Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Αφού απέλυσε χιλιάδες, η Ν.Δ. ρωτά πότε θα γίνουν προσλήψεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφού απέλυσε χιλιάδες, η Ν.Δ. ρωτά πότε θα γίνουν προσλήψεις!

“Να απολογηθούν, γιατί επί δικής τους διακυβέρνησης αποφάσισαν να απολύσουν 2.122 εκπαιδευτικούς και 1.500 σχολικούς φύλακες” κάλεσε χθες το υπουργείο τη Ν.Δ., που κατηγόρησε για την έλλειψη διορισμών. “Λίγες μέρες μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για διορισμούς εκπαιδευτικών εντός του 2017, μετά 7 χρόνια αδιοριστίας, η Ν.Δ. αντιδρά με πανικό, όπως αποδεικνύει η κατάθεση ερώτησης σύσσωμου του Τομέα Παιδείας, που κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν έκανε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.

Η Ν.Δ., σε ερώτησή της στον Κ. Γαβρόγλου, ανέφερε: “Οι χρόνιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό καθιστούν τις προσλήψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ζωτικής σημασίας για την ίδια τη λειτουργία των σχολείων της χώρας”. “Αυτό μόνο θυμηδία προκαλεί” σχολίασε το υπουργείο.

Αντιπαραθέσεις

Με αντιπαραθέσεις, εντάσεις και πιέσεις υποδέχτηκαν εκπαιδευτικές ενώσεις τα περί μόνιμων διορισμών δασκάλων και καθηγητών. Άλλοι διεκδικούν την πριμοδότηση της προϋπηρεσίας τους, άλλοι ζητούν να προσμετρηθεί η επιτυχία τους σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και άλλοι διεκδικούν το δικαίωμα για πρώτη φορά να διδάξουν. Με σχεδόν 100.000 αδιόριστους, όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η τελική απόφαση θα είναι δύσκολη...

Συνδικαλιστικοί κύκλοι, πάντως, εκτιμούν ότι οι νέοι διοριστέοι δεν θα μπουν στις τάξεις νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2018. Αυτό πρακτικά σημαίνει αφενός ότι το υπουργείο θα έχει χρόνο να φτιάξει ένα νέο σύστημα (η πρόβλεψη του Ν. 3848/2010 της Αν. Διαμαντοπούλου για το μεταβατικό στάδιο των προσλήψεων έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ) και αφετέρου ότι για το ερχόμενο σχολικό έτος θα πρέπει να αναζητηθεί μια προσωρινή λύση για τους αναπληρωτές. Για τους τελευταίους, η παράταση του ισχύοντος συστήματος έληξε με την εκπνοή του 2016. Κατά τις πληροφορίες, και η προκήρυξη, και η όλη διαδικασία που τους αφορά θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ φέτος.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος, το μόνο που είναι προς ώρας γνωστό αφορά την υπαγωγή του συνόλου της διαδικασίας στον ΑΣΕΠ (αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα γραπτό διαγωνισμό), όπως προβλέπεται από το ΣτΕ. Ακόμη, εξετάζεται το πώς οι νέοι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση. Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέου γραπτού διαγωνισμού (ο τελευταίος έγινε το 2008 και μόλις πρόσφατα απορροφήθηκαν οι τελευταίοι διοριστέοι) αυτό μάλλον απορρίπτεται, δεδομένου και του κόστους αλλά και των αντιδράσεων. Χαρακτηριστικά, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε εναντίον του διαγωνισμού, ζητώντας οι διορισμοί να γίνουν «με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται για όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους» και με ένα σύστημα που «θα σέβεται την προϋπηρεσία» των αναπληρωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL