Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Διαλόγου συνέχεια για το Λύκειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαλόγου συνέχεια για το Λύκειο

Συγκλίσεις στις ενοποιήσεις των μαθημάτων στη Β' και τη Γ' τάξη του Λυκείου και στην κατάργηση των μονόωρων μαθημάτων παρατηρούνται μεταξύ φορέων και εμπειρογνωμόνων της εκπαίδευσης που συμμετείχαν στον διάλογο που διεξήχθη στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα.

Για τις αλλαγές στο Λύκειο οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν στα παραπάνω, διαφώνησαν όμως στην πολυκλαδικότητα όπως αυτή προτείνεται, αλλά και στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια. Τα παραπάνω συμπεράσματα έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προκειμένου ο διάλογος να συνεχιστεί επί του συγκεκριμένου με τα κόμματα.

Ενοποιήσεις ειδικοτήτων

Την ίδια στιγμή ο διάλογος επεκτείνεται και σε ζητήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο Παιδείας έθεσε σε διαβούλευση μίας εβδομάδας πρόταση για ενοποιήσεις ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στόχος της ενοποίησης σε 80 ειδικότητες -από 157- είναι η άρση των προτεραιοτήτων ανάμεσα στις ειδικότητες του ίδιου κλάδου όσον αφορά τις αναθέσεις μαθημάτων.

Οι αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας εξηγούν ότι με την πρόταση διευρύνονται οι δυνατότητες των διευθυντών ως προς τον προγραμματισμό του προγράμματος των διδασκόντων, ώστε να καλύπτονται ευκολότερα τα κενά που προκύπτουν. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι τριπλάσιες σήμερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.

Νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Γ' ΕΠΑΛ

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα, προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση, το νέο αναμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα των ειδικοτήτων, που πλέον θα διδάσκονται στα ΕΠΑΛ στη Γ' τάξη του ημερήσιου και στις Γ' και Δ' τάξεις του εσπερινού ΕΠΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα δομή των ΕΠΑΛ που ήδη εφαρμόζεται φέτος, η Α' τάξη είναι κοινή για όλους τους μαθητές, που επιλέγουν τομείς στη Β' τάξη, και ειδικότητα μόνο στη Γ'(και Δ' στα εσπερινά) τάξη. Τα σχόλια και οι αλλαγές επί της πρότασης του υπουργείου Παιδείας υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] μέχρι και την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL