Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επιμένει για τα Θρησκευτικά ο Ιερώνυμος

Εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης - Ο αρχιεπίσκοπος επικαλείται ανύπαρκτα πρακτικά από τη συνάντηση του περασμένου Οκτωβρίου με Αλ. Τσίπρα και Ν. Φίλη και ζητάει διάλογο από "μηδενική βάση" *Ν. Φίλης: "Η απόφαση είναι της Πολιτείας"

Να δημιουργήσει κλίμα εν όψει της σημερινής απόφασης της Ιεράς Συνόδου για τα Θρησκευτικά επιχείρησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χθες, κατά την τρίτη μέρα που εκτάκτως συνήλθαν οι μητροπολίτες. Επικαλούμενος ανύπαρκτα πρακτικά από τη συνάντηση του περασμένου Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του τότε υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη και του ιδίου, ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για διάλογο από μηδενική βάση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και για το μάθημα. Πάντως, όταν έξω από το Μαξίμου ο ίδιος ο Ιερώνυμος είχε ερωτηθεί για το αν θα αρχίσουν οι συζητήσεις από μηδενική βάση, δεν απάντησε...

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και εν μέσω των εργασιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής επί των Θρησκευτικών, ο Ιερώνυμος παρενέβη -προλαβαίνοντας τις τοποθετήσεις των μελών της Ιεράς Συνόδου- για να ανασύρει τη συνάντηση του περασμένου Οκτωβρίου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο Ν. Φίλης δήλωσε τότε πως “Η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση”.

Ο Ν. Φίλης απάντησε ότι τα πρακτικά που επικαλείται είναι “δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως”, για να τονίσει ότι “ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση” και ότι για τα Θρησκευτικά "η τελική απόφαση είναι της Πολιτείας”. Μάλιστα, υπενθύμισε δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα που είχαν γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι αυτές αποτυπώνουν την “επίσημη κυβερνητική θέση”.

 

Σήμερα η απόφαση

Σημειωτέον, χθες η γνωστή για τις ακραίες συντηρητικές θέσεις της Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων απέστειλε προς τον αρχιεπίσκοπο και τη Σύνοδο επιστολή, χαρακτηρίζοντας “ακατάλληλο για ορθοδόξους χριστιανούς μαθητές και συνεπώς αντισυνταγματικό και παράνομο το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών”. Η τελική απόφαση των μητροπολιτών για το μάθημα αναμένεται σήμερα. Πέρυσι, πάντως, αποφάσιζαν για “τα καλά στοιχεία του Νέου Προγράμματος Σπουδών” και συναινούσαν σε “μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά”...

 

"Να μη θεωρήσουμε ότι υπάρχει αντιμαχία με τον κ. Φίλη"

Στο μεταξύ, κανένα σχόλιο δεν έκανε απαντώντας στον Ν. Φίλη ο Ιερώνυμος για το θέμα της ύπαρξης των πρακτικών από τη συνάντηση. Αρκέστηκε να πει ότι “μπορούν να απαντήσουν στον κ. Φίλη όσοι ήταν παρόντες στην συνάντηση” και κάλεσε "να μη θεωρήσουμε ότι υπάρχει αντιμαχία με τον κ. Φίλη για να την εκμεταλλεύονται”.

 

Η προσφώνηση του Ιερώνυμου στη Σύνοδο

Ειδικά για τη “συνάντηση παραγόντων που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξιος Τσίπρας την 5η Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου”, όπως ανακοινώνει η Ιερά Σύνοδος, ο Ιερώνυμος διάβασε τα ακόλουθα, τα οποία μάλιστα ισχυρίστηκε ότι είναι “πρακτικά της συνάντησης”:

“Μετά πολλή συζήτηση ο κ. πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής: ‘Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας. Αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούργιο βιβλίο. Ώς τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές’.

Όταν τελείωσε η συνάντηση πήρε ο μακαριώτατος τον πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: ‘Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο’. Ο πρωθυπουργός απάντησε: ‘Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε, ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!’.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν: ‘Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση’.

Εξαιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του υπουργού κ. Φίλη, μετά τη λήξη της συναντήσεως, το βράδυ της Τετάρτης 5.10.2016 ο μακαριώτατος ανέφερε στο σεπτό σώμα της Ιεραρχίας ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6.10.2016 το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου με την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός. Συγκροτήθηκαν, ως συνεφωνήθη, οι δύο επιτροπές και άρχισαν τις εργασίες των”.

 

Ευχαριστίες

“Θα ήταν όμως παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος, με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας”.

 

Ν. Φίλης για Ιερώνυμο: “Βάζει λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν”

“Για το ιστορικό της σύγκρουσης του αρχιεπισκόπου με το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και τις αιτίες που την προκάλεσαν έχω αναφερθεί αναλυτικά στην ομιλία μου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου στις 7 Νοεμβρίου 2016 και δεν προτίθεμαι να επανέλθω. Τα γεγονότα είναι γνωστά και καμιά εκ των υστέρων παραποίησή τους δεν μπορεί να τα αναιρέσει ή να τα διαστρεβλώσει. Όμως, επειδή, ο κύριος Ιερώνυμος, επικαλούμενος κατά τη σημερινή του ομιλία στα μέλη της Ιεραρχίας κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου 2016, παραθέτω από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής το σχετικό με το μάθημα των Θρησκευτικών απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016:

Αλέξης Τσίπρας: '...Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι φέτος τα προγράμματα, στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι -και έγινε πολύ σοβαρή, κατά την άποψή μου, δουλειά- θα πάνε στα σχολεία. Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, του ΙΕΠ, να καταγράψουν και να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις -γόνιμες παρατηρήσεις, ουσιαστικές παρατηρήσεις- και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά...'

 

“Ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε λύση από μηδενική βάση”

“Στο απόσπασμα αυτό αποτυπώνεται η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες, παρά τη δική μου απομάκρυνση, υλοποιούνται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε, βέβαια, δέχτηκε ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε συνδιαχείριση. Συζήτηση ναι, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, αλλά για τα μαθήματα η τελική απόφαση είναι της Πολιτείας. Αυτή την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης διατύπωσα προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ως υπουργός Παιδείας, κατ' εντολήν του Πρωθυπουργού, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη λήξη της προαναφερθείσας συνάντησής μας με τον κύριο Ιερώνυμο και τους άλλους τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας” προσθέτει ο Ν. Φίλης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια