Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων

Η συνεχώς αυξανόμενη οικολογική κρίση έχει καταστήσει εμφανές ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση νέων αξιών όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια η οικολογική, οικονομική και κοινωνική κρίση είναι και η κακοποίηση ζώων. Είναι πλέον σαφές ότι, εκτός των άλλων, χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των ηθικών υποχρεώσεων που οφείλουν να αναλάβουν οι άνθρωποι απέναντι στα μη ανθρώπινα όντα του πλανήτη.

Ειδικότερα, αν εστιάσουμε στα ζώα συντροφιάς διαπιστώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς ολοένα και αυξάνεται στην Ελλάδα ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ζώων, τα οποία δεν έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η οικονομική κρίση είναι ένας λόγος εγκατάλειψης, αλλά σημαντικότερη αιτία είναι η κρίση αξιών και όχι η έλλειψη χρημάτων.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι, στο πλαίσιο της καταναλωτικής κοινωνίας, αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν αντικείμενα, παιχνίδια που μπορεί κάποιος να παραγγείλει, να αγοράσει, να παίξει μαζί τους και όταν τα βαρεθεί να τα εγκαταλείψει. Ένα άλλο επίσης σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα είναι η κακοποίηση των ζώων. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, συνελήφθησαν 156 άτομα για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κατηγορήθηκαν αλλά 553 και σχηματίστηκαν περισσότερες από 940 δικογραφίες για τα συγκεκριμένα αδικήματα. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να διαχειριστούν 1.060 καταγγελίες.

Πρόκειται για περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης, π.χ. κάποιο ζώο, συνήθως συντροφιάς, εκτεθειμένο σε ένα μικρό χώρο κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες και χωρίς τροφή, ή υποθέσεις ενεργητικής κακοποίησης, με τα ζώα να γίνονται θύματα φρικτής βιαιοπραγίας. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα χρειάζεται η κακοποίηση ζώων από παιδιά, καθώς αναδεικνύονται όλο και περισσότερα στοιχεία ότι η παιδική βιαιότητα απέναντι στα ζώα συχνά υποδηλώνει πως κάποιο πρόβλημα υπάρχει στη ζωή του παιδιού, ενώ αποτελεί προειδοποίηση μελλοντικών βίαιων πράξεων ενάντια σε ανθρώπους.

Προφανώς, δεν είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της κοινωνίας να μαθαίνουν τα παιδιά να σέβονται τα ζώα. Ωστόσο, μετά από τα σοβαρά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη καλλιέργειας φιλοζωικών αξιών στα παιδιά και όλη την κοινωνία.

Εκτός από την οικογένεια και το σχολείο μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης χρειάζεται τα παιδιά να προσανατολίζονται σε δράσεις που θα καλλιεργούν την αγάπη και τον σεβασμό στα άλλα είδη ζωής, θα τους αναγνωρίζουν δικαιώματα και θα τα υπερασπίζονται. Ενώ πολλά καινοτόμα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας υλοποιούνται κάθε χρόνο με ποικίλη θεματολογία, όπως έχει διαφανεί είναι λίγα εκείνα που έχουν ως θέμα τα ζώα.

Με βάση τη διαπίστωση του κενού που υπάρχει στην ελληνική εκπαίδευση, όσον αφορά την προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας στους μαθητές και στις οικογένειές τους, ο σύλλογος εκπαιδευτικών, Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια) προτείνει την υλοποίηση του προγράμματος «Ομάδα Δράσης Μαθητών για την προστασία των ζώων», με σκοπό να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης, κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων.

Στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να καλλιεργήσουν δεξιότητες, ώστε να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας για την πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων, για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής, καθώς και την προώθηση υιοθεσιών μέσω φιλοζωικών σωματείων.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν τους φορείς της περιοχής τους που θα τους υποστηρίξουν (φιλοζωικές οργανώσεις, δήμος, ΜΚΟ, επαγγελματίες), να αναπτύξουν συνεργασίες, να οργανώσουν ομιλίες, παρουσιάσεις, να δημιουργήσουν αφίσες ενημέρωσης και να προτείνουν στην κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση δράσεις για την προστασία των αδέσποτων. Έτσι θα είναι ενεργοί συμμέτοχοι και θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας στη σχολική και τοπική τους κοινότητα.

Ο ρόλος του Δικτύου Τέχνης και Δράσης θα είναι υποστηρικτικός προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με τη συνεργασία των Υπευθύνων Καινοτόμων Δράσεων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας) και Σχολικών Συμβούλων με σεμινάρια, ομιλίες και εργαστήρια από ειδικούς, για φιλοζωικά θέματα (δικαιώματα ζώων - υιοθεσίες κ.λπ.). Επίσης, με την ανάρτηση των εργασιών των σχολείων στο σχετικό ιστολόγιο του Δικτύου μας http://drasimathitwn.blogspot.gr/, επιδιώκεται η υποστήριξη και η διάχυση των καλών πρακτικών. Στόχος μας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί να υπερβεί το στάδιο της απλής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και να δημιουργηθεί ένα ενεργό δίκτυο ανάμεσα στα μέλη της σχολικής και τοπικής κοινότητας και θα αναλαμβάνει δράσεις για την προστασία των ζώων (προστασία αδέσποτων, δίκτυο υιοθεσιών, μείωση εγκατάλειψης κ.λπ.).

Η πρώτη δράση υποστήριξης ήδη προγραμματίστηκε για τις 10 Φεβρουαρίου, στις 5.30 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημερίδα σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Ομάδα του Ραλλείου Γυμνασίου, με τίτλo: Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων στο αμφιθέατρο του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιώς, Λαμπράκη και Επονιτών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης - Οι Άνθρωποι με τα Μπαλόνια στη σχετική ιστοσελίδα http://balloonartpeople.blogspot.gr/

Για το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης:

Χριστίνα Νομικού

Διευθύντρια 7ου Δ.Σ. Αγ. Δημητρίου, υπ. Δρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Τηλ.: 2109911615

emailً: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL