Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Ο Άγιος Βασίλης έφερε τάμπλετ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Άγιος Βασίλης έφερε τάμπλετ

Δύο έρευνες χρησιμοποιεί σήμερα το «Πρίσμα» για να προσπαθήσει να φωτίσει το πώς και το πού των παιδιών μας στο Διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα δεν κάνουν εντύπωση σε κανέναν: Χρησιμοποιούν κυρίως φορητές συσκευές για να επισκεφτούν κυρίως «ακατάλληλες» σελίδες.

Στην πρώτη περίπτωση, κυριολεκτικά τα «οπλίζουμε» με συσκευές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού και συνεχώς. Ιδιαίτερα για τις γιορτές, αποτελούν τις ιδανικές μπέιμπι σίτερ για τους μικρότερους και την καλύτερη «συντροφιά» για τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο του απαγορευμένου.

Έτσι, λοιπόν, στη δεύτερη περίπτωση τα «αφήνουμε» εντελώς ήσυχα να ασχοληθούν με τις παιδικές ή τις εφηβικές «ανησυχίες» τους…

Ποια παιδιά δεν βλέπουν «παιδικές» σελίδες;

Δεκαπέντε μέρες διακοπές από τα σχολεία κι ένα μεγάλο μέρος τους τα παιδιά μας το περνούν στο δίκτυο. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε πού ακριβώς πηγαίνουν όταν σερφάρουν;

Μια πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει σε ποιες χώρες τα παιδιά επέδειξαν την πιο επικίνδυνη διαδικτυακή συμπεριφορά στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Με βάση τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τη μονάδα Γονικού Ελέγχου της Kaspersky Lab, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι περισσότερες απόπειρες για επίσκεψη σε επικίνδυνες ιστοσελίδες από ανήλικους χρήστες καταγράφηκαν στο Ισραήλ (775 απόπειρες), το Ηνωμένο Βασίλειο (460), τις ΗΠΑ (352), στη Σουηδία (345 ) και στον Καναδά (302). Η Ελλάδα βρέθηκε στην 29η θέση, με 92 καταγεγραμμένες απόπειρες.

Στον όρο «επικίνδυνες» συμπεριλαμβάνονται επτά κατηγορίες: Περιεχόμενο για ενήλικους, αλκοόλ, καπνικά προϊόντα, ναρκωτικές ουσίες, ακατάλληλη γλώσσα, τυχερά παιχνίδια και στοιχηματισμός, λαχεία και κληρώσεις, λογισμικά, ήχος, βίντεο, βία, όπλα, εκρηκτικά και πυροτεχνήματα.

Η συγκεκριμένη έρευνα καλύπτει την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016 και περιλαμβάνει στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα ενεργοποιημένα προγράμματα ασφαλείας και Γονικού Ελέγχου της Kaspersky Lab, σε λογισμικά Windows και Mac OS X. Τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν με βάση τους αριθμούς που καταγράφουν τις απόπειρες επίσκεψης ιστοσελίδων που εμπίπτουν στις επτά προεπιλεγμένες κατηγορίες που θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνες για τα παιδιά. Τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζονται ως ένας αριθμός με τις συνολικές απόπειρες ανά χρήστη και ανά έτος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι παιδιά από την Ιαπωνία είναι πιθανότερο να προσπαθήσουν να επισκεφτούν ιστοσελίδες που ανήκουν στην κατηγορία «Περιεχόμενο για ενήλικους» (39 προσπάθειες) και «Λογισμικό, ήχος, βίντεο» (104) – η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει ιστοσελίδες με μη αδειοδοτημένο περιεχόμενο. Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί το δεδομένο ότι οι νεαροί Ιταλοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τα τυχερά παιχνίδια (3,6 απόπειρες), ενώ η νεολαία της Πορτογαλίας επισκέπτεται συχνότερα ιστότοπους που χρησιμοποιούν χυδαία γλώσσα (60 απόπειρες). Τα παιδιά από το Ισραήλ έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ιστοσελίδες που προωθούν το αλκοόλ, τα καπνικά προϊόντα και/ή τα ναρκωτικά (687 απόπειρες ανά χρήστη), αλλά και τα όπλα (3,8), ενώ οι περισσότερες προσπάθειες επίσκεψης σε ιστοσελίδες με βίαιο περιεχομένο (1,8) έγιναν από νεαρά άτομα στις ΗΠΑ. Όσο για τα παιδιά στην Ελλάδα, αυτά έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον για ιστοσελίδες με περιεχόμενο ακατάλληλο για ανήλικους (14 απόπειρες ανά χρήστη)/

Για να είμαστε, όμως, δίκαιοι, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι απόπειρες δεν είναι πάντα σκόπιμες. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να καταλήξουν σε αυτές τις ιστοσελίδες κλικάροντας κατά λάθος ένα banner ή έναν σύνδεσμο που έχει κοινοποιηθεί από κάποιον άλλο χρήστη. Παράλληλα, μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab το 2016 και στην οποία συμμετείχαν 3.780 οικογένειες από επτά διαφορετικές χώρες έδειξε ότι, κατά κοινή ομολογία, οι νεαροί Ρώσοι και Αμερικάνοι είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλα παιδιά να αποκρύψουν από τους γονείς τους τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία επικίνδυνης δραστηριότητάς τους στο Διαδίκτυο, καθώς και να χρησιμοποιήσουν περιεχόμενο που ήταν ακατάλληλο για παιδιά.

Με το κινητό τους σερφάρουν έξι στους δέκα Έλληνες

Μας το λένε τα στοιχεία της Eurostat: Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου επιλέγουν το έξυπνο κινητό τους ως μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, τα έξυπνα κινητά ήταν η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο το 2016 για σερφάρισμα, με το ποσοστό χρήσης να ανέρχεται σε 79%. Ακολούθησαν οι φορητοί υπολογιστές ή/και τα netbooks (64%), οι επιτραπέζιοι υπολογιστές (54%) και τα tablets (44%).

Παρά λοιπόν τα υψηλά ποσοστά της, η Ελλάδα έχει την πέμπτη χαμηλότερη επίδοση στην Ε.Ε. στη χρήση του κινητού για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο (με ποσοστό χρήσης του κινητού ως μέσου πρόσβασης στο Ίντερνετ 66%), έχοντας καλύτερες επιδόσεις μόνο από την Τσεχία (55%), την Πολωνία (60%), τη Λετονία (62%) και τη Λιθουανία (63%). Βρίσκεται, έτσι, στην 24η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, που κατατάσσει τα κράτη - μέλη ανάλογα με το ποσοστό χρήσης του κινητού τηλεφώνου ως μέσου πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Ισπανία (93%), με την Κύπρο και την Ολλανδία να ακολουθούν (88%) πριν από την Κροατία (87%), τη Βρετανία (86%) και τη Δανία (85%).

Ωστόσο, ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι συνολικά το 2016 χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο περισσότερο από το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74.

Οι φορητοί υπολογιστές ή τα netbooks χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον από τα τρία τέταρτα των χρηστών του Διαδικτύου στην Ολλανδία (80%), τη Φινλανδία και στο Βέλγιο (και οι δύο 78%) και στη Δανία (76%). Επιτραπέζιοι υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν από περισσότερο από τα δύο τρίτα των χρηστών του Διαδικτύου στην Ουγγαρία, στο Λουξεμβούργο και στη Ρουμανία (68%), καθώς και τη Γερμανία (67%). Τέλος, tablets χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο από λιγότερους από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών.

Τέλος, τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, πάνω από το 70% των χρηστών του Διαδικτύου στην Ε.Ε. διοχέτευσε, όντως, κάποιο προσωπικό του δεδομένο στο Ίντερνετ. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό αυτών των χρηστών πήρε κάποια μέτρα για να το προστατεύσει, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ποια. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους (46%) αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρήση των προσωπικών του πληροφοριών για τη διαφήμιση, ενώ το 40% έθεσε περιορισμούς πρόσβασης στο προφίλ του ή το προσωπικό του περιεχόμενο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Με το κινητό στα «ακατάλληλα»

Δύο έρευνες χρησιμοποιεί σήμερα το «Πρίσμα» για να προσπαθήσει να φωτίσει το πώς και το πού των παιδιών μας στο Διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα δεν κάνουν εντύπωση σε κανέναν: Χρησιμοποιούν κυρίως φορητές συσκευές για να επισκεφτούν κυρίως «ακατάλληλες» σελίδες.

Οι γονείς κυριολεκτικά «οπλίζουμε» τα παιδιά μας με συσκευές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού και συνεχώς. Ιδιαίτερα για τις γιορτές, αποτελούν τις ιδανικές μπέιμπι σίτερ για τους μικρότερους και την καλύτερη «συντροφιά» για τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο του απαγορευμένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL