Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ματιές Στον Κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ματιές Στον Κόσμο

Μεξικό

Μεξικανοί εκπαιδευτικοί της Ένωσης CNTE συμμετέχουν σε μαζικές δράσεις των κοινοτήτων και των εργαζομένων ενάντια στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 20%. Συλλαλητήρια, διαδηλώσεις και οδοφράγματα πραγματοποιούνται σε πολλά διαφορετικά μέρη της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν σκληρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας και ήδη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ εκατοντάδες συνελήφθησαν. Ο Μεξικανός πρόεδρος Pena Nieto, επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο για τις αυξήσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, αλλά οι διαδηλωτές και πολλοί σχολιαστές λένε ότι είναι το αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν ανοίξει τα κρατικά αποθέματα στην ιδιωτικοποίηση.

Τυνησία

Οι εκπαιδευτικοί της χώρας προχώρησαν πρόσφατα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στον τελευταίο γύρο της αντιπαράθεσής τους με την κυβερνητική εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση». Οι εκπαιδευτικοί λένε ότι ο υπουργός Παιδείας ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι εκπαιδευτικοί είχαν οργανώσει μια διαδήλωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, μαζί με γονείς και μαθητές. Η «μεταρρύθμιση» προβλέπει τρεις εξετάσεις κάθε εβδομάδα, αντί για μία στο τέλος του έτους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το γεγονός είναι χαρακτηριστικό της άγνοιας των ιθυνόντων για την εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά. Τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν μια εικόνα που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις εκπαιδευτικών, προσωρινές συμβάσεις και υπερμεγέθεις τάξεις.

Αργεντινή

Οι εκπαιδευτικοί στην Αργεντινή απέργησαν για 24 ώρες την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση 3000 εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο της Παιδείας. Κατά την απόπειρα των διαδηλωτών να εισέλθουν στο υπουργείο Παιδείας και να προχωρήσουν σε μια συμβολική κατάληψή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ένας από τους ηγέτες τους υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικό. Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το υπουργείο Παιδείας, κρατώντας πανό για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Οι ηγέτες των εκπαιδευτικών ενώσεων λένε ότι από τη στιγμή που ο δεξιός πρόεδρος Mauricio Macri ήρθε στην εξουσία, εκτός από τις 3.000 απολύσεις, 130.000 εκπαιδευτικοί εμποδίζονται από το να τελειώσουν το επιμορφωτικό πρόγραμμά τους, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρέπει να το χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους.

Ισπανία, Καταλονία

Οι εκπαιδευτικοί της αυτόνομης περιοχής στην Ισπανία απεργούν υπερασπιζόμενοι τη δημόσια εκπαίδευση. Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της χρηματοδότησης που έχει περιοριστεί, μικρότερες τάξεις, παύση του κλεισίματος δημόσιων σχολείων και τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή είναι μόνο η τελευταία πράξη μιας ευρύτερης μάχης στο σύνολο της Ισπανίας για τη δημόσια εκπαίδευση και κατά της εταιρικού χαρακτήρα «μεταρρύθμισης», η οποία επιπλέον προβλέπει την εμπέδωση των ισπανικών και των αγγλικών ως γλωσσών διδασκαλίας, ταυτόχρονα με την υποβάθμιση των μειονοτικών γλωσσών, όπως αυτή της Καταλονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL