Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Θετικά αξιολογούνται τα ΑΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετικά αξιολογούνται τα ΑΕΙ

Θετικά αξιολογήθηκαν όλα τα ΑΕΙ από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης. Πρόκειται για 22 πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ, εκ των οποίων το 61,1% έλαβε “θετική αξιολόγηση”, το 27,8% αξιολογήθηκε ως «άξιο θετικής μνείας» και το 11,1% «μερικώς θετική». Στο σύνολό τους τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα κρίθηκε ότι υιοθέτησαν τις συστάσεις της προηγούμενης αξιολόγησης, πριν από τέσσερα χρόνια, κυρίως όσον αφορά την προσαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών που παρέχουν. Η αρχή κρούει πάντως τον κώδωνα για τις περικοπές της χρηματοδότησης, καθώς και για την έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011-2012, εν μέσω των μεταρρυθμίσεων των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, η ακαδημαϊκή κοινότητα είχε εκφράσει αντιδράσεις απέναντι στις εξωτερικές αξιολογήσεις των ΤΕΙ, κυρίως γιατί παρότρυνε τα ιδρύματα να αναζητήσουν ίδιους πόρους, σύσταση που επαναλαμβάνει και φέτος, και γιατί πρότεινε τα Προγράμματα Σπουδών να προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

Οι αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ είναι τετραετείς και διενεργήθηκαν το διάστημα Οκτώβριος 2015 - Ιούλιος 2016. Η εξωτερική αξιολόγηση των ΑΕΙ είναι εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης των ΑΕΙ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της αρχής.

Η ΑΔΙΠ επισημαίνει ότι χρήζουν βελτίωσης οι σχέσεις των φοιτητών με τα μέλη ΔΕΠ, η συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες αξιολόγησης καθώς και η κατάρτιση στρατηγικών πλάνων. Στα σημαντικότερα αρνητικά ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης ζητήματα δυσλειτουργιών που αφορούν τις σχέσεις με το υπουργείο Παιδείας. Ακόμη, επισημαίνεται η ανάγκη παροχής προτεραιότητας στους μηχανισμούς διεθνοποίησης και εξωστρέφειας.

Η ΑΔΙΠ συστήνει στα ανώτατα ιδρύματα ότι η στρατηγική για τη φοιτητική πρόνοια οφείλει να εστιαστεί στη μέγιστη δυνατή κάλυψη αναγκών στέγασης. Στις συστάσεις των αξιολογητών αναφέρεται η περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων (ECTS) και η ανάπτυξη πιο μοντέρνων διδακτικών μεθόδων με σκοπό τη φοιτητοκεντρική μάθηση, μέσω των νέων τεχνολογιών (π.χ. e-class). Επισημαίνεται ότι σημαντικό είναι να προσδοθούν κίνητρα στους φοιτητές για παρακολούθηση των μαθημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL