Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Χάνουν και το εαρινό εξάμηνο 250 φοιτητές στο ΤΕΙ Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χάνουν και το εαρινό εξάμηνο 250 φοιτητές στο ΤΕΙ Αθήνας

“Όμηροι” της ανένδοτης ηγεσίας τεσσάρων τμημάτων στο ΤΕΙ Αθήνας είναι 250 φοιτητές, σε συνέχεια του ζητήματος που προέκυψε με τις μετεγγραφές πέραν του ορίου του 15% επί του συνόλου των εισακτέων για φέτος. Η διαδικασία ενστάσεων επί των αρχικών μετεγγραφών έδωσε φέτος τη δυνατότητα σε πάνω από τον μισό φοιτητικό πληθυσμό να μετακινηθεί στις μεγάλες πόλεις. Ως αποτέλεσμα, τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ σήμερα “ασφυκτιούν”. Ανάλογες ενστάσεις με τα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας είχαν διατυπώσει και τμήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο ύστερα από έκκληση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και σε συνεννόηση με το υπουργείο για την οικονομική στήριξή τους, αποφάσισαν να εγγράψουν τους φοιτητές.

Ανήμπορα τα τμήματα

Στο ΤΕΙ Αθήνας μόνο το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων έκανε πίσω. Άλλα τέσσερα πάντως, παρά τη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας, προσέφυγαν στο ΣτΕ. Τον Απρίλιο, κατά τις πληροφορίες, αναμένονται ασφαλιστικά μέτρα και ώς τότε αρνούνται να γράψουν τους φοιτητές, που θα χάσουν έτσι όλο το πρώτος έτος φοίτησής τους. Ο Κ. Γαβρόγλου με εγκύκλιο τους υποχρεώνει να δεχτούν τα παιδιά, ακόμη κι αν αποφασίσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Οι πρόεδροι όμως των τμημάτων αψηφούν την εγκύκλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δηλώνοντας πλήρη αδυναμία λειτουργίας με το πρόσθετο βάρος των μετεγγραφών. Από πλευράς υπουργείου έχουν προαναγγελθεί διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου για τις περιπτώσεις αυτές. Σημειωτέον, ήδη έχουν γίνει 5.000 μετεγγραφές φοιτητών, έχουν εγκριθεί 2.000 ενστάσεις και αναμένονται και οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές.

Λύση για την “Αθηνά”

Προτάσεις για τα 20 μεταβατικά τμήματα που κλείνουν τον Οκτώβριο του 2018, βάσει του “σχεδίου Αθηνά” κατέθεσαν, στο μεταξύ, τα ΤΕΙ στον υπουργό Παιδείας. Πηγές του υπουργείου χαρακτηρίζουν την πρόταση “λογική”. Προβλέπει ότι κάποια τμήματα θα κλείσουν, κάποια θα επαναλειτουργήσουν και άλλα, τα οποία “βιάζονται” να μπουν φέτος στα μηχανογραφικά δελτία για τις Πανελλαδικές του Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν, χωρίς όμως να λάβουν οικονομική στήριξη από το υπουργείο. Κατά τις πληροφορίες, τα ΤΕΙ στα οποία εντάσσονται προτείνουν να τα λειτουργήσουν χωρίς να ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση. Η τελική απόφαση για τα τμήματα αυτά αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο 15νθήμερο, αν ωστόσο δεν υπάρξει συμφωνία υπουργείου - ΤΕΙ, αναμένεται να επεκταθεί χρονικά το κλείσιμό τους για τις 31.10.2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL