Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Παραγωγική ανασυγκρότηση και νέοι αγρότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραγωγική ανασυγκρότηση και νέοι αγρότες

Δανάη Παππά, Ο.Μ. Υπολοίπου Σπουδάζουσας Αθήνας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Θάνος Νασόπουλος, Ο.Μ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας

Εν όψει του πρώτου συνεδρίου, κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποφασίσει συλλογικά τις αιχμές του πολιτικού της σχεδίου και ένα ευρύ προγραμματικό πλαίσιο διεκδικήσεων. Μια σημαντική υποχρέωση της επόμενης μέρας για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσει πραγματικό περιεχόμενο σε αυτό που αποκαλούμε δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση καθώς και στον ρόλο των νέων σε αυτά τα επίδικα.

Προφανώς, όταν μιλάμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το βάρος πέφτει σε μεγάλο βαθμό στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τη νεολαία. Μια αύξηση του πρωτογενούς τομέα δημιουργεί ακόμα θέσεις εργασίας τόσο στον τομέα της μεταποίησης, όσο και στην έρευνα.

Η δημιουργία ειδικού θεσμικού πλαισίου που θα στηρίζει την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία πρέπει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα. Ένα πλαίσιο όμως που θα προωθεί μια εναλλακτική κοινωνική πρόταση η οποία θα βασίζεται στην οργάνωση των αγροτών σε συμμετοχικά, δημοκρατικά συνεργατικά εγχειρήματα και θα αποσκοπεί στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, παραγόμενων με σεβασμό στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στους φυσικούς πόρους.

Πρόκειται για την ανάδειξη ενός διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, που θα παρέχει όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για αγρότες/ισσες και ταυτόχρονα θα υπερασπίζεται το κοινωνικό δικαίωμα της πρόσβασης σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τους/τις καταναλωτές/τριες. Σημαντική είναι σε τέτοια εγχειρήματα και η συμβολή των νέων επιστημόνων, καθώς και όλης της κοινωνίας, από τα κινήματα Χωρίς Μεσάζοντες και τα Δίκτυα Αλληλεγγύης, μέχρι τους/τις εργάτες/τριες γεωργικών μηχανημάτων.

Ένα οργανωμένο σχέδιο για τη στροφή στον πρωτογενή τομέα προφανώς δεν μπορεί να γίνει πάνω σε απαρχαιωμένες λογικές, όπως η λογική ότι οι αγροτικές εργασίες είναι για τους μη έχοντες τη γνώση. Σε μια εποχή που η καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και η δημόσια υγεία μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα δεν χωράει επιπολαιότητες. Επομένως, ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι επιστήμονες με συναφή αντικείμενα (τεχνολόγοι τροφίμων, γεωπόνοι κ.λπ.) είναι πολύ σημαντικός. Ένα συγκροτημένο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να βασίζεται στις γνώσεις των νέων ανθρώπων και με αυτό τον τρόπο να τους δίνει κίνητρα να παραμείνουν στη χώρα.

Είναι εντούτοις σαφές ότι η αναπαραγωγή πρακτικών που θα εναντιώνονται στον ανταγωνισμό, τον ατομισμό, στην προσωπική ανέλιξη κ.λπ. δεν μπορεί να είναι αυτονόητη εντός καμίας απολύτως κινηματικής διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε να δώσουμε μάχη, ακόμα και με τους ίδιους μας τους εαυτούς, προκειμένου η συνεργασία και η δημοκρατία να επικρατήσουν εντός ενός κινήματος μετασχηματισμού της εργασίας.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χρειαστεί μια μακρά διαπαιδαγωγική διαδικασία για όλους και όλες (και για εμάς τους ίδιους προπαντός) προκειμένου να μάθουμε να λειτουργούμε και να ικανοποιούμαστε από τη συνεργασία και τη δημοκρατία. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πρώτα απ’ όλα την παραίτηση από την απαίτηση να ικανοποιούνται πλήρως οι δικές μας επιδιώξεις, να μάθουμε δηλαδή να δεχόμαστε ότι στο συλλογικό αποτέλεσμα θα έχουν συμβάλει πολλοί και πολλές, δημιουργώντας κάτι που δεν θα είναι τελικά απολύτως δικό μας. Η βαθιά δημοκρατική αυτή συνθήκη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τα οποία καλούμαστε να αγωνιστούμε το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL