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ημερίδα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημερίδα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση

Το Σάββατο 11/3 πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τις θέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου της οργάνωσης εν όψει του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση αφορούσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη μαθητική και φοιτητική νεολαία, με έμφαση στους προβληματισμούς γύρω από την αναμόρφωση του Λυκείου και του προγράμματος σπουδών αυτού, την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων και τον εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και την αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς που κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και έγινε πλούσιος διάλογος γύρω από τα σημαντικά αυτά ζητήματα.

Στη συζήτηση μας βοήθησαν πολύ, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, η Έφη Καλαμαρά από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θέμης Κοτσιφάκης, συντονιστής του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάκης Κουζέλης, πρόεδρος του ΙΕΠ, ο Κώστας Γαβρόγλου, υπουργός Παιδείας, και ο Ερρίκος Βεντούρας, καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας.

Για ποιο λόγο διοργανώσαμε αυτή την ημερίδα; Βασική θέση της οργάνωσής μας είναι ότι πρέπει ως οργάνωση νεολαίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να έχει θέση για όλα τα μικρά ή τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους νέους ανθρώπους και να δοκιμάζει καθημερινά την αποτελεσματικότητα και την απήχηση των προτάσεων και των διεκδικήσεών της. Επιδιώκουμε να συζητήσουμε ανοιχτά για όλα αυτά, ξεκινώντας από την εκπαίδευση, που αφορά κάθε νέο άνθρωπο σήμερα. Είναι σαφές ότι το σχέδιο για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στο σύνολό του είναι ακόμα υπό επεξεργασία και διαβούλευση τόσο εντός του χώρου όσο και με τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Οφείλουμε να πάρουμε ενεργά μέρος σε αυτό τον πολυεπίπεδο διάλογο και να αναμετρηθούμε με όλα εκείνα τα ερωτήματα για τα οποία μπορεί να μην έχουμε ακόμα σίγουρες απαντήσεις, αλλά έχουμε τις επεξεργασίες και τα επιχειρήματα να αντιμετωπίσουμε.

Ποια συμπεράσματα βγήκαν από την ημερίδα μας; Χρειαζόμαστε ένα σχολείο που θα ολοκληρώνει τους ανθρώπους, θα διαμορφώνει προσωπικότητες και δεν θα προετοιμάζει απλά τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ένα σχολείο με περισσότερο βάθος, που θα δίνει έμφαση στη δημιουργικότητα και δεν θα εξαντλεί την αξιολόγηση των μαθητών σε έναν βαθμό στις τελικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα σύστημα άδικο, που εξοντώνει τους μαθητές και πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο, προκειμένου να επεξεργαστούμε μια ουσιαστική τομή στο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα προγράμματα σπουδών. Γι’ αυτό συζητάμε για τον Ενιαίο Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας, για την κατάργηση του διαχωρισμού των πανεπιστημιακών τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων σπουδών μας σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και τέλος για την επαναφορά του δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας των δομών του πανεπιστημίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL