Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Αλλάζει το πλαίσιο των μετεγγραφών - Τροποποιήσεις στον αριθμό των εισακτέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζει το πλαίσιο των μετεγγραφών - Τροποποιήσεις στον αριθμό των εισακτέων

Συναίνεση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών ζήτησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), ο υπουργός εξήγησε: «Είπαμε να το δούμε την ερχόμενη χρονιά, δεν λέω ηρωικές κουβέντες, θα αλλάξουμε τον νόμο και λοιπά... Να έρθουμε και σε συνεννόηση με τα κόμματα για κάποια πράγματα που θα συναινέσουμε για το πώς θα γίνουν.

» Σίγουρα δεν μπορούν να καταργηθούν οι μετεγγραφές, σίγουρα όμως πρέπει να προστατευτούν και τα Ιδρύματα. Είναι μία ισορροπία δύσκολη, κάποια λύση θα βρούμε. Αλλά έχουμε εδώ και ελαφρά καταστρατήγηση της ουσίας του θέματος, όπως και στις επαναληπτικές (σσ. πανελλαδικές). Δεν λέω ότι το κάνουν όλοι, αλλά αυτοί που το δικαιούνται αδικούνται από αυτούς που εκμεταλλεύονται το σύστημα. Γι’ αυτό λέω ισορροπία».

Οι πανεπιστημιακοί, πάντως, διαφώνησαν στο να υπάρχουν μετεγγραφές γενικά. «Επί της αρχής, εμάς δεν μας αρέσει να υπάρχουν μετεγγραφές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Στάθης Ευσταθόπουλος, και συνέχισε: «Από την άλλη μεριά αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια κοινωνική πίεση για ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά βέβαια δεν μπορεί να καταλήγει αυτό τελικά εις βάρος της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων. Γιατί τελικά εκεί καταλήγει.

» Όταν βλέπεις ότι ένα τμήμα ξεκινάει με 100 άτομα και βρίσκεται με 220 λόγω των μετεγγραφών, τελικά καταλήγει εις βάρος των παιδιών και εις βάρος της εκπαίδευσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και νομίζω ότι απ’ τα λίγα που μας είπε ο υπουργός που σκέφτεται να κάνει, μάλλον κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση το υπουργείο, προς το να μειώσει δηλαδή όλο αυτό».

Περιορίζονται οι ενστάσεις

Κατά τις πληροφορίες, τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για την ελάφρυνση των ιδρυμάτων, κυρίως στα αστικά κέντρα, θα αφορούν κατ’ αρχήν τον προσδιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος. Αναμένεται να μειωθεί όσον αφορά στα ΑΕΙ των αστικών κέντρων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν ιδίως τα ΤΕΙ.

Σε δεύτερο χρόνο, όπως είπε και ο Κ. Γαβρόγλου, θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετεγγραφές. Το πιθανότερο είναι ότι θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια που διέπουν τις ενστάσεις των μετεγγραφών, κάτι που απαιτεί απλώς αλλαγή της υπουργικής απόφασης. Ο νόμος που προσδιορίζει το ποσοστό 15% επί του συνόλου των εισακτέων ανά τμήμα δεν σχεδιάζεται να αλλάξει.

Έρχεται το ν/σ για τα μεταπτυχιακά

Στο μεταξύ, μέσα στο μήνα αναμένεται να έρθει το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, όπως δήλωσε μετά την ενημέρωσή του από τον υπουργό ο Στ. Ευσταθόπουλος. “Μας ενημέρωσε ότι μέσα στον μήνα θα έρθει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα συζητήσουμε μαζί και θα ακούσει και τις προτάσεις μας. Και σ’ αυτό το πλαίσιο και σ’ αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε  και για τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν, τα πιο σημαντικά εκ των οποίων είναι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, τα οικονομικά δηλαδή των πανεπιστημίων και άλλα θεσμικά θέματα”, είπε.

“Είναι απολύτως σαφές ότι αν δεν συνεννοηθούμε και συζητήσουμε με την ΠΟΣΔΕΠ, δεν θα΄ χουν  και πολύ μεγάλη επιτυχία οι σχεδιαζόμενες αλλαγές. Άρα αρχίζουμε μία μεγάλη συζήτηση τώρα, μάλιστα είπαμε να κλείσουμε ένα ραντεβού με συγκεκριμένα θέματα αργότερα, μέσα στον μήνα, και με βάση αυτά θα προχωρήσουμε”, συνέχισε στο ίδιο μήκος ο Κ.Γαβρόγλου και συμπλήρωσε: «Τώρα υπάρχουν πολλές διαφωνίες, υπάρχουνε πολλές συμπτώσεις. Κατοχυρώνουμε τις συμπτώσεις και συζητάμε τις διαφωνίες. Δεν χάλασε ο κόσμος».

Στα πανεπιστήμια μεταφέρεται η σίτιση

Τέλος, ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας. “Όταν η Πολιτεία δεν εξασφαλίζει  σοβαρή φοιτητική μέριμνα, δεν έχει επιχείρημα ως Πολιτεία   απέναντι στους κοινωνικά αδύναμους. Μου λένε ενοίκια σπιτιών που με σοκάρουν. Άρα να μπορέσουμε να βάλουμε ένα σχέδιο πενταετίας, προφανώς, για εστίες. Αυτό, και να θέλεις,  δεν γίνεται σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Να κάνουμε ένα σχέδιο στέγασης καταρχήν. Μετά η εστίαση. Λέμε να πάει στα πανεπιστήμια και να δώσουμε και τα αντίστοιχα κονδύλια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL