Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ματιές Στον Κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ματιές Στον Κόσμο

Τουρκία

Αμείωτες συνεχίζονται οι διώξεις εις βάρος εκπαιδευτικών και διανοούμενων στην Τουρκία με την κατηγορία συμμετοχής στο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η κυβέρνηση Ερντογάν το τελευταίο διάστημα έχει παύσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς που κατηγορούνται για υποστήριξη της οργάνωσης Γκιουλέν ή του PKK. Η Ένωση Εκπαιδευτικών Egitim Sen, υποστηρίζει πως πέρα από τις προφανείς πολιτικές επιδιώξεις, στόχος του καθεστώτος Ερντογάν είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της Παιδείας. Ένα μέλος του σωματείου δήλωσε: «Αν δεν υπάρξει ενεργή αντίσταση του Egitim Sen, πιστεύω πως το εκπαιδευτικό σύστημα θα υποχρεωθεί σε εγκατάλειψη του κοσμικού του χαρακτήρα και μεταβολή του σε ένα θρησκευτικό σύστημα υπό την ηγεμονία της θρησκείας». Υπενθυμίζεται πως σε αυτό το πλαίσιο έχουν κλείσει περισσότερα από 900 εκπαιδευτήρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αρκετούς γονείς να προχωρούν σε διαμαρτυρίες. Ταυτόχρονα, το πογκρόμ εναντίον πανεπιστημιακών συνεχίζεται με νέο ένταλμα σύλληψης 103 από αυτούς, με την κατηγορία πως χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή ByLock, η οποία φέρεται να συνέδεε τα μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν.

Φιλιππίνες

Συνέδριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας από εταιρικούς «μεταρρυθμιστές» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα. Οι Φιλιππίνες αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της διείσδυσης του «Παγκόσμιου Κινήματος Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης» στη δημόσια εκπαίδευση. Η Ένωση Εκπαιδευτικών ACT, διεκδικεί αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών και μάχεται ενάντια στα «μεταρρυθμιστικά» σχέδια που θέλουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα - εργοστάσιο παραγωγής φτηνού και «ευέλικτου» εργατικού δυναμικού, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών.

Καναδάς

Μια μεγάλη νίκη σημείωσαν εκπαιδευτικοί στον Καναδά, οι οποίοι μάχονται εδώ και χρόνια ενάντια στη νομοθεσία της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας που αφορούσε το μέγεθος των σχολικών τάξεων. Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το συγκεκριμένο νόμο του 2002, ο οποίος επέφερε την απώλεια 3500 θέσεων εργασίας και την περικοπή πόρων για την Παιδεία ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Προηγούμενη δικαστική απόφαση υπήρξε αρνητική για τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι δεσμευτική και τελεσίδικη. Η νίκη της Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας Βρετανικής Κολομβίας μετά από μακροχρόνιους αγώνες είναι ενδεικτική της σημασίας και της δύναμης των συλλογικών διεκδικήσεων.

Ινδία

Εκπαιδευτικοί της Πολιτείας Ναγκαλάντ στην Ινδία προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, μετά από 6 μήνες απλήρωτης εργασίας. Συνάδελφοί τους από απομακρυσμένες περιοχές μετέβησαν στην περιοχή για να στηρίξουν τον αγώνα τους, στα πλαίσια του οποίου προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο υπαλλήλων στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας. Το αποτέλεσμα ήταν η εμπλοκή της αστυνομίας η οποία επιχείρησε να τους διαλύσει με εκτοξευτήρες νερού. Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούνται από την κυβέρνηση πως είναι οι ίδιοι που υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, παρά το γεγονός πως εξασκούν το επάγγελμά τους χωρίς μισθό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL