Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Οξύτονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οξύτονα

Ήγγικεν η ώρα

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται πλέον η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς όλα δείχνουν πως έφτασε η ώρα για τις μεγάλες τομές στην εκπαίδευση που έχει ανάγκη η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη σημασία που έχει να ξεκινήσουν τα σχολεία και τον επόμενο Σεπτέμβρη χωρίς τις συνήθεις εποχιακές παθογένειες.

Αλλά η αριστερή κυβέρνηση δεν πήρε το τιμόνι της χώρας μόνο γι’ αυτό. Χρέος μας είναι να αφήσουμε αδρό το αποτύπωμά μας στον κορμό του εκπαιδευτικού συστήματος, προχωρώντας αποφασιστικά, χωρίς βέβαια να αγνοούμε τις μεγάλες δυσκολίες της συγκυρίας, σε μια ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με ταξικό πρόσημο. Στο πλαίσιο του διαλόγου για την παιδεία διατυπώθηκαν ευφάνταστες και δημιουργικές ιδέες που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους και να συμβάλουν θετικά στους μελλοντικούς σχεδιασμούς. Καταγράφηκαν παράλληλα και κάποιες προτάσεις που δείχνουν μεγαλύτερη ή μικρότερη προσκόλληση σε μια παρωχημένη νοοτροπία, που δεν εμπνέεται από τα οράματα και στους στόχους της Αριστεράς. Δική μας είναι η ευθύνη να επεξεργαστούμε όλον αυτόν τον πλούτο με ένα στόχο: να φέρουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα το εκπαιδευτικό μας όραμα για μια παιδεία ποιότητας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατά φαντασίαν φαντάσματα

Φαντάσματα ακουρμάστηκε η ευφάνταστη Νίκη Κεραμέως στις πρώτες της περιηγήσεις σε σχολικούς χώρους ως τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Και καθώς η αγιαστούρα και η βρεχτούρα του τουρλόπαπα απ’ ανήμερα των Φώτων ήδη είχαν τρέψει σε ακατάσχετη φυγή τους μοχθηρούς μπον βιβέρ του Δωδεκαήμερου, τους καλικαντζαραίους, το πράγμα ήταν ολοφάνερο: Επρόκειτο για λαθροεκπαιδευτικούς «φαντάσματα», που έσπευσαν να καλύψουν επάξια το κενό των κακομούτσουνων νάνων, προφασιζόμενοι πως δίδασκαν, ενώ στην πραγματικότητα υπό την κάλυψη της κυβερνητικής αβελτηρίας απεργάζονταν ό,τι νοσηρό και φοβερό για την ελληνική εκπαίδευση.

Δεν ήταν όμως το ίδιο αλαφροΐσκιωτοι οι εκπαιδευτικοί που είχαν νιώσει σκληρά στο πετσί τους επί Νέας Δημοκρατίας τη διαθεσιμότητα και την απόλυση από την Τεχνική Εκπαίδευση με παρεμφερή επιχειρήματα. Έτσι, ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε. Ακόμα και η ΔΑΚΕ καθηγητών υποχρεώθηκε να αποδοκιμάσει την επιπόλαιη κίνηση του πολιτικού ομολόγου της. Τα εξ οικείων βέλη μάλιστα πρωτοεκτοξεύτηκαν από το κέντρο του θεσσαλικού κάμπου, όπου και η βουλευτική έδρα του προκατόχου της Ν. Κεραμέως στην τομεαρχία της παιδείας.

Σκονάκια και προφητείες

Οι προφητείες, σαν ρήσεις ιερές, πρέπει να μεταφέρονται πιστά και με κάθε ακρίβεια. Αλλιώς χάνουν την προεξαγγελτική ισχύ τους. Στο χαρακτηριστικό παράδειγμα που παραθέτουμε, «Η επιστροφή της αυτοαξιολόγησης» είναι ο τίτλος άρθρου της "Εφ. των Συντακτών" τη μια μέρα (25.11), ενώ «Επιστρέφει η αυτοαξιολόγηση των σχολείων» αντιλαλεί ο «Λαϊκός Δρόμος» της επόμενης (26.11). Σύμπτωση τίτλων λόγω επικαιρότητας; Ίσως. Και τα δύο άρθρα ξεκινούν με τις ίδιες ακριβώς προτάσεις: «Η υποχρεωτική ετήσια επαναλαμβανόμενη αυτοαξιολόγηση όλων των σχολικών μονάδων της χώρας περιλαμβάνεται στη συμφωνία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και των θεσμών». Θα προσθέταμε ότι η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι και πρόταση που έχουν προβάλει κατά καιρούς και οι δύο μεγάλες ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, αλλά αυτό προφανώς μικρή σημασία έχει.

Οι ομοιότητες των δύο άρθρων όμως δεν σταματούν εδώ. Λίγο πιο κάτω μια άλλη κόπι πέιστ παράγραφος επιμένει προφητικά πως «οι κατευθύνσεις και οι στόχοι του υπουργείου Παιδείας φαίνονται ξεκάθαρα: Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μια διαδικασία η οποία στρώνει το έδαφος και για απολύσεις και για κινητικότητα…». Και στη συνέχεια, «χέρι χέρι πάνε (είναι), παράλληλα, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και το ρίξιμο των σχολείων στη ζούγκλα του ανταγωνισμού για να εξασφαλίσουν μαθητές και χρηματοδότηση». Και οι προφητείες συμπληρώνονται, και στα δύο άρθρα, με την επόμενη παράγραφο: «Η λεγόμενη αυτοαξιολόγηση θα αρχίσει με απογείωση της γραφειοκρατικής δουλειάς του εκπαιδευτικού… και θα καταλήξει στη χειραγώγηση, τον επιθεωρητισμό και την απόλυση». Άφεριμ.

Αποκατάσταση του δικαίου

Οδύσσεια χωρίς Ιθάκη θυμίζει η περίπτωση 132 καθηγητών που το 2013 υποχρεώθηκαν να μεταταχθούν, μαζί με χιλιάδες άλλους συναδέλφους τους, από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου. Η υπόθεση αυτή έχει φτάσει πλέον στο Συμβούλιο της Επικράτειας, ενώ την ακύρωση των μετατάξεων αυτών έχει ζητήσει και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Την παράνομη πρακτική των υποχρεωτικών μετατάξεων κατήγγειλε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης, όπως και πολλοί εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, μεταξύ αυτών και οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες. Μάλιστα κατατέθηκε και σχετική τροπολογία στη Βουλή, η οποία πρόκειται να επανακατατεθεί σύντομα, κατάλληλα αναμορφωμένη.

Είναι φανερό πως πρόκειται για ένα πρόβλημα στη βάση του πολιτικό, που δεν έχει κανένα λόγο να σέρνεται στα δικαστήρια και να διαιωνίζεται με αυτό τον τρόπο μια προφανής αδικία. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το υπουργείο Παιδείας, που οφείλει να συνηγορήσει για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας. Προς την ίδια κατεύθυνση οφείλει, κατά την άποψή μας, να κινηθεί και ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος αποφεύγοντας δικαστικές παρεμβάσεις και αντιδικίες που θα τον οδηγήσουν σε αντιπαράθεση με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως με την κοινή αντίληψη περί δικαίου, και ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Αιχμές

Όταν ο κιτρινισμός είναι ακραίος…

… εύκολα ο αποκιτρινισμός μπορεί να ενοχοποιηθεί ως ετεροχρωματισμός.

Το φαινόμενο αποκαλείται μετείκασμα.

(Κάθε συσχέτιση -π.χ. σε θέματα εκπαιδευτικού ρεπορτάζ- με τον ΔΟΛ, ουδόλως δολία).

Εναντίον κάθε συζήτησης στο σχολείο με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες δηλώνει ομοφοβικά ο Πειραιώς Σεραφείμ.

Διαβλέπει σαφή τον κίνδυνο «αλλοτρίωσης της οντολογίας» των νέων.

Πάλι καλά που γλιτώνουν οι λοιποί κλάδοι της φιλοσοφίας, η γνωσιολογία, η αισθητική και η ηθική.

Καθήλωση, αν όχι μείωση των δαπανών για τα ΑΕΙ, «επιβεβαιώνει ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας» κατά τον "Ριζοσπάστη" (13.1).

Οι δηλώσεις όμως του υπουργού, που επικαλείται και αναφέρει, κάνουν λόγο για αύξηση κατά 6,5%.

Δύσκολη γλώσσα τα ελληνικά.

«Απίστευτο και όμως ελληνικό. ‘Τρομαγμένος πρόσφυγας και ο Ιησούς;’» (Press Time, 23.12).

«Διευθυντής εκπαίδευσης υποστήριξε ότι ‘και ο Χριστός ήταν πρόσφυγας’» (Sportday, 24.12).

«Απίστευτη προπαγάνδα από το υπουργείο Παιδείας. ‘Ο Ιησούς ήταν πρόσφυγας’» (Μακελειό, 24.12).

Καλά, δεν έχουν ακούσει για τον Ηρώδη; Δεν διαβάζουν την Αγία Γραφή;

Σε κάθε νοσοκομείο ή ξενοδοχείο εύκολα θα τη βρουν.

Το γνωστό «ένα παγωτό στα τρία» του Κώστα Χατζή το ξεπέρασε ο συνονόματός του υπουργός.

Ένα κομμάτι βασιλόπιτας στα… τέσσερα για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Και μεγάλο κομμάτι πίτας, ολάκερο αυτό, για τη Δημόσια Εκπαίδευση.

Καλή χρονιά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL