Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
ΕΚΠΑ: 180 χρόνια ζωής για το πρώτο δημόσιο ΑΕΙ της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΠΑ: 180 χρόνια ζωής για το πρώτο δημόσιο ΑΕΙ της Ελλάδας

Το Πανεπιστήμιο Αθήνας υπήρξε το πρώτο δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας. Ιδρυθέν το 1837, υπήρξε και το πρώτο ελληνόφωνο ίδρυμα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Φέτος συμπληρώνει 180 χρόνια λειτουργίας, και γιορτάζει με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, που θα καλύψουν σχεδόν όλους τους μήνες του έτους. Πέραν των κεντρικών διοργανώσεων, κάθε τμήμα του ΕΚΠΑ θα αναλάβει να οργανώσει μια εκδήλωση, που θα σχετίζεται με τη συμβολή του επιστημονικού του αντικειμένου στην επιστήμη, την έρευνα και την κοινωνία.

Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού, εξάλλου, είναι να αναδειχθεί η διαχρονική συμβολή του ιδρύματος στους τομείς αυτούς, εξήγησε, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μ. Α. Δημόπουλος. Σε ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για το σκοπό αυτό, θα αποτυπωθεί παράλληλα το ιστορικό των 180 χρόνων, ώστε να “φωτιστεί η πολυφωνία, και ετερογλωσσία στο ΕΚΠΑ, χωρίς να λειαίνονται οι συγκρούσεις, που πολλές φορές υπήρξαν, αλλά και που έπαιξαν κομβικό ρόλο στη σημερινή φυσιογνωμία του”, τονίστηκε από την αρμόδια επιτροπή των εκδηλώσεων.

Ομιλίες, συναυλίες, παρεμβάσεις, δωρεάν ξεναγήσεις στα μουσεία του πανεπιστημίου, ακόμη και αγώνας δρόμου θα διοργανωθούν, όλα με ελεύθερη πρόσβαση και σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους του ΕΚΠΑ, που θα ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία. Αλλά και το ίδιο το ίδρυμα θα επιδιώξει να προσεγγίσει τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. “Αντί να καλέσουμε τους μαθητές στο πανεπιστήμιο, θα επισκεφθεί το ΕΚΠΑ τα σχολεία”, όπως ειπώθηκε στην συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση στους μαθητές για την ιστορία του μεγαλύτερου δημόσιου ιδρύματος. Μάλιστα, αναμένεται να διοργανωθεί και μαθητικός διαγωνισμός για τα εκθέματα του μουσείου Ιστορίας του πανεπιστημίου.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με τους συντελεστές και τους παρευρισκόμενους να συζητούν για τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλακεί η φοιτητική κοινότητα στις εκδηλώσεις των 180 χρόνων, ώστε να “επανοηματοδοτήσει” το πανεπιστήμιο ως τον δικό της κοινωνικό χώρο και να γνωρίσει την ιστορία του.

“Η ιστορία του πανεπιστημίου, ιστορία του ελληνικού κράτους”

“Μιλώντας για την ιστορία του πανεπιστημίου, μιλάει κανείς για την ιστορία του ελληνικού κράτους”, τόνισε ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας της Ιστορίας και Ιστοριογραφίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 19ο αιώνα υπήρξε ο βασικός θεσμός κοινωνικής αρωγής, “αν σκεφτεί κανείς ότι η κλινική της Ιατρικής φρόντιζε χιλιάδες ανθρώπους κάθε μήνα”. Ακόμη, επισήμανε ότι “η Αθήνα του 19ου αιώνα και του μεσοπολέμου δομήθηκε, λειτούργησε, με βάση το πανεπιστήμιο”. Εξάλλου, όπως είπε, η Νεάπολη στα Εξάρχεια ως περιοχή δημιουργήθηκε για να στεγάσει αποκλειστικά φοιτητές”.

Οι βασικοί άξονες των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων

Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα.

Η κοινωνική προσφορά του ΕΚΠΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα / Θέματα αλληλεγγύης / δράσεις για του Πρόσφυγες.

Η προσφορά του ΕΚΠΑ στη δημόσια υγεία, τόσο σε καιρούς ειρήνης, όσο και σε καιρούς πολέμων και καταστροφών.

Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η προσφορά του ΕΚΠΑ στον πολιτισμό, την τέχνη και τον αθλητισμό.

Η ανάδειξη της φοιτητικής δημιουργίας.

Η συνεργασία του ΕΚΠΑ με ελληνικούς και διεθνείς κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Η ιστορική διαδρομή του ΕΚΠΑ

Η παρουσία των φοιτητών, τους φοιτητικούς αγώνες και το φοιτητικό κίνημα.

Η μεγάλη προσφοράς των Ευεργετών – Δωρητών από την ίδρυση του ΕΚΠΑ μέχρι σήμερα.

Διακεκριμένες ακαδημαϊκές προσωπικότητες του ΕΚΠΑ.

Το μέλλον και τις προοπτικές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL